Klaudija Sakovič za lepši dan!

2. 2. 2016

Tokrat je našo pozornost pritegnila posebna keramičarska umetnost 45-letne Prekmurke Klaudije Sakovič.

Njene tenkočutno poslikane keramične skodelice in kuhinjski lončki so brez dvoma del tiste zbirke zgodb, ki te navdahnejo, da je sama že kot deklica iskala svoj ustvarjalni način izražanja, pa nam je povedala tudi sama.

"Moji ustvarjalni začetki so pravzaprav identični kot začetki številnih ustvarjalk. Tudi sama sem že od otroštva želela vsemu, česar sem se dotaknila, dodati ali vtisniti svoj pečat. Začela sem z nakitom in gnetenjem DAS-mase, iz katere sem oblikovala kroglice in ptičke, jih poslikala z akrilnimi barvami in jih nizala na usnjene trakove. Ker je bil odziv na moj nakit dober, sem žela odkriti še več, potem pa se je zgodila keramika," nam je povedala Klaudija in dodala, da je keramične izdelke oboževala že od malega.

"Ta čudoviti lesk glazure, neskončne možnosti oblik in dolg postopek izdelave ... Res je, glina te zasvoji, je pa tudi zelo res, da si glina vse zapomni. Ker zgrešiš na začetku, plačaš ob odpiranju peči," se je pošalila simpatična ustvarjalka, ki je svoje znanje izpopolnjevala na tečajih in v družbi prijateljev keramičarjev. Klaudija svoje keramične umetninice zdaj izdeluje pod imenom 'It's Pepa', prav vse, kar gre iz njene delavnice, pa je ročno narejeno z veliko ljubezni.

"Moja zaloga je zaradi ročnega dela majhna, vendar mi je pomembno to, da je vsak izdelek narejen po mojim najboljših močeh in da ko nekdo, ki moj izdelek kupi, resnično občuti mojo ljubezen ob izdelavi," dodaja Klaudija.

Kaja Milanič