Ko les postane navdih, nastanejo čudoviti izdelki

Ko les postane navdih, nastanejo čudoviti izdelki (foto: osebni arhiv ustvarjalcev) osebni arhiv ustvarjalcev
Vir: Jana
31. 5. 2018

Les že sam po sebi navdušuje s svojo naravno strukturo, v rokah mojstrov pa iz njega lahko nastanejo zares čudoviti izdelki. Izbrali smo štiri domače ponudnike zanimivih lesenih izdelkov.

1: Cc2k

Lesena stojala igrivih oblik

Miha Skalar izdeluje zanimiva in predvsem igriva stojala za hišne ljubljenčke, pri tem pa poskuša vsak uporaben izdelek izdelati tako, da je tudi dekorativen. »Stojala za hišne ljubljenčke so izžagana iz različnih vrst lesa, pobarvana z lazurnimi barvami na vodni osnovi ali naoljena,« nam je zaupal ustvarjalec, ki pri oblikah stojal ne pozna meja. Stojala modernih ali klasičnih oblik izdeluje za različne potrebe lastnikov malih živali, upošteva tako želje po različnih velikostih, višinah, oblikah in barvah posod.

2: Booky

Lesen pripomoček za držanje knjige

Booky je priročno leseno držalo za knjige, ki ga je oblikoval Tomaž Jurič. Ta simpatičen pripomoček je izdelan iz slovenskega lesa različnih drevesnih vrst in je ergonomsko oblikovan, saj ima odprtino za palec v obliki elipse, kar omogoča preprosto držanje odprte knjige v eni roki med branjem v različnih položajih telesa. Booky je zaščiten z bio oljem, ki ščiti les pred zunanjimi vplivi in obrabo, dodatno praktično vrednost pa mu daje priložena priročna elastika za označevanje strani.

Ko les postane navdih

3: LestetiComb

Leseni glavniki, ki ne poškodujejo las

Unikatni leseni glavniki LestetiComb so glavniki različnih oblik in velikosti iz slovenskega lesa, ki niso namenjeni zgolj razčesavanju suhih in mokrih las, ampak so odlični tudi za masažo lasišča. »Naši glavniki so brušeni med zobmi in po robovih zob, da ne cukajo, ne lomijo in ne poškodujejo las. Zaradi posebne obdelave pa so primerni tudi za česanje mokrih las,« nam je zaupala Slobodana Slak in dodala, da k posameznemu glavniku dodajo tudi listič, ki opisuje energijo izbranega lesa – brest, robinija, hruška, oreh, sliva, javor –, iz katerega je glavnik izdelan.

Ko les postane navdih

4: Sodko

Izdelki iz vinogradniških sodov

Ivan Avsenik je vinogradnik, ki iz lesenih kletarskih posod izdeluje uporabne predmete za dom pod imenom Sodko. Njegov oče, ki je s skromnim orodjem izdelal veliko stvari iz lesa, ga je navdušil nad postopkom izdelave sodov. Ko pa je kot vinogradnik pred leti lesene kletarske posode zamenjal z nerjavečimi kovinskimi in plastičnimi posodami, je sklenil, da lesenih posod ne bo zavrgel. »Nekaj časa so posode ležale v kleti, jaz pa sem razmišljal, kako bi ta les lahko recikliral. Rojevale so se ideje o izdelavi stolov, foteljev, mizic ...« Nekega dne se je idej lotil v praksi. Najprej je izdelal fotelj iz soda, potem pa so sledili tudi drugi izdelki, na katere je lahko danes upravičeno ponosen, prav posebno veselje pa občuti, ko njegovi izdelki pristanejo pri ljudeh, ki cenijo ročna dela in vinogradniško tradicijo.

Ko les postane navdih

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv ustvarjalcev