Končno - popolnoma vegansko usnje!

Končno - popolnoma vegansko usnje! (foto: Fruitleather Rotterdam) Fruitleather Rotterdam
11. 9. 2015

Kam z odpadno hrano je resen problem. Kompostiranje, krmljenje živine ali po novem - spremenjena v usnje!

Dodiplomski študenti oblikovanja iz Nizozemske so prišli do novega, ekološko prijaznega postopka pretvarjanja ostankov sadja in zelenjave v trajnostni material - usnje. "Iz akademije imamo direkten razgled na tržnico v Rotterdamu, kjer smo vsak torek in soboto skozi okno opazovali koliko odpadkov hrane se nabere ob koncu dneva. Želeli smo rešiti ta problem z našega, torej oblikovalskega stališča," je povedal Hugo de Boon, član oblikovalske ekipe.

Ugotovili so, da v povprečju ostane kar 3.500 kilogramov hrane na dan. Kmetje oziroma lastniki morajo plačati 12 centov na kilogram, da hrano legalno odvržejo na temu primernih bioloških smetiščih, ker jih to veliko stane, pa hrano odlagajo tudi nezakonito. 

De Boon je bil skrivnosten, kar se proizvodnega procesa tiče, nekaj osnovnih podatkov pa nam je le zaupal. "Po zbiranju odpadkov hrane iz stojnic na trgu, iz sadja in zelenjave odstranimo vsa semena. Nato sledi rezanje in tlačenje, s kuhanjem pa poskrbimo, da ne bo gnilobe in odstranimo vse bakterije. Naslednji korak je mazanje te paste na prav posebno površino, ki je ključnega pomena v procesu sušenja. Ko se zadeva posuši, je material narejen."

Ekipa je trenutno precej zaposlena s testiranjem materiala, trdosti, nepremočljivosti in trpežnosti. "Za nas se že zanimajo tudi proizvajalci avtomobilskih sedežev, vendar bi se radi najprej sami prepričali v kvaliteto materiala, preden ga pošljemo na trg v tej obliki," doda De Boon. 

Ni kaj, držimo pesti, da proizvodnja steče v pravo smer in da bo kmalu še kakšna tržnica na svetu več, kjer hrana ne bo šla v nič. 

Priporočamo