Koža napak pri sončenju ne odpušča

Koža napak pri sončenju ne odpušča (foto: Eucerin Promo) Eucerin Promo
23. 5. 2018 | Promocijsko sporočilo

Raziskave potrjujejo, da bi z redno zaščito pred sončnimi žarki otrok, mlajših od 18 let, v odrasli dobi lahko zmanjšali pojavljanje kožnega raka za štiri petine.

Ker več kot polovico vsega sončnega sevanja prejmemo že pred obdobjem polnoletnosti in prav v otroštvu in v obdobju mladostništva, vpliv sončnih žarkov na koži tedaj povzroči večino škode. Vendar koža teh napak ne odpušča, temveč jih vestno skladišči in sešteva.

Prve okvare kožnih celic se začnejo že ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka in se tako skozi leta kopičijo. Do neke mere organizem še lahko popravi nastalo škodo, če pa je okvar preveč, kloni.

Zakaj je pred soncem še posebej treba zaščititi otroško kožo?

Otroška koža ni enaka koži odraslih, saj njeni obrambni mehanizmi še niso popolnoma razviti. Dokazano je tudi, da opekline v otroštvu predstavljajo pomemben dejavnik pri razvoju melanoma pozneje v življenju. Otroci se veliko več gibljejo na prostem kot odrasli in so tako bolj izpostavljeni sončnim žarkom. Otroška koža ima posebne zahteve glede zaščite pred UV-žarki zaradi dveh bistvenih vzrokov: šibkejšega lastnega zaščitnega mehanizma in intenzivnejšega izpostavljanja soncu, saj so zaradi prostočasnih dejavnosti (med igro na dvorišču, med plavanjem), izpostavljeni do trikrat višjemu UV-sevanju kot odrasli.

Otroška koža ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice, kar sicer predstavlja določeno zaščito pred zunanjimi dejavniki, posebej UV-žarki. Tudi obrambni mehanizem pigmentacije še ni popolnoma razvit. Omejeno je delovanje lojnic, otroška koža se hitreje izsuši kot koža odraslega. Vse to še posebej velja za nežno dojenčkovo kožo, ki naj bi jo do prvega leta ščitili predvsem z izogibanjem sončnim žarkom.

"Do šestega meseca starosti pa nikakor ne smemo uporabljati zaščitnih sredstev, ki vsebujejo kemične snovi, ki absorbirajo UV-žarke. Takšna sredstva namreč med drugim lahko kožo dražijo in lahko povzročajo kontaktni dermatitis. Primerna so le sredstva, ki ob nanosu ne prodirajo skozi poroženele plasti do občutljivih živih kožnih celic, vsebujejo drobne fizikalne delce (cinkov in titanijev oksid) ter odbijajo sončne žarke s kožne površine, tako da v koži ne prihaja do nobenih kemičnih reakcij," nam je povedala dermatologinja prim. mag. Metka Adamič, dr. med.

Za varno zaščito otrok pred sončnimi žarki

  • 1. Z izpostavljanjem sončnim žarkom začnite postopno, izogibajte se soncu med 10. in 16. uro, ko je UV-žarčenje najbolj intenzivno.
  • 2. Najboljša zaščita pred žarki je primerna gosto tkana obleka, ne pozabite tudi na sončna očala z UV-filtrom in klobuk s širokimi krajci za zaščito obraza, uhljev in vratu.
  • 3. Malčka redno in dosledno (po celem telesu in obrazu – ne pozabite uhljev, ustnic in vek) zaščitite s sredstvi za zaščito pred soncem z visokimi zaščitnimi faktorji, najmanj ZF30. Uporabljajte sredstva, ki otroka ščitijo pred UVA- in UVB-žarki.

Sredstva nanašajte 15 do 30 minut pred odhodom na sonce ter nato na vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju ali obilnem znojenju. Ob pravilni uporabi nudi sredstvo z ZF 15 95-odstotno zaščito, sredstvo z ZF 30 pa 97-odstotno zaščito. Da bo zaščitni faktor na koži otroka enak zaščitnemu faktorju na embalaži, morate zaščitno sredstvo nanesti v zadostni količini, približno 2 mg na kvadratni centimeter kože.

Pri zaščitnih sredstvih, primernih za nežno otroško kožo, je pomembno tudi to, da kožo obenem negujejo in ohranjajo gladko ter tako krepijo lastno zaščitno funkcijo kože. Zaželeno je tudi, da dodatno vsebujejo snovi, ki ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali (na primer antioksidante: vitamin E, karotenoidi). Tudi po sončenju malčka namažite z izdelkom za nego po sončenju, ki vsebuje aktivne učinkovine, ki delujejo kot lovilci prostih radikalov. Izdelek bo kožo pomiril, nahranil in navlažil.

  • 4. Otroci, ki bolehajo za kožnimi obolenji, kot so na primer atopijski dermatitis, luskvica in akne, ter otroci z izrazito občutljivo kožo in nagnjenostjo k preobčutljivosti oziroma alergijam na sonce, potrebujejo posebne izdelke, ki so do kože posebej prijazni in ne povzročajo dodatnega draženja. Nabavite jih lahko v lekarni.
  • 5. Ne pozabite: UV-žarki se odbijajo tudi od različnih površin (vode, peska, talnih površin, trave, snega) in prodirajo tudi skozi oblake; lahki oblački na nebu nas popolnoma nič ne ščitijo pred sevanjem. Zaščito pred UV-sevanjem prilagodite lokalnim dnevnim vrednostim UV-sevanja (podatke o tem je mogoče dobiti v različnih dnevnih medijih, kjer so navedeni kot UVI – ultravijolični indeks. Vedno, kadar je UVI višji od 3, priporočamo upoštevanje zgoraj navedenih ukrepov.

"Izpostavljanje sončnim žarkom pa ne povzroča težav le zdravju kože, ampak lahko povzroči tudi okvare imunskega sistema. Telo postane bolj dovzetno za okužbe in maligne spremembe. Barva kože vas sicer lahko delno zaščiti pred sončnimi opeklinami, okvare imunskega sistema pa so podobne pri temnopoltih in svetlopoltih. Ob izpostavljanju soncu lahko pride do poslabšanja nekaterih bolezni, kot na primer herpesa, noric, sistemskega lupus eritematodesa in nekaterih genetsko pogojenih bolezni," je povedala dermatologinja prim. mag. Metka Adamič, dr. med.

Eucerin Sensitive protect za zaščito otroške kože pred soncem je linija, ki je bila posebej zasnovana za pomiritev in zaščito občutljive in nežne otroške kože.

Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože pred soncem z mineralnimi filtri ZF 30

Vrhunska zaščita pred soncem z mineralnimi filtri za dojenčke in otroke. Ščiti občutljivo kožo pred sončnimi opeklinami in poškodbami zaradi sonca.

Ne vsebuje kemičnih filtrov. Širokopasovni in fotostabilni mineralni filtri nudijo visoko UVA-/UVB-zaščito.

Eucerin Sun sprej za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+

Vrhunski sprej za zaščito otroške kože pred soncem s tehnologijo proti madežem po pranju*. Pomiri in zaščiti občutljivo otroško kožo ter zmanjša tveganje za dolgoročne poškodbe kože.

Eucerinova napredna spektralna tehnologija nudi zelo visoko UVA-/UVB-zaščito in obrambo pred visokoenergijsko vidno svetlobo. Izdelek tudi spodbuja koži lastne mehanizme za popravljanje DNK.

Eucerin Sun losjon za zaščito otroške kože pred soncem ZF 50+

Inovativna zaščita pred soncem za posebej občutljivo otroško kožo. Zanesljivo ščiti pred sončnimi opeklinami in kasnejšimi posledicami izpostavljenosti UV-sevanju.

 

O podjetju Beiersdorf in blagovni znamki Eucerin

Kot eno od vodilnih mednarodnih podjetij za nego kože smo tesno povezani s potrošniki in jim nudimo privlačne, inovativne izdelke. Našim blagovnim znamkam zaupajo povsod po svetu – tako znamki NIVEA, eni največjih svetovnih znamk za nego kože, kot tudi drugim mednarodno uspešnim blagovnim znamkam, kot so Eucerin, La Prairie, Labello, 8×4 in Hansaplast/Elastoplast. Z več kot 125 leti izkušenj v negi kože in enim od najmodernejših raziskovalnih centrov na svetu je Beiersdorf sinonim za inovativne in visokokakovostne kozmetične izdelke. Eucerin je blagovna znamka za nego kože, ki jo priporočajo dermatologi in ki temelji na znanosti o koži. Njeni izdelki ohranjajo in obnavljajo zdravje kože in vam podarijo zaupanje, da je vaša koža zdrava in sijoča. S sodelovanjem z dermatologi in z uporabo naprednega tehnološkega strokovnega znanja znamka Eucerin zagotavlja zanesljive in visoko učinkovite inovativne izdelke, ki izpolnjujejo najvišje dermatološke standarde.