Kozmetičarka slavnih Deborah Mitchell na obisku v Sloveniji

Kozmetičarka slavnih Deborah Mitchell na obisku v Sloveniji (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
30. 4. 2017

Deborah Mitchell je mojstrica v svojem poklicu. Ni le kozmetičarka, ampak uspešna podjetnica, ki brez dlake na jeziku prizna, da je premožna ženska.

Ima vstop v prostore britanske kraljeve družine, na njene nege obraza in telesa hodita sestri Kylie in Dannii Minogue, pa Victoria Beckham, igralki Gwyneth Paltrow in Kate Hudson, celo nekdanja ameriška prva dama Michelle Obama po novem prisega na čebelji strup.

V čebeljem strupu se namreč skriva uspeh njene kozmetične linije, ki jo je razvila in patentirala ter z njo zaslovela. Z Deborah Mitchell sva se ob njenem dvodnevnem obisku Slovenije pogovarjali v ljubljanskem kozmetičnem studiu, ki ponuja njeno 'nebeško' kozmetiko.

Med vašimi strankami je ogromno slavnih. Ali skrbite le za znane in bogate ali tudi za 'navadne' ljudi?

(premislek in smeh) Moje stranke so večinoma slavne. Redkokdaj najdem čas za druge. Veliko potujem z enega konca sveta na drugega, tako da preprosto zmanjka časa. Ne da si ne bi želela več delati, vendar ne gre. Res pa je tudi, da so slavne stranke tiste, s pomočjo katerih je moja kozmetična linija postala prepoznavna, cenjena in zaželena.

Naštela sem nekaj vaših britanskih strank, za katere znane obraze po svetu še skrbite?

Po svetu jih je na stotine. Javno govorim le o tistih, ki so sami javno povedali, da uporabljajo moje izdelke. Med njimi je Michelle Obama, nekdanja prva dama ZDA, pa denimo igralec Robert Downey Jr. Veste, ko so ljudje z nečim zadovoljni, gre to od ust do ust. Tako je bilo pri moji kozmetični liniji. Ni se zgodilo čez noč.

Kako ste začeli?

Začela sem kot kozmetičarka, 'lepotna terapevtka'. Dodatno sem se izobraževala za izdelovanje kozmetičnih izdelkov in se v tem našla, to mi je šlo že med študijem odlično od rok. Pridobila sem potrebne kvalifikacije in začela.

Ustvarili ste tako imenovani čebelji strup. Zaradi besede strup ima vaša kozmetika kar malce negativen prizvok ...

Res je. A čebelji strup ni prvi izdelek izpod mojih rok. Najprej sem izumila vlažilno kremo proti staranju s hialuronsko kislino, ki jo vsebuje polžja slina. To je bila ena najljubših krem Victorie Beckham. Ko sem začela sodelovati z britansko kraljevo družino, sem pri sebi opazila dve globoki gubi med obrvmi. Takrat sem začela razmišljati o izdelku, ki me bo pomladil. Čebelji strup sem tako izdelala zase. Ne vsebuje le strupa, ampak tudi botulin.

... ki ga vsi poznamo pod sicer uradnim imenom ameriškega podjetja Botox ... Botulin je botoks.

Tako je. Ko sem razvila svojo kremo s čebeljim strupom, nikomur nisem povedala, da vsebuje tudi botulin. Podjetja, ki so kopirala moje izdelke, so uporabila le čebelji strup, zato so moji izdelki tako učinkoviti.

Razlika med botoksom in vašim čebeljim strupom je torej ta, da se vašo kremo nanaša na obraz s prsti, botoks pa vbrizga z injekcijo ...

Točno tako. Z mojo kremo si na obraz nanašate botulin toksin. A ne le botulin, ampak tudi čebelji strup. Občutek je, kot da bi imeli manjšo alergijsko reakcijo, prav tako čutite, kot da bi vas hladilo. Kot da koža postaja bolj zdrava. Nobenih bolečin ne čutite, občutek je prijeten. Kremo lahko uporabljate zjutraj in zvečer. Več je nanesete na obraz, bolj bo učinkovala. Med izdelki je tudi čebelja maska, ki je ni treba sprati z obraza po 20 minutah, ampak jo lahko pustite na obrazu tako kot kremo.

Prebrala sem, da ste to masko nanesli na obraz Kate Middleton večer pred poroko s princem Williamom. Kako je delati z njo in Camillo, vojvodinjo Cornwallsko, soprogo prestolonaslednika Charlesa?

Imamo pogodbo, v kateri je zelo jasno opredeljeno, kaj o njiju lahko povem in česa ne. Težko povem veliko. Lahko vam povem, da je bila Camilla tista, ki je Kate seznanila z mojimi izdelki. Camilla jih uporablja že nekaj let in je z njimi zelo zadovoljna.

Očitno odlično opravljate svoje delo, saj je Camilla videti bolje, kot je, ko je bila mlajša ...

Prav imate, britanski mediji so veliko pisali o njenem bolj svežem videzu. Še raje pišejo o Kate, a Kate je lepa, mlada ženska. Camilla pa je resnično videti mlajša, lepša, drugačna. Kmalu bo praznovala rojstni dan, pomemben rojstni dan (17. julija bo stara 70 let, op. a.). Sodelujeva že 10 let.

Če vas katera od vaših strank na hitro potrebuje, kaj potem? Se usedete na letalo in greste?

Če je tako zelo nujno, potem pome pošljejo zasebno letalo. A moram povedati, da to ni moj najljubši del posla. Zdajle, ko sem v Sloveniji, se počutim odlično. Pojma nimate, v kakšni deželi živite. Čist zrak, mešanica modernega in zgodovine, bogata kultura. Če bo vse po sreči, bom v Slovenijo prišla na dopust.

Zagotovo veste, da je zdajšnja prva dama ZDA, Melania Trump, Slovenka. Je morda tudi ona vaša stranka?

Kot sem rekla, govorim le o tistih strankah, ki same javno povedo, da uporabljajo moje izdelke. Počakajte, da povedo same. (smeh)

Ste vedeli, da boste tako uspešni s svojimi izdelki?

Sem. Vendar nisem še dovolj uspešna.

Res ne? Imate slavne stranke, izdelke po vsem svetu, pisarno v Dubaju. Kdaj boste dovolj uspešni?

Načrti so veliki. Ne vem, kdaj bo dovolj. Vem, da bom nadaljevala svoje delo in dosegla še več. Ni omejitev. Ta trenutek nisem ponosna le na svoj uspeh, ampak na vse kozmetične salone, ki uporabljajo moje izdelke. Nisem edina, ki skrbim za slavne stranke. Britanski igralec Daniel Radcliffe (Harry Potter) je bil pri meni in potem poiskal kozmetični salon z mojimi kremami in maskami in šel tja. Na to sem najbolj ponosna.

Med vašimi izdelki je tudi posebna zlata maska. Zakaj je tako posebna?

Čebelji strup dobimo od čebele matice. V vsakem panju je le ena matica. Mi ta strup pridobivamo iz panjev v Keniji, vendar je količina omejena. Vsak lahko zato kupi le eno zlato masko. Dogaja se nam, da potem sorodniki kupujejo za določeno osebo, a tega ne moremo preprečiti. Učinek te maske je neverjeten. Ko jo s prsti nanesemo na obraz, prav čutimo brenčanje. Hitro deluje, gladi gube, učinek je res viden.

Moje stranke imajo denar, lahko bi si privoščile nešteto zlatih mask. A jim tega ne dovolimo. Jo bom pa Camilli podarila za rojstni dan. Obstaja tudi črna maska, ki vsebuje četrtino zlate. Ta pa je na voljo v neomejenih količinah in je ves čas razprodana. Nobena maska se ne spira z obraza, niti zlata, niti črna, niti srebrna.

Bi zase rekli, da ste premožna ženska?

Bi. (smeh) Sem podjetnica, sem deloholik. Zjutraj iz postelje približno tri ure odgovarjam na elektronsko pošto, vsaj trikrat na teden delam ponoči. Sem bogata, zelo rada kupujem za druge. Veliko raje za druge kot zase. Lepo je imeti denar, a meni je pomembnejše delati. 

Besedilo: Maja Sodja