Kristina Vidic pravi, da dober stil niso samo modni trendi!

Kristina Vidic pravi, da dober stil niso samo modni trendi! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
21. 11. 2018

Da lahko dober stil gradimo na preprostih kosih, kot so kavbojke in bela majica, dokazuje Kristina Vidic, ki na svojem blogu in profilu na Instagramu Katiquette deli premišljene modne kombinacije. 

Tako v modi kot v življenju sledi načelom skandinavskega minimalizma in sledilce navdihuje s sproščeno naravo. Namesto hitrim trendom velik pomen daje stilističnim detajlom in izboru kakovostnih kosov garderobe, ki gradijo njen prepoznavni slog.

V poplavi spletnih blogov in profilov na Instagramu se zdi, da izstopajo le tisti, ki ostajajo skromni in zvesti sebi. Še posebej je to očitno na področju mode, lepote in potovanj, kjer je luksuz postal oglasna kulisa, med tem pa nekateri gradijo svoj stil na principu manj je več in bolj kakovostno. Podpiramo to idejo!

Story: Kdo je Katiquette?

Katiquette je tista prijateljica, ki ti pove, da ti ni treba zapravljati za najbolj trendi obleke, da bi bila videti tako. Tista, ki ti pokaže, da lahko navadno belo majico stiliraš na tisoč in en način. In da lahko oblečeš navaden džins vsak dan ter še vseeno nisi videti dolgočasno. Pa še vsak dan ti je na voljo na Instagramu in blogu, zato je to res top razlog, da ji začneš slediti!Story: Zakaj ste se lotili modnega bloganja?

Bloganja sem se lotila predvsem zaradi zanimanja za fotografijo in ustvarjanja na spletu. In seveda oblačil! Vedno sem rada kombinirala različne materiale in velikosti oblačil, pravzaprav imam v omari kar precej prevelikih oblačil, najde se tudi kakšen moški kos. Ljubezen do vsega tega sem združila v blogu Katiquette. Seveda se je moj stil zelo spremenil od mojih prvih objav. Nikoli več ne bi oblekla stvari, ki sem jih takrat! Ampak verjetno tako pravijo vsi. Bloganje je postal moj način izražanja, prostor, kjer sem se počutila, kot da pripadam. Na žalost pa se je področje modnega bloganja zelo spremenilo. Danes je to cel biznis, kjer blogerji tekmujejo med seboj, tekmujejo za število sledilcev ... Ne gre več le za lepe modne kombinacije, ni več pomembno, da nekdo vlaga trud v dobro fotografijo. It is all about the numbers (gre le za številke, op. a.)!

Story: S čim se sicer še ukvarjate?

Ukvarjam se predvsem z digitalnim marketingom. Imam srečo, da si s tem služim kruh in obenem uživam v tem. Vedno me je bilo namreč strah, da bom počela nekaj, kar me res ne zanima. Sicer pa imam res veliko strasti, toliko bi se rada naučila, ampak na žalost ni dovolj časa za vse. Marsikoga, ki me spremlja prek Instagrama, bi verjetno presenetilo, kaj vse me zanima! Moda je le majhen del mojih interesov. Od slikarstva, ustvarjanja z lesom do notranjega oblikovanja ... Toliko je stvari! Trenutno svoj čas zapolnjujem predvsem z ustvarjanjem svojega prvega stanovanja in odkrivanjem slovenskih oblikovalcev pohištva.

Story: Kako vi vidite priljubljenost blogerjev in njihov vzpon na medijski lestvici?

Obožujem to, da je bloganje oz. instagramiranje tako popularno! Vendar je to zelo dvorezen meč. Blogerji in instagramerji so dobili moč, postali so influencerji, ta vpliv pa ni vedno dober. Strah me je predvsem vpliva, ki ga imajo na mlajše občinstvo. S popolnimi fotografijami življenjskega sloga dajejo vtis, da je njihovo življenje popolno in da so brez napak, da je njihovo življenje eno samo čudovito potovanje. Resnica pa je pogosto povsem drugačna, zato mi to idealiziranje spletno znanih oseb ni ravno pri srcu.Story: Instagram je poskrbel za pravo revolucijo v modnem svetu. Kako vi doživljate njegov vpliv tako v vsakdanjem življenju kot na področju mode in bloganja?

Instagram je skorajda nadomestil bloganje oz. je postal neki podaljšek bloganja, kar mi je zelo všeč. Raje imam fotografije kot pa besede. Pa tudi popolnoma je spremenil modni svet, zdi se mi, da se zaradi Instagrama trendi menjujejo še hitreje. Sicer pa prav sovražim, da se je z vzponom Instagrama povečala potrošnja. Ne, ne potrebuješ najbolj trendi majice za 500 evrov, ki jo kar naenkrat nosi polovica instagramerjev! Nova oblačila za vsako fotografijo na Instagramu, drage torbice, luksuzna potovanja ... Verjetno marsikdo misli, da je to resnično življenje, ampak za večino ljudi ni. Pa tudi kar precej instagramerjev dobi tovrstne stvari brezplačno.

Instagram prav tako povečini predstavlja popolnoma zgrešeno sliko glede vsakodnevnega oblačenja. Zato še toliko raje ponavljam različne kose na svojem profilu. Nimam tisoč parov kavbojk in jih ne potrebujem! Trudim se tudi vlagati v oblačila, za katera vem, da jih bom lahko nosila čez 10 let. Seveda tudi mene kdaj pa kdaj premamijo trendi kosi, ampak nikoli ne sledim slepo trendom in zapravljam gore denarja za gore oblek, ki jih bom oblekla enkrat. Sicer pa želim na svojem profilu pokazati predvsem to, da se da z nekaj klasičnimi kosi narediti sto in eno dobro kombinacijo.

Story: Je kakšen profil na Instagramu, ki mu zvesto sledite?

Obožujem skandinavske modne profile! Res me navdihujejo, sploh pa se nikoli ne naveličam kombinacij z navadno belo majico.

Story: Kaj je za vas dober stil?

Dober stil je zame predvsem to, da dobro poznaš svoje telo, svojo postavo! Skrivnost je v tem, da ugotoviš, kaj poudari tvoje atribute in kaj skrije stvari, ki jih želiš skriti. Ko razvozlaš to uganko, je meja zgolj nebo! Oziroma številka na bančnem računu.

Story: Ali obleka res naredi človeka?

S tem se nikoli nisem strinjala. Zagotovo pomaga pri prvem vtisu, a če človek ni dober, mu ne pomaga nobena obleka.

Story: Kaj vas navdihuje pri izboru oblačil? Kdo so vaše muze?

Malo smešno, ampak Jon Bon Jovi v mladih letih je bil vedno moja muza. Vedno je bil videti tako kul v navadnih kavbojkah in usnjeni jakni - to je to! Samo pogledam nekaj njegovih starih videospotov in dobim tisoč novih idej za ustvarjanje.Story: Kateri je trenutno vaš najljubši kos v garderobi?

Jakna iz džinsa, po možnosti prevelika. Obožujem kose, ki lahko popolnoma spremenijo še najbolj dolgočasno kombinacijo, in jakna iz džinsa je ena izmed njih.

Story: Katere so vaše priljubljene blagovne znamke?

Ogromno jih je! Med cenovno malo bolj dostopnimi najbolj izstopata Levi's in Everlane. Mislim, da sem najbolj znana ravno po kombinacijah z leviskami. Z njimi res ne moremo zgrešiti! Ko pa govorimo o luksuznih znamkah, bi si z veseljem kdaj lastila kakšen dober kos Acne Studios.

Story: Modne navdušenke pri nas čedalje raje posegajo tudi po slovenskih znamkah in unikatnih kosih slovenskih oblikovalcev. Je tudi pri vas tako?

Občudujem predvsem oblikovalce svečanih in poročnih oblek, saj so moja šibka točka, in vedno si rada ogledam nove kolekcije. Kreacije Maje Štamol so mi še posebno blizu.

Story: Hitri trendi ali večni klasični kosi?

Večni klasični kosi! Res me žalosti, ko na ulicah vidim ljudi, ki so pravzaprav kot modeli iz H&M ali Zare. V poplavi hitrih trendov je težko najti svoj lastni stil, saj se zdi, kot da ti vsiljujejo oblačila z vseh strani. Na koncu pristaneš z omaro, polno različnih oblek, ki jih oblečeš zgolj enkrat in si jih niti ne želiš še kdaj obleči.Story: Spletno nakupovanje ali brskanje med obešalniki trgovin?

Spletno nakupovanje, zaradi večje izbire. Brez spletnih trgovin bi bil moj stil verjetno kar precej drugačen.

Story: Kaj je bistvo minimalizma, ki nekako opisuje tudi vaš osebni stil?

Minimalizem ima ogromno prednosti! Poleg tega, da se skoraj vsako jutro lahko oblečeš v sekundi in brez premisleka, saj lahko skoraj vsak kos med seboj kombiniraš brez težav, je minimalizem odličen predvsem dolgoročno. Pomisli, koliko prihraniš, ko ne kupuješ več oblačil iz novih kolekcij v trgovinah, kjer se trendi menjujejo skoraj že tedensko? Ogromno!

Ravno tako se mi zdi, da z minimalizmom začneš slediti klasični modi in načelu quality over quantity (kakovost nad kvantiteto). Ko pa resnično začneš s projektom minimalizem, opaziš, da oblačila navsezadnje res niso tako zelo pomembna, da si lahko povsem srečen tudi brez tisoč parov čevljev.

Story: Kako gledate na trend trajnostne mode? Nakupujete premišljeno?

Skoraj vedno nakupujem premišljeno, pogosto pogledam tudi za vintage oblačili. Tam res lahko najdeš nora oblačila. Predvsem pa mi je pomembno to, da oblačila, ki jih ne nosim več, vedno recikliram oz. jih dam komu.

Story: Kako je vaš osebni izraz povezan z mestom, kjer živite?

Sem iz zelo majhnega kraja, živim skoraj v naravi, kar zelo vpliva na vse, kar počnem v življenju, vedno pa se najbolj pozna pri mojem oblačenju. Zelo sproščeno in preprosto, s klasičnimi barvami, brez norih vzorcev, s katerimi želijo po navadi ljudje izstopati iz množice. Mislim pa, da lahko z ravno nasprotnim pristopom še bolj izstopaš.

Story: Velik del vašega življenja so tudi potovanja. Kateri kraj se je zasidral globoko v vas in kaj je trenutno na vašem seznamu?

Potovanja res nahranijo mojo dušo! Uživam v spoznavanju mest, najbolj pa so me navdušile Firence. Vse življenje sem si želela obiskati Toskano, zdaj pa, ko sem jo, si želim nazaj! Firence so res bogate z zgodovino, kar čutiš jih, ko se sprehajaš skozi mesto. Tam sem se počutila kot doma! Na seznamu pa so še vse države, ki jih še nisem obiskala. Želim si videti ves svet! In zagotovo Pariz še tretjič in upam, da pozneje še večkrat. Je res čaroben in ima posebno mesto v mojem srcu. Klišejsko, ampak Pariz je bilo prvo skupno potovanje s fantom.Story: Če bi se lahko prelevili v katerokoli modno ikono, kdo bi bili?

Victoria Beckham, 1000-odstotno! Ne gre le za to, kaj ima oblečeno, temveč to, kako nosi oblačila. V vsem je videti noro elegantna in obenem sproščena, oblačila je nikoli ne pogoltnejo, temveč poudarijo njeno lepoto. Ona nosi oblačila, in ne obratno.
Story: Kateri dogodek v modnem svetu je pred kratkim na vas naredil največji vtis?
Menjava kreativnega direktorja znamke Celine in njegova nova kolekcija. Drzne odločitve vedno naredijo velik vtis name, zato bom z veseljem spremljala nove kolekcije, ki bodo spet razburkale modni svet.

Besedilo: Katja Kozlevčar // Fotografije: osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story23/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 23/2018

Story 23/2018, od 25. 10. 2018