Lepe kot zvezde: Male skrivnosti ličenja

Lepe kot zvezde: Male skrivnosti ličenja (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
1. 9. 2016

Namesto da neutrudno dopolnjujete svoje kozmetično bogastvo z najnovejšimi odtenki ličil, pudri vseh oblik, rdečili z brezčasno obstojnostjo in maskarami, ki obljubljajo trojni volumen trepalnic, spremenite taktiko. Skrivnost brezhibne polti in popolnega ličenja je veliko bolj odvisna od pravilnega načina nanašanja kot od cene.

Korektor da ali ne?

Korektor ob pravilni uporabi spada med najuporabnejše kozmetične pripomočke. Če ga uporabljate za prekrivanje podočnjakov, nikar ne pozabite najprej nanesti kreme za predel okoli oči. Počakajte, da se vpije, šele nato s tanko plastjo zabrišite izdajalce pretekle noči – podočnjake. Korektorji so po strukturi gostejši od pudra, to pa pomeni, da hitreje in bolj opazno 'zlezejo' v gubice.

Zmernost in previdnost pri nanašanju sta najpomembnejši. Nič ne bo narobe, če svoj pogled čez nekaj ur preverite v ogledalu in po potrebi popravite. Pred nanosom korektorja pobarvajte zgornjo tretjino podočnjakov z belo barvico. Tako preprečite nabiranje korektorja v gubice in dosežete svetlejši, bolj spočit pogled. Poskrbite tudi za obrvi in jih večkrat počešite s staro maskaro, ki ste jo prej do čistega sprali z vodo.

Če boste morebitne mozolje ali izpuščaje poskušale zakriti s korektorjem za prekrivanje podočnjakov, boste dosegle prav nasprotno. Ker je korektor za prekrivanje podočnjakov praviloma odtenek svetlejši od naravnega tona vaše kože, boste mozolj še bolj poudarile oziroma osvetlile. Zato investirajte v pravi tip korektorja, ki se ujema z barvo vaše kože, in ga nežno nanesite na mozolj. Za hitrejše celjenje čezenj nanesite še puder v prahu, ki pospešuje sušenje.

Vedno na paleti

Občudujete tehniko profesionalnih vizažistov? Stisnite levo roko v rahlo navzdol obrnjeno pest (da dobite gladko površino) in jo uporabite kot paleto za ličenje. Če boste puder nanašale postopoma 's palete' namesto neposredno iz embalaže, boste točno vedele, kdaj je dovolj in se tako izognile odvečni količini izdelka na obrazu. Enako lahko eksperimentirate tudi s senčili za veke – na roki mešajte odtenke toliko časa, da dobite želenega. Veliko lažje je namreč zgrešeno kombinacijo sprati z roke kot z oči. Sicer pa se vedno ličite na svetlobi, ki je kar najbolj naravna. To največkrat pomeni v dnevni svetlobi, ne pod kopalniškimi žarnicami, ki vas silijo k čezmernemu ličenju. Za večerno ličenje izberite sobo v stanovanju z najmehkejšo svetlobo. Opremite se s prenosnim ogledalom in veselo na delo.

Dobra podlaga je osnova za popoln videz, zato ji namenite največ časa in pozornosti. Niti najlepši odtenek senčil na vekah ne bo zakril morebitnih spodrsljajev pri osnovi. Tekoči puder pred nanosom mešajte na prej omenjeni paleti, da se malo segreje. Odvečnega z vatirano palčko odstranite iz gubic okoli ust in oči in ga za večerne priložnosti fiksirajte s suhim pudrom v prahu ali kamnu.

Ogledalo obraza

Če imate olivno oziroma temnejšo polt, naj vam zaupamo trik, ki ga uporabljajo top modeli. S čopičem nanesite svetleče senčilo v odtenku šampanjca ali smetane na notranji kot oči. Opazile boste, kako se vam bo razjasnil obraz. Zelo sveže in poletno.

Svoje trepalnice poskusite poudariti z burgundsko rdečo ali vijoličasto maskaro. Pogled in linije bodo precej mehkejše, kot če bi uporabile črno. Hkrati pa sta temno rdeč in vijoličast odtenek precej bolj skrivnostna in zapeljiva od klasičnega modrega ali neopaznega rjavega. Nad spremembo boste navdušene predvsem lastnice modrih in zelenih oči. 

Vsem ljubiteljicam obrobljenih ali 'mačjih' oči pa svetujemo, da ko ste s svinčnikom obrobile zgornjo in/ali spodnjo veko, ponovite postopek še s senčili v sorodni barvi svinčnika. S tem boste dosegle dvojni učinek – fiksirale obrobo in zmehčale pogled.
Nikoli ne nanašajte senčil na veke, ne da bi prej poskrbele za pravilno podlago. Krema ne zadostuje. Tudi če na obrazu ne nameravate uporabiti pudra v prahu, ga nanesite na veke. Tako bo površina zglajena in pripravljena na ličila. Senčila se vam ne bodo razlivala ali nabirala v gubice, pa tudi obstojna bodo ves dan, saj puder deluje kot utrjevalec.

Popolne ustnice

Ste kdaj pomislile, da bi zamenjale vrstni red ličenja ustnic? In sicer tako, da najprej nanesete šminko, nato obrobo. Vizažisti pravijo, da pozabite na staro tehniko občrtovanja celih ustnic in najprej nanesite šminko, nato pa z obrobo v enakem odtenku dodajte barvo oziroma popravite tam, kjer je potrebno. Sicer pa nikoli ne obrobljajte ustnic čez njihov rob. Niti ne poskušajte goljufati tako, da obrobo v kotih ustnic zaključite višje.

Če imate tanjše ustnice, izbirajte med svetlimi do srednje svetlimi toni šmink, saj jih bodo temnejši dodatno zožali. Za polnejši občutek na sredino spodnje ustnice dodajte kanček svetlečega ali prozornega glosa. Šminka bo obstojnejša, če boste površino ustnic v celoti obarvale z obrobo in nato nanesle vlažilno šminko v podobnem tonu. Tako se boste izognile izsušenosti ustnic, saj vam jih ne bo treba fiksirati s pudrom v prahu, pa tudi nabiranja v grudice ne boste opazile.

Izbor: Nina Urbančič Romih
Fotografije: Shutterstock