Lepe kot zvezde: Prihodnost v lepotni industriji in medicini!

Lepe kot zvezde: Prihodnost v lepotni industriji in medicini! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
29. 7. 2016

V prejšnji številki revije Lady smo govorili o postopkih pomlajevanja, ki si jih lahko privoščite v kozmetičnih salonih oziroma lepotnih centrih. Tokrat gremo korak dlje, k estetski kirurgiji, ki se deli na kirurške in manj invazivne posege.

Ti so brez uporabe skalpela, z njimi zdravniki pomlajujejo površino telesa, torej kožo, ali pa v globino posežejo skozi drobne vbodne rane z iglico. Od metod, katerih učinkovitost in varnost sta preizkušeni v študijah, se najpogosteje poslužujejo injiciranja botulin toksina A in hialuronskih ali dermalnih polnil oz. filerjev. Med vse bolj priljubljene metode pomlajevanja kože spadata še mezoterapija in vbrizgavanje trombocitne plazme.

Za strokovno pomoč smo k članku povabili dr. Ivono Igerc, strokovnjakinjo na področju pomlajevalne medicine.

Mezoterapija

Mezoterapija je tehnika, kjer se z mikroinjekcijami v plasti kože in podkožno tkivo vnaša različne aktivne snovi, kot so vitamini, antioksidanti, aminokisline ali hialuronska kislina. Je izredno učinkovita naravna metoda za pomlajevanje kože na obrazu, vratu,adekolteju in celo na rokah. Spodbuja nastanek kolagena, gladi površinske gube in obnavlja celice. Postopek ni boleč, je pa zaradi vbodov, tako kot pri filerjih, morda le malce neprijeten.

Polnila ali dermalni filerji – hialuronska kislina

Koža zaradi staranja in izpostavljenosti škodljivim dejavnikom izgublja naravno vlažilno snov, hialuronsko kislino. To nam pokaže z gubami, povešenostjo in upadlostjo. Rešitev lahko poiščete v polnilih oz. filerjih s hialuronsko kislino, ki zapolnijo podkožje in pripomorejo k naravni tvorbi hialurona in kolagena. Gre za manj invazivno metodo z injiciranjem polnila v dele obraza, kjer si želimo korekcije ali modeliranja. Poseg je zelo hiter, morda zaradi vbodov z iglo rahlo neprijeten, z uporabo anestetikov pa popolnoma neboleč. Učinek je viden takoj. Stranskih učinkov ni, morda kakšna manjša modrica ali oteklina. Najpogosteje jih uporabljajo za korekcije, brisanje gub od nosu do kotičkov ustnic (oklepaji, kot jim pogosto rečemo), glajenje gub nad usti in okoli njih, za korekcijo podočnjakov in modeliranje ustnic, brade, lic, nosnega grebena ... Obstojnost je od pol do enega leta, nato je treba postopek ponoviti, pogosto z manjšo količino polnil kot pri prvem obisku. Polnila imajo tudi sposobnost vezave s kolagenom in elastinom in tako pripomorejo k čvrstosti, elastičnosti in obnovi volumna kože. Na trgu je veliko polnil in proizvajalcev, tudi takih z vprašljivim izvorom, zato je še toliko bolj pomembno, da se temeljito pozanimate in izberete preverjeno storitev. Večina priznanih kirurgov prisega na polnila Princess, ki so med najobstojnejšimi in popolnoma varni.

PDO-nitke

Med novejšimi tehnikami nekirurškega pomlajevanja, ki popravlja asimetrijo ter vitalnost in tonus kože, so biorazgradljive nitke različnih dolžin in debelin, ki se nameščajo na različnih delih obraza in telesa. Dodatno spodbujajo tvorbo lastnega kolagena. V celoti se razgradijo po osmih oziroma dvanajstih mesecih. Med procesom razgradnje neprestano stimulirajo regeneracijske procese, torej tvorbo lastnega kolagena. Če se sliši grozljivo, naj vas potolažimo, da je postopek neboleč in hiter.

Botulin toksin A (botoks)

Uporablja se za odpravljanje izraznih (mimičnih) gub, ki nastanejo zaradi večletnega in čezmernega krčenja obraznih mišic. Največkrat gre za glajenje gub zgornje tretjine obraza: okoli oči ('račje tačke'), med obrvmi in na čelu. Delovati začne takoj, vendar je učinek opazen šele nekaj dni po posegu. Obraz dobi spočit, zglajen videz, gube so manj ali skoraj nič vidne, mimika obraza pa je delno okrnjena – določenih mišic ne morete več krčiti. Količina botoksa se prilagodi potrebam in kot pri vsem je tudi tu pomembna zmernost. Toksin preneha delovati v nekaj mesecih (nekaterim v štirih, drugim 'drži' tudi osem mesecev) in takrat je čas za nov odmerek. Stroka pravi, da zgodnje koriščenje botoksa lahko ustavi prehod dinamičnih gub v stalne.

Pomlajevanje z lastno plazmo

Če vas mika eliksir lepote, pa nekako niste navdušeni nad polnili ali botoksom, se lahko odločite za lastno plazmo. Morda se sliši kot znanstvena fantastika, vendar je pomlajevanje z lastno trombocitno plazmo vedno bolj pogosto, saj gre za povsem nenevaren poseg. Opravite ga lahko v nekaterih klinikah, kjer vam vzamejo manjšo količino krvi (kot pri običajnih preiskavah), nato pa s centrifugiranjem ločijo krvne celice tako, da se ohrani le plazma, bogata s trombociti, rastnimi faktorji in matičnimi celicami. Nato jo vbrizgajo v podkožje na predele, kjer si želite korekcije, hkrati pa stimulirajo celice k tvorbi kolagena. Opazili boste, da je vaša koža prožnejša in bolj pomlajena, dodatna dobra novica pa je, da zapletov praktično ni. Prvi dan bo vaš obraz malo otekel ali/in rdeč, naslednji dan pa boste kot novi.

Tekst: Nina Urbančič Romih
Foto: Shutterstock