Lepe kot zvezde: Sanjski lasje

Lepe kot zvezde: Sanjski lasje (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
30. 9. 2016

Močni, sijoči in zdravi lasje so dar, ki je gensko dan le redkim srečnicam. Drži? Ne drži, pravijo strokovnjaki. Investirajte malo časa in truda v lase in videti boste, kot da geni tudi pri vas niso skoparili.

K frizerju na klepet

Ni nujno, da k frizerju vedno stopite z namenom striženja, barvanja ..., tam se lahko oglasite le po nasvet. Če nimate denarja za vsakomesečno barvanje pri frizerju, ga vseeno vprašajte, kakšno barvo kupiti v prosti prodaji, pri čemer vam bo osebni frizer z veseljem svetoval, kako 'ne uničiti' njegovega dela in truda. Enako je z balzami in šamponi. Če cena negovalnih izdelkov v frizerskem salonu presega vaš limit, vprašajte frizerja po alternativi, ki vam je na voljo v drogerijah.

Samo konice, prosim

Večino ženske populacije bi z vprašanjem, koga nas je bolj strah, frizerja ali zobozdravnika, spravili v dilemo ali vsaj zadrego. Vseeno se zavedamo, da so obiski tako prvega kot drugega neizbežni. Če si želite iz kratkolaske postati dolgolaska, je dobro, da se nekaj mesecev izogibate frizerskih salonov, lasne konice pa si redno negujte s sredstvi proti cepljenju. Lase pustite, da prerastejo kratko dolžino, saj vam bo tako frizer lažje popolnoma spremenil obliko pričeske v neko vmesno dolžino. Tako boste ves čas čakanja na prelevitev v dolgolasko urejene.

Ustekleničena ali tekoča?

Vse zemljanke smo seznanjene z muhami svetovno znanih zvezd. Kim Basinger je pred par desetletji burila duhove z izjavo, da si lase pere le z ustekleničeno vodo določene znamke. Kasneje se je temu ritualu pridružila še Jennifer Lopez, za katero naj bi bila voda iz pipe preveč 'agresivna'. Z našo vodo ni nič narobe, zagotovo pa premalo pozornosti namenjamo pravilnemu pranju las in izbiri šampona. Tako kot imamo različne tipe kože, imamo tudi različne tipe lasišč in las. Posebno previdni moramo biti pri izbiri balzamov. Če so lasne konice suhe, lasišče pa mastno, uporabimo majhno količino balzama in ga nanesimo le na konice. Za kemično obdelane lase strokovnjaki priporočajo balzame v razpršilu. In še nasvet za športnike – uporaba same vode povzroči prhljaj, zato si prepotene lase vedno umijte z blagim šamponom, namenjenim vsakodnevni uporabi.

Barvati ali ne barvati?

Obstajata dve vrsti barv za lase; profesionalne, ki jih uporabljajo v frizerskih salonih, in tiste v prosti prodaji. Profesionalne barve so v nasprotju s splošnim mnenjem manj agresivne od tistih v prosti prodaji. Enako je s šamponi in balzami. Če se odločite za barvanje v salonu, vam bo frizer svetoval odtenek in napovedal izid. Če imate precej rdečega pigmenta, želite pa biti temno rjavi, v salonu barvi dodajo pepelnat lesk, ne zlatih tonov. Torej je večja verjetnost, da boste želeno barvo dosegli v salonu, in ne v domači kopalnici. Vedeti morate še to – ko se enkrat odločite za barvane lase, boste morali postopek ponavljati vsak mesec. Narastek namreč ne vpliva dobro na vaš videz.

Barbi punčka

Modna in lepotna industrija nam vsako sezono narekujeta nove trende, pri čemer lasni vložki za zdaj še niso izkoreninjeni. Lahko si omislite umetno kito, čop ali si podaljšate lase. Stvar okusa, moški del uredništva pa nam je v en glas zatrdil, da božanje umetnih las in zatikanje prstov med podaljške ne bi bilo prijetno opravilo. Še nasvet za uporabo lasnega okrasja – lasnice, obroči in ostale reči lepo dopolnijo videz, a vas opozarjamo, da se izogibate takšnim z otroškimi motivi, saj so le-ti namenjeni ... otrokom.

Nov letni čas, nova barva

Morda je jesen pravi čas za spremembo barve, saj bodo močni toni intenzivnejši, ker so lasje zaradi soli in sonca porozni in 'odprti' ter tako dovzetnejši za barvanje. Če bi se radi znebili svetlih pramenov, ki dajejo videz celotnega barvanja (in jih je sonce še za odtenek posvetlilo), je najbolje, da vam frizer namesto storitve temnih pramenov celotne lase pobarva s prelivom, podobnim vaši naravni barvi. Rezultat bo bolj naraven, predvsem pa manj agresiven.

Preprosto je lepo

Če pogledate na modne piste, lahko dobite občutek, da so si manekenke pričesko uredile kar same. Seveda to ne drži. Za njimi stoji četa frizerjev, vsi po vrsti pa prisegajo na naravni videz. Tako je videti, da so se njihovih las dotaknili le šamponi in balzami. Časi umetnih pričesk so minili. Ključ do lepih las je lahkotnost, pravo striženje in skrbna nega. Zadostna količina popite vode, veliko sadja in rib ter kar najmanj stresa – vse to bo vaše lase naredilo zelo srečne. Preprosto, mar ne?

Tekst: Nina Urbančič Romih