Letošnji poročni trendi, s katerimi ne boste zgrešili

Letošnji poročni trendi, s katerimi ne boste zgrešili (foto: JS oblikovanje) JS oblikovanje
Vir: Jana
12. 5. 2017

Že v starih časih je veljalo prepričanje, da je poroka dan, ko dve zaljubljeni srci odplešeta svoje sanje.

Morda je ob dandanašnji poplavi poročnih trendov še najbolj preprosto najti princa (ali princeso) na belem konju, pa vendar – če si boste prstan zvestobe nadeli letos, vam na dlani ponujamo trende, s katerimi zagotovo ne boste udarili mimo.

»Pri organizaciji poroke se držim preprostega vodila. Moj moto je, da mora vsaka nevesta doživeti svoj sanjski dan,« pripoveduje Petra Starbek. S premikanjem mej domišljije in odkrivanjem novih področij v Sloveniji orje ledino v organizaciji porok. Je namreč priznana poročna svetovalka, ki bo letos praznovala že deseto obletnico sreče, ob čemer se bo prepustila ponovni zaobljubi (mimogrede, najamete jo lahko tudi za organizacijo obletnic). Vračajo se spomini, kako s(m)o se organizacije porok lotevali nekoč. »Veliko se je spremenilo, a pričakovanja so enaka,« pove.

Pomembna je izbira pravega ponudnika

Zadnjih nekaj let smo vztrajno stopali stopničko višje, v korak s časom in se po inovativnosti ozirali na tuje. Bodoči zakonci ob raznovrstnem seznamu lepih lokacij, fotografov in mojstrov ličenja brez sitnosti najdejo tistega, za katerega verjamejo, da jim bo omogočil izpolnitev sleherne želje.

»Veliko več je poročnih ponudnikov, zato verjamem, da so pari ob poplavi teh mnogokrat izgubljeni.« Starbekova poudarja kompleksnost organizacije kot dodano vrednost edinstvenosti poroke in s tem obsežnost poroke, ki predstavlja večno združitev dveh zaljubljenih src. V dokaz – zgolj z dovršenostjo in popolnostjo dogodka se ukvarja že dva meseca pred samo poroko.

Usklajevanje s ponudniki, izpopolnjevanje poročnega načrta (ki mora biti premišljen, da se svatje ne bi dolgočasili) in iskanje dekorativnih elementov so zanimiv čas, priznava. To področje povzroča parom nemalo težav, tudi zaprta vrata številnih ponudnikov. Češ moralo bi vladati zavedanje, da pri nas nečesa ni ali ni mogoče: »Kar povzroči, da se jim sanje o poroki v naravi hitro podrejo,« pravi strokovnjakinja in z roko zamahne nad matičarji upravnih enot, ki zaradi lastnih kapric zavračajo želje parov.

»Pari si želijo cvetličnih obokov, a ker naravni prostor ne premore ravnega trdega terena ali na dan poroke preveč sije sonce, matičarka sodelovanje odpove ali pa za izvedbo poročnega obreda pogojno zahteva pagodo.« Izbira pravega ponudnika, ki vam bo v 'tistih' trenutkih znal resnično prisluhniti, igra torej ključno vlogo.

Vintidž je v modi

Že v času, odkar se izvaja projekt Navidezna poroka, so se trendi kameleonsko spremenili. Pred leti prevladujočo pastelno barvo je izrinila zelena v kombinaciji z belo oziroma katero drugo nežno barvo.

V tujini že umikajoč se vintidž slog (tudi izbira bodočih mladoporočencev Zale in Leva) je pri nas še vedno zakoreninjen, letos se mu pridružujejo še dodatki asimetričnih oblik. Vsak par je edinstven in drugačen kot tudi ambient, ki ga z izbiro pravih ornamentov lahko prelevijo v kakršnegakoli že si zamislimo.

Domačija Jezerškovih, ki na Gorenjsko privablja staro in mlado že 250 let, v kombinaciji s svetlobnimi efekti ni ovira, da ne bi začutili urbanega vetriča. Je pa še toliko bolj pisana na kožo ohranjanju prvotnih poročnih manir: »Pari se starih običajev in tipičnih slovenskih porok radi izogibajo, vsekakor pa ohranjajo nekatere tradicije, kot so met šopka in podvezice, razrez torte in prvi ples. Šrangam, postavljanjem mlajev in kraji nevest se odrečejo, saj se je že velikokrat zgodilo, da so jo ukradli in pozabili na uro.«

Prepustite se omamnemu vonju cvetov

Poleg ženina in neveste je na čarobni poročni dan v središču pozornosti tudi poročni šopek in prav je, da si za izbiro cvetja vzamete čas in svoje želje zaupate strokovno podkovanim mojstrom, ki znajo pričarati sanjske cvetlične dekoracije.

Kreativnost kolektiva Sanjskega šopka rojeva unikatno floristiko za posebne priložnosti in poročno floristiko. Poročni in naprsni šopki, dekoracija slavnostnega in obrednega prostora, pogrinjkov in avtomobila, unikatne blazinice za prstane, pa darilca za svate in cvetje za posip nas morajo hkrati pomirjati in polniti s pozitivno energijo.

»Glede na zahtevnost in način izdelave dekoracij se priprava začne že ob klepetu o željah in idejah, največkrat le z nevesto, v sproščenem ambientu, da se začutijo pravi značaj neveste, njen slog in pričakovanja. Iščemo najboljše rešitve,« pripoveduje strokovnjakinja Metka Sporiš in pojasni, da je izbira cvetja običajno del, ki ga moški pri odločanju raje prepustijo nežnejši polovici: »Se pa najde kakšen zelo zainteresiran ženin, ki ima z idejami in željami točno dodelano predstavo o tem, kaj si želi.«

Bodite unikatni

'Navidezna nevesta' Zala je Dvor Jezeršek spoznala že pred leti, ko se je začela udeleževati njihovih kuharskih delavnic. Njena izbirčnost je šele tam začela podirati predsodke, dala si je priložnost in poskusila nekaj novega, izbranec Lev (tudi on je velik izbirčnež, pove Zala) pa se je s kulinariko seznanil ob praznovanju njene diplome.

Brez pomislekov sta s prstom pokazala na gostoljuben ambient, in kar je najpomembneje, izbrala sta tisto, kar jima je všeč. »Ne ponavljajte poročnega dne drugega para, kljub temu da sta tam uživala. Izkazujta si nežnosti in poroka bo uspela,« še razkrije recept Starbekova.

Njeno poslanstvo je, da prisluhne parom in se posredno spopade z napetostjo, od katere v zadnjih dneh pokajo po šivih: »Par poslušam in si vzamem čas zanj. Včasih na sestankih ne naredimo nič, se pa veliko pogovarjamo, in to jima pomaga, saj se le z menoj lahko pogovarjata o poroki. S svojimi težavami neradi obremenjujejo druge. Obdobje organizacije poroke je, preprosto rečeno, napeto in potrebni so kompromisi.« Ure vloženega dela so v hipu pozabljene, ko ob koncu poročnega dne nevesta pove, da si je tak poročni dan vedno želela, pripoveduje Petra: »Ženin pa se mi nasmeje in potrdi, da na bolj sproščeni poroki še ni bil.«

5 letošnjih vidnih trendov

1 Večji, drznejši poročni šopki asimetričnih oblik, oddaljeni od klasične bidermajer oblike.

2 Zelenje, zelenje in še enkrat zelenje.

3 Nežne barve cvetja pastelnih odtenkov in hkrati močna temna rdeča barva v kombinaciji z marelično in temno modro. Obe barvni paleti se lepo kombinirata z zlato in bakreno.

4 Izvirni kotički, polni detajlov (kotiček za počitek in kotiček spominov, foto in sladki kotički ...).

5 Neobičajne poročne lokacije za obred in slavje (poroka na prostem, v tropskem rastlinjaku, na skednju, v gozdu).

Neja Drozg