Lindsey Vonn z lekcijami moči, samozavesti in lepote: »Moč je nov lepotni ideal!«

Lindsey Vonn z lekcijami moči, samozavesti in lepote: »Moč je nov lepotni ideal!« (foto: profimedia) profimedia
10. 12. 2017

Alpska smučarka Lindsey Vonn je v želji, da bi ljudje nehali razmišljati o 'hitri izgubi teže' in namesto tega začeli ljubiti svoje telo takšno, kakršno je, in s takšnimi zmožnostmi, kot jih ima, izdala knjigo s pomenljivim naslovom: Moč je nov lepotni ideal.

Lepotica iz majhnega mesta v Minnesoti, ki je postala svetovna smučarska prvakinja, ima za svoje bralce prav posebno sporočilo. In slednje je: »Vsem, ki mislite, da ne dosegate lepotnih idealov. Lepi ste, ne glede na to, katero konfekcijsko številko nosite.«

Odločitev za moč!

Za vse, ki bodo njeni knjigi dali priložnost, pa dekle, ki je športno slavo dosegla z veliko garanja in odrekanja, predstavi sklope vaj, ki jih ne bodo našli nikjer drugje, in življenjsko filozofijo, ki ji je omogočila, da je postala ena najboljših smučark na svetu. Njeno izjemno poznavanje telesa, iz katerega se je naučila iztisniti kar največ, pa tudi močna volja, zaradi katere je vztrajala na malodane gladiatorski poti vrhunskega športa, pa z Lindsey vendarle nista bili od nekdaj.

»Nisem se od nekdaj počutila tako, tako močno, tako neustavljivo – kot kraljica sveta v več pogledih. V svoji karieri sem imela dneve, tedne, celo mesece, ko sem bila malodušna, negotova vase, ko me je skrbelo, če bom še kdaj smučala, ko sem bila celo v skrbeh, ali nisem preveč mišičasta, da bi lahko ustrezala ameriškemu idealu športnice,« v predgovoru knjige prizna Lindsay, a nadaljuje, da se je vse spremenilo, ko si je za cilj zadala le eno: postati močna!

»Ko si za cilj zadaš postati močan, se odločiš svojemu telesu pomagati, da bo pridobilo kondicijo in da bo bolj zdravo, ne samo da bo postalo drobnejše in vitkejše. Pristaneš na to, da boš preizkusil nove nove načine prehranjevanja in vadbe, ki jih lahko izvajaš vse življenje, ne samo nekaj tednov ali mesecev, ker poiščeš tista živila in vaje, v katerih dejansko uživaš, ne samo tistih, ki jih ješ in skozi katere se z muko prebijaš, zato ker hočeš shujšati. Ko delaš na tem, da bi postal močan, se obenem odločiš, da boš pridobil psihično moč. Gradiš si samozavest v fitnesu in zunaj njega, ker se začneš dobro počutiti v svoji koži.«

Polž na smučeh!

Pot Lindsey Vonn k moči se je začela v njenih najstniških letih, ko se je kot najstarejša od petih otrok pri komaj treh letih pričela v zavojih spuščati po edinem smučišču, ki ga je premoglo mestece Burnsvill. Ko pa se je pri svojih sedmih letih pridružila ekipi Buck Hilla, je njen takratni trener Erich Sailer povedal njenemu očetu naslednje: »Vzgojili ste polža na smučeh!«

A Lindsey kritike nise ustavile. Nasprotno. Še okrepile so njeno odločenost, da postane hitra, in ko je bila stara devet let, je prepričala starše, da ji kot najmlajši udeleženki dovolijo odpotovati na mladinski smučarski tabor v Avstriji. Izkazalo se je, da jo je konkurenca starejših otrok izdatno spodbudila, izkušnja tabora pa ji je prinesla prepotrebno samozavest. Po tistem je tekmovanja pričela jemati resneje, polža v sebi pa je dokončno premagala v naslednjih nekaj letih. »Eden najzgodnejših znakov, da mi bo uspelo kot profesionalni smučarki, se je pokazal leto po selitvi v Vail, ko sem zmagala na mladinskem pokalu Topolino v Italiji. Stara sem bila komaj štirinajst let, vendar sem z zmago postala prva Američanka, ki je osvojila ta naslov.«

Lindseyjin naslednji cilj je bil, da se uvrsti v ameriško smučarsko reprezentanco ZDA. Da bi ga dosegla, se je včlanila v fitnes, z lastnim denarjem najela trenerja, da bi ji pokazal, kako naj začne s treningom za moč, oče pa ji je k temu za povrh predpisal še 100 sklec in 100 trebušnjakov vsak večer ter jo ob koncih tedna vozil na atletsko stezo, da je tekla. A čeprav ni marala teka, pa tudi takratnega dvigovanja uteži ne, ji je z rednimi treningi uspelo, kar si je zadala. Pri dopolnjenih petnajstih letih se je uvrstila v razvojni program reprezentance, kjer je hitro napredovala, leta 2002 postala članica olimpijske reprezentance in na koncu v Salt Laku zasedla šesto mesto v kombinaciji, z njim pa hkrati tudi najboljši rezultat ženske reprezentance ZDA na igrah tistega leta.

Smučarska zvezda je bila tako rojena, Lindseyjina kariera pa se je pričela strmo vzpenjati.

Zadovoljna bolj kot kadar koli

»Sem profesionalna alpska smučarka. To sem že od svojega petnajstega leta. Obožujem šport, rada preživljam čas v gorah in všeč mi je občutek hitrosti oziroma to, da nadzorujem vsako mišično vlakno v telesu pri zavijanju skozi vratca, medtem ko drvim po alpskih strminah, ki so strmnejše od stopnic v Empire State Buildingu,« se danes z nekaj nostalgije ozira na minulo Lindsay Vonn in dodaja: »Rada imam tudi svoje telo, ker mi je omogočilo, da se ukvarjam s tem športom in da sem uspešna v njem. Naučila sem se imeti rada videz svojega telesa, čeprav se je moja telesna podoba v času moje kariere vrhunske športnice spreminjala. Včasih je bilo moje telo vitko in oblikovano, drugič spet je bilo videti debelejše in manj mišičasto. Pridobila in izgubila sem maščobo, pridobila in znova oblikovala mišično maso, pridobila in izgubila vodno težko ter se poškodovala tako hudo, da se mesece nisem mogla premikati, samo nekaj dni po tem, ko sem zmagala na tekmi.«

Lindsey je v vseh teh letih stala na olimpijskih stopničkah, hodila po rdečih preprogah in krasila naslovnice številnih revij. Ni pa bila vedno navdušena nad videzom svojega telesa. Slednje ji zares uspeva šele danes.

»Zdaj sem z videzom svojega telesa zadovoljna bolj kot kadar koli. Ne samo zato, ker imam večji mišični tonus, ampak tudi zato, ker sem se naučila, kako se moram prehranjevati in kako telovaditi, če želim, da je moje telo močnejše kot kadar koli prej, tako navzven kot navznoter.«

In prav zato je Lindsey Vonn tudi napisala knjigo Moč je nov lepotni ideal.

Z njo želi pomagati vsem, ki si želijo, da bi bili videti boljše in se bolje tudi počutili. Pri tem je v resnici ne zanima, ali so ljudje, ki jih želi nagovoriti, debeli ali suhi, imajo ozke boke ali so močne postave, so majhni ali veliki ali pa kar nekaj vmes. Lindsey namreč verjame, da je vsako telo lepo in močno.

Priporočamo!

Moč je nov lepotni ideal!

Lindsey»To ni tipičen priročnik za hujšanje. Ne verjamem v diete. Zaradi večine diet boste zgolj trpeli, ne boste pa vitkejši in vsekakor ne bolj zdravi. To vem, ker sem preizkusila skoraj vse diete, ki obstajajo: z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, samo beljakovinami, brez sladkorja in tako rekoč vse različice diet vmes,« za svojo knjigo pravi Lindsey in zato svoj program vadbe, ki je primeren za ljudi vseh oblik in velikosti, dopolni z nasveti o tem, kaj jesti, a se ne ustavi zgolj pri tem. Bralce nauči še izvajati vadbo, jih aktivira in jim pomaga dvigniti samozavest ter oblikovati boljšo telesno samopodobo z namigi in triki, do katerih se je dokopala v svoji profesionalni športni karieri.

Moč je nov lepotni ideal je knjiga, v kateri je vsebina podprta z najnovejšimi znanstvenimi dognanji ter s svežimi študijami o zdravju in vadbi.

Polna je vaj, ki se jih lahko naučijo izvajati tudi popolni začetniki, ter vsebuje na desetine fotografij vaj in fotografij iz avtoričine zasebne zbirke. To je knjiga, ki vas bo navdihnila in motivirala, da boste postali močnejši kot kdajkoli tako navznoter kot navzven, pa naj ste športnica ali športnik na začetku svoje poti, želite znova pridobiti kondicijo ali želite izboljšati svojo telesno pripravljenost.

Spoznajte vadbo, po kateri vaše telo ne bo nikoli več takšno, kot je bilo!