Lorella Flego in Petra Windschnurer podpirata mlade oblikovalce

Lorella Flego in Petra Windschnurer podpirata mlade oblikovalce (foto: Alpe) Alpe
Vir: Story
7. 11. 2017

Modni prijateljici in veliki poznavalki mode Lorella Flego in Petra Windschnurer, urednica mode in lepote pri reviji Elle, sta bili pred časom članici strokovne komisije posebne modne revije Sweet Fashion, kjer so prek natečaja izbrali še neuveljavljeno modno ime oziroma oblikovalca, ki si s svojimi začetnimi kreacijami in oblikovanjem šele utira pot v svet oblikovanja in ustvarjanja.

Letošnja zmagovalka revije Sweet Fashion je postala mlada Petra Jerič, ki je navdušila s svojo kreativno drznostjo skozi modno dodelano kolekcijo. Lorella in Petra podpirata mlade talente, saj pravita, da marsikdo velikokrat, kljub kreativnosti in pravi smeri ustvarjanja, ne dobi tistega pravega mesta, ki bi mu odprl vrata v modni svet. "Glede na to, da sem bila tudi sama nekoč študentka modnega oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, na delo mladih še neuveljavljenih oblikovalcev vedno gledam zaščitniško. Čeprav bi z veseljem roko ponudila prav vsem, si podporo in objavo v tako pomembni reviji, kot je Elle, zaslužijo le najboljši. Teh pa ni malo.

Profesorji na obeh fakultetah opravljajo odlično delo, saj se je na obeh izšolalo kar nekaj izrednih oblikovalcev, ki pa zaradi nam vsem znanih razlogov svoje delo oblikovalca opravljajo v tujini. Odkriti in prepoznati talent je šele začetek zgodbe. Moda v pravem pomenu besede žal ni enkratni start-up projekt, je neskončno razvijajoč se življenjski proces, ki poleg neizčrpnega talenta potrebuje popolno disciplino in finančno neodvisnost.

Žal se pri zadnjih dveh točkah v Sloveniji modna zgodba največkrat zaključi," pove Petra in doda: "Pri projektu Sweet Fashion kot članica žirije sodelujem že tretje leto zaporedoma. Že lani je bil viden velik napredek, saj so se organizatorji na modno revijo pripravili zelo profesionalno in tako prepustili glavno besedo prav modnim oblikovalcem, ki so na dogodku predstavili svoje kreacije. V korist temu govori tudi dejstvo, da na natečaju sodeluje kar nekaj mladih oblikovalcev, ki so za svoje delo že prejeli pohvale in nagrade oziroma nanje še čakajo."

Podpirata mlade oblikovalce

Svoj pogled, da je treba mlade in še neuveljavljene modne talente pri nas in v tujini podpirati pri delu, je izpostavila tudi Lorella Flego, ki se sprašuje, zakaj modni velikani več pozornosti ne namenijo viziji mladih talentov.

"Opažam, da je v tujini veliko oblikovalcev, ki so pravi guruji mode, imajo pa tudi svoja leta. Če pomislimo na Armanija, lahko le rečemo, da je eden izmed najbogatejših Italijanov, kreativec, ki je na noge postavil imperij, hkrati pa ni pomislil na svojo dediščino ter na to, da deluje popolnoma sam, in se resnično ne ve, kdo bi lahko prevzel modno hišo. Ljudje pač nismo večni, pri velikih je tako, da so mnogokrat samovšečni in preprosto ne dajo nobenega prostora mladim, prej bi rekla, da jih izkoriščajo z različnimi delavnicami. Te so zelo lepa stvar za osebni portfolio, a dejansko se zgodi to, da veliki oblikovalec ukrade ideje mladim in jim poleg vsega niti ne plača.

Tako je povsod po svetu in vedno imam občutek, da se nekateri mladih celo bojijo, ker bi lahko prevzeli marsikateri prestol. Modna industrija je, sploh v Italiji, dokaj stara, zato s še večjim veseljem pozdravljam projekte, kot je Sweet Fashion, ki omogočajo prav mladim, da pokažejo znanje, talent in kreativnost. Dogodek je postal že stalnica in na Obali smo lahko prav ponosni, da ga imamo, pravzaprav vidim možnost, da bi se lahko še razširil in postal nacionalni. Kakorkoli že, na mojo podporo lahko vedno računajo."

Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Alpe, Jaka Ivančič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 44/2017

Story 44/2017, od 26. 10. 2017