Loui Ferry: Slovenec, ki striže vsa znana imena

Loui Ferry: Slovenec, ki striže vsa znana imena (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
5. 9. 2015

Pravijo, da je vsak svoje sreče kovač. In če to drži, drži tudi, da si vsak uspeh predstavlja drugače. Če pa bi lahko uspeh merili po številu znanih ljudi, ki si jim segel v roko, bi bil ptujski frizer Loui Ferry brez dvoma zmagovalec.

Ko je svojo poklicno pot začel kot 14-letni deček v frizerskem salonu v Hajdini pri Ptuju, je lahko le sanjal o tem, da bo nekoč tako kot njegovi največji poklicni vzorniki tudi sam na stol posedel vse od Naomi Campbell, Giselle Bündchen, Adriane Lima do Mirande Kerr.

Story je za hipec pokukal v življenje najbolj razvpitega frizerja pri nas in okusil slast življenja na veliki nogi.

Story: Le redki Slovenci se lahko pohvalijo, da so delali s tako slavnimi ljudmi kot vi. Kakšen občutek ste dobili, ko ste stopili v stik z njimi?

Vprašanje je kar konstruktivno. Na začetku mi je to sicer pomenilo veliko več kot zdaj. Ugotovil sem, da so vsi slavni pravzaprav normalni ljudje, ki so v večini primerov dobrega srca.

Story: Pa se vam je kakšna izkušnja še posebej vtisnila v spomin?

Sicer mi jih na misel pride veliko, izpostavil pa bi prigodo s Kendall Jenner, ko sem ji urejal lase za Givenchyjevo modno revijo v Parizu. Spominjam se, da je bilo v zakulisju res vroče, ker je dogodek potekal na odprtem, brez klime. Med urejanjem las ji je postalo vroče, kar je tudi jasno oznanila. Da sem jih prihranil muke s pihanjem, sem ji ponudil svoj drugi sušilnik za lase, ki ga je nastavila na hladen zrak in se tako hladila. Vem, da je takrat nosila črno-belo majčko, ki je plapolala.

Story: Koliko pa njihova prepoznavnost vpliva na njihovo občutljivost za videz njihove pričeske?

Glede pričesk ter slavnih oseb je kar preprosto. Bolj ko je nekdo znan in uspešen v tej industriji, manj komplicira, ker ve, kdo si, in ti zaupa.

Story: Sodelovali ste s številnimi najbolj prepoznavnimi imeni na svetu. Kako pa se je vse začelo?

Moja pot se je začela vzpenjati pri 18 letih, ko sem naredil naslovnico revije, ki me je peljala na delo v Miami na Florido. Pozneje pa me je pot zanesla v New York, kjer sem asistiral svetovnemu frizerju Angelu Seminari.

Story: Katera pa je bila prva znana osebnost, s katero ste delali?

Iz Slovenije sem se preselil v London, kjer sem na eni izmed prvih modnih revij, ki sem jih delal, sodeloval z modelom in igralcem Davidom Gandyjem. Mislim, da bi se lahko vsi strinjali, da je pravi ideal moškega 21. stoletja, med drugim pa glavni obraz za dišavo Dolce&Gabanna Light Blue ter mnogo drugih produktov.

Story: Sicer pa ste poleg svetovnih estradnikov strigli tudi katarskega princa, kajne? In samo zato leteli v London, če se ne motim?

S katarskim princem sem sodeloval že nekajkrat. Sicer je lahko malo težko predstavljivo, je pa tako: priletiš na destinacijo, ga ostrižeš, povečerjaš, greš v kakšen dober klub, prespiš v dobrem hotelu in se naslednji dan odpraviš domov. Za nekoga morda to nima nobenega pomena, meni pa je le še en dejavnik več, da uživam v svojem delu. Sicer pa se vedno poskušam držati svojega stavka: "Živeti življenje in uživati ter opravljati svoje delo in pri tem uživati."

Story: Pa je, recimo, princ zahteval, da pred sodelovanjem podpišete kakšno pogodbo o sodelovanju ali zaupnosti?

Ne, tega ni. Tako ali tako se moraš zavedati, da če narediš kaj neprofesionalnega ali neintegritetnega, je bilo to tvoje zadnje sodelovanje z določeno osebo.

Story: Tujina vas je torej sprejela odprtih rok. Pa ste v Sloveniji bili deležni podobnega priznanja? Koliko pa vam to pravzaprav pomeni?

Pri meni ne gre za priznanje drugih ljudi ali Slovenije, Slovencev. To počnem samo zaradi sebe. Delo ali bolje rečeno 'življenjski slog', ki ga imam, imam zato, ker sem mlad in poln energije, ker me moje delo izredno osrečuje in ga zato tudi opravljam. V resnici ni količine denarja na svetu, ki bi me prisilila, da bi delal nekaj, kar me ne osrečuje.

Story: Vseeno pa razmišljate o selitvi v tujino, kajne?

Res je. Datum za selitev v Los Angeles je 2. september, pred tem pa bom imel poslovilno zabavo v Ljubljani za vse prijatelje, ki mi stojijo ob strani.

Story: Zakaj ravno Los Angeles?

Razloga sta dva. Prvi je ta, da je tam nova agencija, ki me zastopa na področju frizur v Ameriki in po svetu. Drugi pa je rek, da ima Los Angeles zgolj eno slabost, in ta je, da ostaneš tam za vedno. Želim si novih izkušenj in želim spoznati čim več sveta, kar se da.

Story: Torej vrnitev v Slovenijo ni ena od možnosti?

V resnici je vedno manjša. Po štirih letih življenja v tujini se hitro navadiš na neki drugi slog življenja. Res je, da je v tujini veliko stvari, ki jih lahko štejemo med prednosti, ko govorimo o napredovanju in razvijanju, je pa na drugi strani tudi veliko izzivov, s katerimi se moraš spopasti.

Story: Pa je sicer znanim osebnostim vaše slovensko poreklo zanimivo?

Temu se vedno rad nasmejem, ker me ponavadi vsi označijo za Španca, Italijana ali Brazilca. Potem mi je enostavno najlažje uporabiti kakšno mobilno aplikacijo, s katero jim na zemljevidu pokažem, kje je Slovenija. Temu pa navadno sledi dolga debata, pri kateri pa seveda nikoli ne pozabim na profesionalnost.

Story: In ko smo ravno pri profesionalnosti. Sodelovali ste tudi s Karlom Lagerfeldom, ki je pravzaprav pojem profesionalnosti, kajne? Kakšen delodajalec je?

Gospod Karl Lagerfeld je 'Kralj', in to z veliko začetnico. Je Kralj mode. Delati zanj je bilo preprosto sanjsko. Bilo je moje poslanstvo in zdi se mi, da vizionarjev, kot je Karl, na tem svetu manjka. Mislim, da bi za vse, kar je naredil na tem področju, moral dobiti vsaj dve nagradi za življenjsko delo. Pravzaprav pa, ko delaš s takšnimi ljudmi, ne gre za odnos delavec in delodajalec. Si preprosto njegov sodelavec, kar je veliko bolje.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Story press, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story35/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 35/2015

Story 35/2015, od 27. 08. 2015