Luka Mirjan Simšič: Mojster v ličenju in mojster v gurmanskem svetu

V vsako sladico vloži vsaj tri dni dela, odvisno od oblike in zahtevnosti izdelave, pravi Luka. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
8. 7. 2019

Eden izmed najbolj priznanih vizažistov na sončni strani Alp, Luka Mirjan Simšič, ki deluje pod imenom Luka Luka in ki je polepšal že mnogo znanih Slovenk, od Nuše Derenda pa vse do Helene Blagne, ni le mojster ličenja, ampak je vse bolj uspešen v gurmanskem svetu, sploh njegove pregrešno dobre sladice, ki jih ustvarja pod imenom Luka's patisserie, so unikatne oziroma takšne, kot jih pri nas le redko kje vidimo in okusimo.

In ker je Luka človek številnih sposobnosti, med drugim sta s partnerjem Benom še organizatorja porok, je delček svojega življenja z veseljem delil tudi z nami.

Če začneva pri ličenju, s tem se je namreč začela vaša pot, po čem se Luka Luka razlikuje od drugih vizažistov?

Izkušnje in izraziti čut za lepoto in estetiko. Izkušnje sem pridobil v Slovenskem narodnem gledališču SNG Drama Ljubljana, nato pa sem začel samostojno pot in izobraževanje v tujini, ki me je pripel- jalo do bogatih znanj ter seveda širokega obzorja razmišljanja. A kot pravim, če nimaš čuta za lepoto in estetiko, ti nobeno izobraževanje ne pomaga.

Kaj bi sicer svetovali ženskam, ki morda tu in tam pretiravajo z ličenjem? Je manj več ali je obratno preveč?

Različni make up se uporabljajo za različne namene, vsekakor močni make up ni primeren za močno ličenje. Smo v času, ko se za vsakodnevno ličenje uporablja minimalni make up. Seveda se tudi močni make upi uporabljajo za različne priložnosti – kot so poroke, rdeče preprogo, gledališče itd. V tem primeru se vse skupaj razumljivo navezuje na zgodbe ter na lik, ki ga nekdo uporabi.

Kaj pa gurmanstvo? Kaj vas je pripeljalo v svet kulinarike?

Kot otrok sem jedel gurmanske jedi, moja babica je namreč kuhala v Italiji za družino kraljevskega porekla, tako da me gurmanstvo spremlja že vse življenje.

Se je bilo težko navaditi – glede na to, da ste mojster ličenja – na povsem nov, vam neznani kulinarični svet?

Če primerjam delo v domači ter v profesionalni kuhinji, lahko povem, da je velika razlika, tako da je bilo potrebnega kar nekaj časa in energije, da sem 'padel' v profesionalni sistem, sploh ker je doma kuhanje bolj sproščeno. V pravih kuhinjah napak ne sme biti. Sicer pa, če ima človek voljo, lahko hitro usvoji potrebno znanje, tudi glede kuhinje.

Če se ne motim, prej nikoli niste ustvarjali v kuhinji? Ali pač?

Kuhanje me spremlja od otroštva, ko sva skupaj z nono ustvarjala dobrote. Moja kuhinja zdaj je popolnoma drugačna od kuhinje, ki sem je bil vajen doma. Ostal je le okus!

Če sva konkretna, kaj vse ustvarjate, po čem ste najbolj znani?

To, kar ustvarjam zdaj, je novost – novi okusi, nove oblike in nove ideje. Ne samo na slovenskem trgu, ampak tudi drugje po Evropi so se te sladice pojavile kot nove čokoladne mojstrovine pri najboljših chefih (kuharskih pekih) priznanih svetovnih kuhinj. Z veliko truda in nešteto idej ustvarjam kreacije in dobrote iz sladke kuhinje, ki so popolnoma nove na domačem slaščičarskem trgu. Prvi sem se lotil tega projekta izdelave unikatnih mojstrovin, ki danes navdušujejo moje 'sledilce' in vsak dan jih nadgradim in izpopolnim z bogatim izobraževanjem v tujini. Zagotovo pa je sladica, ki bi se morala znajti na krožniku vsakega pravega gurmana.

Kako jih sploh pripravite? Kaj vse je treba, da na koncu dobimo crème de la crème?

V vsako sladico vložim vsaj tri dni dela, odvisno od oblike in zahtevnosti izdelave. Ni pa to sladica, ki bi jo lahko delal po tekočem traku, zato se moram vsakemu kosu posebej posvetiti in ga izdelati do potankosti. Gre za unikatne izdelke, crème de la crème pa rečem tistim, ki me razveselijo, in to so tiste, ki so zelo zahtevne in terjajo veliko ustvarjalnosti, da 'zasijejo' v polni luči.

Na začetku sva omenila gurmanski svet. Ali to pomeni, da ste z ličenjem zaključili?

Ličenje me bo spremljalo vse življenje in ga nisem zaključil. To je del mene, ki bo vedno moje, in ta del mojega življenja bom vedno negoval. Tako me bodo vedno spremljale 'moje' ženske.

Poročna organizatorja

Luka in Ben sta sicer znana tudi kot poročna organizatorja. Ker znata poskrbeti, da vsak poročni dan, ki ga organizirata, ostane za vedno zapisan v najlepšem spominu, ju novopečeni pari preprosto obožujejo. In kaj vse pomeni biti poročni organizator? "Če želite, da je vaša poroka pripravljena brezhibno in da imate dovolj časa tudi za vse dogovore, je priporočljivo, da se začne z organizacijo najmanj leto dni prej. Takrat se rezervirajo tudi prve tri najpomembnejše stvari: prostor, glasba in fotograf," sta na kratko strnila Luka in Ben.

Besedilo: Alesh Maatko

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri