M. Fiction - znamka, ki se spogleduje z mejami uporabnosti in estetike

M. Fiction - znamka, ki se spogleduje z mejami uporabnosti in estetike (foto: Urška Pečnik) Urška Pečnik
Vir: Story
10. 4. 2018

Poslovenjen slog, ki izvira iz ameriške verzije 'The future is female' že nekaj časa odmeva v javnosti in briše meje delitve med spoloma. Stremljenje k enakosti in vse bolj prisotni ženski enakopravnosti predvsem na poklicnem in poslovnem področju je gibanje, ki pridobiva vedno večjo prepoznavnost.

Da bo svet v prihodnosti čim bolj inspiriran z močnimi in uspešnimi ženskami, za katerimi stojijo zgodbe o uspehu, in zgodbe, ki nosijo močno pripovedno noto, je prihodnost, ki jo pozdravljamo. Predvsem na modnem področju. Sestrska naveza Mie Aleksandre in Mateje Lukač, ki raziskuje ženstveno moč in estetiko oblačenja slednjih, že dolgo ustvarja kreacije za novodobne in samostojne ženske, ki se ne bojijo drugačnosti in izstopanja.

M. Fiction je blagovna znamka, ki se spogleduje z mejami uporabnosti in estetike ter novodobno raziskavo zanimivih materialov. Modna zgodba temelji na odštekanih kosih in pozdravlja močno žensko prihodnost.

Story: Kaj je M.Fiction?

Za modno blagovno znamko M. Fiction stojiva sestri Mia Aleksandra in Mateja Lukač. Oblikujeva kolekcije oblačil, ki z uporabo nenavadnih materialov, kombinacij in oblik pripovedujejo določeno zgodbo.

Story: Je lažje ustvarjati sam ali v tandemu? Vaju pri ustvarjalnem procesu kdaj ovira sestrska povezanost ali je to le izjemen bonus, da si lahko delita isto strast?

Če imaš poleg sebe prave ljudi z isto vizijo, estetiko in ciljem, je to odlično razmerje za uspešno ustvarjanje. Pri nama je predvsem prednost to, da se pri delu dopolnjujeva in sva si nenehna opora ... Sva pa le sestri, tako da tudi ovire hitro rešiva. (smeh)

Story: Po uspešno zaključeni modni fakulteti v Leedsu vaju je pot pripeljala nazaj v rojstno Slovenijo. Kako to? Je pri nas lažje ustvarjati kot v tujini?

Za tujino sva se odločili predvsem zaradi nabiranja novih izkušenj. Bile so zagotovo drugačne kot pri nas. Z enega konca sveta na drugega prideš zelo hitro, zato nisva omejeni na to, kje ustvarjava. Predvsem se prilagajava trenutnim projektom. Ne veva pa, kam naju bo pot zanesla v prihodnje.

Story: Vedno bolj se povezujeta s tujino. Tudi ta modna zgodba je bila objavljena v spletni reviji Toksick, ki ima sedež v New Yorku. Kaj vama pomeni prepoznavnost, ki sega onkraj naših meja?

Za vse te projekte sva zelo veseli. Sodelovanje s tujino nama namreč veliko prinese. Odpirajo se nama nove poti in nova poznanstva, zaradi katerih dobivava nove ponudbe in naročila.

PRIHODNOST JE ŽENSTVENA

Story: Od kod kreativna ideja za to modno zgodbo?

Modna zgodba je bila narejena v sodelovanju z najino dobro prijateljico in super fotografinjo Urško Pečnik. V tujini je pridobila veliko izkušenj, od šolanja (Academia di belle arti di brera v Milanu)do fotografiranja zaodrja priznanih modnih hiš (D&G, Fendi, Roberto Cavalli, Armani, Genny, N21 ...).

Na podlagi teh in skupnega vizualnega jezika je bilo sodelovanje zelo uspešno. Ideja je bila združiti fotografijo in oblačila v isto estetiko, ki je bila pri obeh drzna, provokativna in sodobna. Predvsem pa drugačna.

Story: Se v prihodnosti vidita kot ustvarjalki, ki ustvarjata lastno zgodbo, ali bi se mogoče preizkusili kot del večje oblikovalske ekipe za kakšno zelo zveneče modno ime?

Sva zagotovo odprti za nove izkušnje.

Story: Klišejsko vprašanje ... Od kod črpata inspiracijo?

Kot oblikovalec imaš oči konstantno na preži. Posledično najdeš inspiracije v vsem, kar te obdaja. Od zgodovine, umetnosti, arhitekture, glasbe, filmov do občutkov in čustev ...

PRIHODNOST JE ŽENSTVENA

Story: Kako se pripravita na novo kolekcijo?

Vedno začneva z osnovno idejo, vizijo. S pomočjo 'moodboarda' razvijava zgodbo naprej. Na podlagi idej in skic izbirava materiale in barve, ki se smiselno povezujejo med seboj. Nato sledijo poskusi na lutkah, kjer se navadno rodijo kakšne nove ideje in morebitne spremembe. Nato sledi proces izdelave.

Story: Imata pri delovnem procesu točno začrtane vloge razporeditve dela?

Skupaj poiščeva izhodišče, ki ga vsaka na svoj način interpretira. Nimava razdeljenih nalog. Ves čas skupaj iščeva najboljše rešitve in se dopolnjujeva.

PRIHODNOST JE ŽENSTVENA

Story: Kako se spopadata z vprašanjem funkcionalnosti in estetike?

Neizmerno radi eksperimentirava s kroji in materiali. Je zelo velik izziv, saj z manipulacijo materialov ves čas iščeva ravnotežje s funkcionalnostjo.

Story: Kam vaju bo popeljala prihodnost?

Maksimalno se trudiva. Čas bo pa pokazal svoje.

Besedilo: Petra Rozman in Tina Tanko Kreativne // Fotografije: Urška Pečnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story8/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 8/2018

Story 8/2018, od 29. 03. 2018