Maja Drab: "Moje platno je koža"

Maja Drab: "Moje platno je koža" (foto: Foto: Story Press) Foto: Story Press
Vir: Story
17. 5. 2019

Načinov, kako nekoga osrečiti, je nešteto, toda poseben občutek je, ko ti iz človeka uspe izvleči najlepše in ga predstaviti v njegovi najsvetlejši luči. 

To je tudi poslanstvo umetnice ličenja Maje Drab, ki ne liči le popolnih modelov, temveč svoje znanje in trud pokaže tudi na koži vsakdanjih žensk, ki se v njej želijo počutiti kar najboljše na svoj najlepši dan v življenju.

Story: Kako bi se opisali?

Uf, opisati sebe je težko, ampak če poskusim, bi rekla, da sem zelo skrbna oseba, s čutom za druge ljudi, ki se zaveda minljivosti vsega in pomembnosti narave.

Story: Ste bili že od nekdaj kreativni?

Že kot otrok sem rada slikala in risala portrete ljudi, ki so v mojih očeh vedno nosili zgodbo. Starši so me podpirali v kreativi, tudi v družini imamo slikarja, zato me je svet slikanja in risanja kar hitro fasciniral. Spomnim se, da sem že v osnovni šoli imela večkrat razstavljena dela svojega slikarskega ustvarjanja in da sem se vedno najbolj veselila likovnega pouka.

Story: Kako ste se podali v svet šminke in pisanih senčil?

Po srednji šoli sem se za kratek čas ukvarjala z manekenstvom. To mi je omogočilo, da sem lahko videla, kako poteka postopek nastajanja modne zgodbe, kako poteka snemalni dan za neko reklamo ali lepotno fotografiranje. Ugotovila sem, da mi bolj prija biti za kamero kot pred njo, saj sem uživala v kreativnosti ustvarjanj neke modne zgodbe ali lika. Nekega dne sem preprosto vprašala glavno make up artistko, ali mogoče potrebuje kdaj kakšno pomoč, in ji zaupala, da me zanima ličenje ter da bi se rada naučila te umetnosti. Tako se je začela moja kariera make up artistke. Je pa takrat bilo precej drugače kot zdaj. Zdaj so mladi neučakani in želijo že po enem tečaju delati največje projekte, ne investirajo dovolj v čas izobraževanja in uvajanja, ki je tako zelo pomemben za kakovostno delo na tem področju.

Story: Se je v Sloveniji sploh mogoče izobraževati v tej smeri?

V Sloveniji se lahko izobraziš za make up artista, vendar se izobraževanje v tej smeri nikoli ne konča. Treba se je neprestano izpopolnjevati, opraviti različne tečaje pri različnih make up artistih in strokovnjakih s tega področja, tudi v različnih državah. V trenutku, ko misliš, da si boljši od drugih ali da vse znaš, je konec. Tudi sama imam tečaje in predavam o ličenju na višji šoli, pa se kljub temu, da sem jaz tista, ki izobražuje, še vedno naučim česa novega od drugih, saj ima vsak človek drugačen pogled in pristop do dela in nikoli ne vem, kdaj me bo kaka oseba inspirirala.

Je pa treba vedeti, kje se lahko še izboljšaš. Sama sem imela veliko izkušenj, vendar sem se pred šestimi leti odločila, da želim vedeti še več o koži in njenem delovanju ter negi, zato sem odšla študirat kozmetiko in imam danes poleg naziva make up artist tudi naziv diplomirana kozmetičarka. Z znanjem, ki sem ga pridobila, lahko tako strankam dam nasvete, ki so podprti z znanjem.

Story: V Londonu ste pridobili certifikat profesionalnega make up artista. Kako je potekalo izobraževanje in zakaj so ti certifikati sploh pomembni?

Ko sem odšla v London, sem se želela naučiti novih tehnik in stilov ličenja. Certifikat mi ni dosti pomenil, čeprav mi zdaj velikokrat pride prav kot dokazilo in potrdilo, da sem izobražena na tem področju ter da lahko uveljavljam svojo storitev. Izobraževanje poteka več tednov, odvisno od tega, kateri tečaj se izbere. Začne se z osnovami, kot so naravni in make up, eyeliner, modni make up, bodypainting, earebrush, zgodovinsko obdobje ... Zaobjameš celoto z različnimi učitelji, od katerih je vsak specialist na svojem področju. Kot na vsakem področju je izobrazba zelo pomembna, ampak certifikat ti ne prinese dela, pri tem je bolj pomembno to, koliko si dober, izkušnje in profesionalnost.

Story: Kakšna je razlika med vizažistom in make up artistom? Mislim, da pri nas pogosto napačno uporabljamo ta izraza.

Pred 14 leti, ko sem začela kariero, razen strokovnjakov s tega področja ni nihče vedel, kaj pomeni vizažist ali make up artist. Ko sem jim povedala, s čim se ukvarjam, so rekli, aha, kozmetičarka ste. Bolj se je uporabljal izraz masker, ki pa je bil oz. še vedno je bolj ali manj omejen na domeno gledališča ali filma. Beseda vizažist dejansko izvira iz francoske besede 'visagiste', ki pomeni 'specialist za lepotno nego obraza', ki poskuša s pričesko in ličenjem poudariti in izpostaviti lepoto ter značajske poteze.

Izraz make up artist je prišel šele pozneje. V slovenskem prevodu je to pomenilo umetnik ličenja, to je oseba, katere delo je aplikacija kozmetike, npr. na igralce, modele ... Vendar se je sčasoma bolj prijela angleška različica tega izraza. Sama sem že od začetka rekla, da sem make up artist - preprosto se mi je slišalo bolje, zame je imelo večji pomen, večjo težo. Vedela sem, da je to umetnost in da smo ljudje, ki se s tem ukvarjamo, umetniki, le da nimamo platna za poslikavo, ampak ljudi.

Story: Kako pomembne pri izbiri make up artista so njegove izkušnje?

Izkušnje so zelo pomembne, saj ni dovolj, da narediš samo en tečaj in si že pripravljen na delo. Logično je, da nekdo, ki ima 14 let izkušenj, in nekdo, ki ima par mesecev izkušenj, nista enakovredna. Pri make up artistu je pomembno, da zna naličiti različne tipe obraza, da zna začutiti, kaj stranka želi, in to lahko pride samo z izkušnjami. Še prevečkrat dobim stranke, ki so se prepustile rokam neizkušenih make up artistk, pogosto zaradi nizke cene, in potem obžalovale ali pa bile na svoj poročni dan čisto nesrečne, ker so imele na svoj dan grozen make up. Danes liči že vsak, ampak tistih, ki imamo veliko izkušenj, je bolj malo.

Story: V tem poslu ste že 14 let. Kaj so bili tisti ključni trenutki v karieri?

Ključni trenutki v moji karieri so se zgodili v tujini, v Londonu, kjer sem več let sodelovala na londonskem tednu mode in se tam tudi večkrat izobraževala. Ljudje so tam prepoznali moj talent in profesionalnost ter jo cenili, jaz pa sem bila vedno inspirirana, kar je spodbudilo mojo ustvarjalnost in mi dalo zagon, da se neprestano izboljšujem. Veliko pa mi tudi pomeni podajanje znanja mojim študentkam v programu kozmetika na višji šoli.

Story: Delujete na zelo različnih področjih - priložnostno in poročno ličenje, modno ličenje, ličenje za reklamne kampanje. Kako se ta področja dopolnjujejo oz. izključujejo?

Vsako področje je drugačno in zahteva drugačen pristop k ličenju. Se pa lahko dopolnjujejo, seveda, ampak vedno moraš poslušati klienta ali stranko, prisluhniti njenim željam in ji prilagoditi make up. Napake se zgodijo, ko na primer neizkušen make up artist želi vsiliti stranki za poroko neki modni trend, ki je primeren bolj za editorial ali za modno revijo. Vsak trend pa seveda ne ustreza vsakemu in ni primeren za vsak dogodek. So pa izkušnje tiste, ki te naučijo, kaj vsako področje oz. priložnost zahteva.

Story: Kakšni projekti najbolj napolnijo vašo dušo?

Modno ličenje v smislu ustvarjalnosti in poročno ličenje v smislu zadovoljstva pri osrečevanju drugih.

Story: Pri modnem ličenju gre predvsem za premikanje mej in postavljanje nekih trendov, ki se hitro spreminjajo. Kaj je trenutno 'in'?

V ospredju je zdrava, sijoča ter hidrirana koža. Velik poudarek je na negi kože, ki ohranja sijoč videz. Prevladovala bo zelena barva.

Story: Je trend 'Kardashian' ličenja končno izzvenel?

Bolj bi rekla, da se je mogoče rahlo omehčal. Ampak mislim, da je pri mladih še vedno zelo aktualen. Vseeno pa je trenutno čas bolj naravnega videza, tako da držim pesti, da se bodo mlade punce zavedale, da ni treba narediti maske na svojem obrazu, da bi se počutile lepe.

Story: Vse več umetnikov ličenja priznava, da je baza za dober make up dobro pripravljena koža. Kako lahko to sami storimo?

Najprej je treba vedeti, kakšen tip kože imamo, nato se lahko odločimo za pravilne kozmetične izdelke in prajmerje, ki omogočijo dobro podlago za make up. Ne glede na to, kakšen tip kože imate, lahko uporabljate kislinske pilinge za domačo uporabo. Z njimi odstranimo odmrle celice kože, da je koža videti bolj sijoča, akne se posušijo, gubice so manj vidne. Vendar jih je treba uporabljati s pametjo in v zmernih količinah.

Story: Kako lahko najenostavneje poustvarimo videz no make up?

Za no make up videz je dobro, da imamo pravilno negovano kožo, saj ne želimo uporabiti prevelike količine izdelkov, želimo pa, da ima koža lep, zdrav lesk. BB kreme so dober začetek, ki poenotijo ten kože in ji dajo lesk. S prsti na ustnice, lica in veke nanesemo izbran odtenek rdečila za ustnice ali za lica in z istim odtenkom rahlo naglasimo ta področja, samo toliko, da dodamo koži zdrav videz. Za piko na i pa dodamo še maskaro in počešemo obrvi.

Story: Kateri produkti bi morali biti nujni v toaletni torbici vsake ženske?

Rdečilo za ustnice in mini termalna voda za osvežitev make upa skozi dan.

Story: Tudi v Slovenijo prihaja vse več korejskih kozmetičnih znamk. Zakaj so te tako zaželene?

V času konzumiranja je seveda to atraktivno za nas. Korejci imajo res lepo kožo in so videti pri isti starosti mlajši, kot smo mi. Zato razumem, če so trg preplavili korejski izdelki. Vendar ljudje pogosto ne vedo, da imajo Korejci drugačno kostno strukturo, več ustne maščobe, večje izločanje sebuma, ki ščiti njihovo kožo. Posledično se njihova izguba mehkega tkiva s starostjo počasneje opaža kot pri nas. Tako da se ne moremo primerjati z njimi. So pa zelo disciplinirani pri negi kože in zaščiti te že v najstniških letih, tako da je njihova koža lepo ohranjena. Zato razumem, da človeka pritegnejo korejski izdelki. Jaz pravim, da mora vsak prisluhniti svoji koži in naj se ne preobremenjuje z nepotrebnimi izdelki.

Story: Bližamo se poletju, ko je skrb za kožo še posebej pomembna. Kaj svetujete glede poletne nege?

Poleti je zelo pomembna zaščita kože, saj jo neprestano izpostavljamo sončnim žarkom. Sonce lahko zagotovi človeku koristno delovanje, žal pa je tudi krivo za veliko negativnih učinkov, kot so fotostaranje, alergije, opekline, rak ... Zato je treba kožo zaščititi z izdelki, ki vsebujejo UV-filtre.

Story: Vstopamo v sezono porok, ki so velik del vaše dejavnosti. Kakšni so svetovni trendi in kakšne želje vaših nevest?

K meni rade pridejo neveste, ki bi rade imele lep, svež, eleganten make up, ki poudari njihovo lepoto. Ne želijo si 'maske' na obrazu, ki jih skrije. Zelo pomembno mi je, da imajo lep, dovršen make up, ki ustreza njihovim željam, ne glede na to, ali želijo bolj naraven videz ali bolj močan make up. Na poskusnem ličenju se spoznava in prideva do končnega videza, na poročni dan pa ga jaz še izpilim, tako da lahko nevesta brezskrbno uživa na svoj dan.

Za trende za poročno ličenje v 2019 pa je bilo pričakovano, da bo nanje vplivala poroka Meghan Markle - in tudi je. V ospredju so zdrava, sijoča koža in rozkasti, bronz, rjavi odtenki, ki naglasijo naravno lepoto.

Story: Ličenje na poročni dan je za nevesto enako pomembno kot poročna obleka ali torta. Kako se spopadate s tem pritiskom?

Makeu up je zelo pomemben na poročni dan, saj dajo piko na i celotnemu videzu neveste. Ne bi pa rekla, da sem pod pritiskom, saj v meni preprosto prevladuje želja, da bo nevesta najlepša na svoj poročni dan, da se bo počutila dobro v svoji koži in da si bo čez nekaj let, ko se bo zazrla v svoje poročne slike, še vedno všeč.

Story: Ko ste na tako lepem dogodku, ste gotovo deležni nešteto nepozabnih trenutkov. Vam je kateri še posebej pri srcu?

Zelo rada ličim ljudi na porokah ravno zaradi vseh nepozabnih trenutkov, ki si jih deležen tisti dan, zato je težko izpostaviti enega. Je pa skupni izvor teh dogodkov ljubezen in kaj je lepšega kot to?

Story: Pred kratkim ste se tudi sami poročili. Ste pri organizaciji uporabili vse te delovne izkušnje?

Z možem sva želela poroko združiti s poročnim potovanjem, zato sva se odločila poročiti na otoku Mauritius. Imela sva malo poroko, kjer smo bili samo midva in najini priči. Nisva se držala klasike, ker če sem se nekaj naučila iz mnogo porok, je to spoznanje, da mora biti par zvest sebi. Poročni dan je namenjen 'čaščenju' njune ljubezni, zato morata poslušati sebe. Midva imava rada naravo, zato sva jo želela čim bolj vključiti v najino poroko in ji pustiti, da je del najinega dneva.

Naličila pa sem se sama, saj sem želela čim bolj svež in naraven make up. V karieri sem naredila že mnogo poročnih make upov, tako da dobro poznam vse ključne elemente, ki so potrebni za doseganje končnega videza, zato sem sebi najbolj zaupala.

Story: S čim bi se ukvarjali, če ne bi ličili?

Verjetno bi se odločila za poklic vzgojiteljice ali psihologinje.

Story: Ste jutranja oseba ali nočna ptica?

Niti eno niti drugo. Imam pa rada jutra, sploh poletna.

Story: Kaj počnete, ko si privoščite trenutek samo zase?

Meditiram, slikam, hodim na sprehode v naravo, poslušam glasbo.

Story: Česa bi si želeli več in česa manj?

Več bi želela iskrenosti in manj zahrbtnosti med ljudmi.

Story: Kaj vas to pomlad najbolj osrečuje?

Pomlad sama - prebujanje narave.

Besedilo: Katja Kozlevčar // Fotografija: Story Press

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story9/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 9/2019

Story 9/2019, od 25. 04. 2019