Spoznajte Manco Končnik, oblikovalko čudovitega nakita znamke Mancca

Spoznajte Manco Končnik, oblikovalko čudovitega nakita znamke Mancca (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
17. 10. 2020

Manca Končnik, ljubiteljica odbitih kombinacij, pod znamko Mancca oblikuje prav poseben nakit, ki ga odlikujejo enostavne linije in nenavaden dizajn.

Kdo stoji za znamko Mancca?

Za znamko Mancca stoji Manca Končnik, ki združuje estetiko, eleganco in čiste linije. Sem velika ljubiteljica odbitih, a hkrati vsakdanjih kombinacij in stilov in imam precej razvit osebni slog – tak pa je tudi moj nakit. Drugačen in močen. “Easy lines in an extraordinary way”. Samo en kos popolno zaokroži celotno podobo. In kar je najboljše, nikakor ne ostane neopažen.

Kako se je začela zgodba omenjene znamke?

Zgodba se je začela med letoma 2013 in 2014, in sicer z modnimi skicami. Naprej se je razvijala z abstraktnimi slikami, ki sem jih na koncu poimenovala kar 'modni stenski dodatki'. Potem pa sem slučajno nekega dne odšla na lasersko rezanje, po večje geometrijske izreze iz pleksi stekla, kot dodatek za na sliko. Seveda so od tega ostali tudi manjši koščki, in ker želim delati po načelu 'zero waste', če se le da, sem te kose začela sestavljati in plastiti skupaj ... in voila! V sekundi se je rodila nova, sveža ideja o nakitu, ki traja že leto in pol.

uhani

Ste že od nekdaj ustvarjalni? Ste se v tej smeri tudi izobraževali?

Odkar vem zase. Že kot otroku so mi komaj sproti kupovali material za ustvarjanje. Vedno sem neizmerno oboževala kreativo in ljudi, pri katerih sem že na daleč videla, da izstopajo in razmišljajo drugače. Ne, nisem se izobraževala v tej smeri, imam pa strast, ideje, vztrajnost in željo po izražanju sebe, že odkar pomnim, vendar včasih traja malo dlje od gimnazije, da najdeš, kaj točno bi zares rad počel v življenju. Mogoče imam malo tudi 'prirojeno' – modo in dizajn z ene strani, slikarstvo pa z druge.

Kako bi opisali slog nakita Mancca?

V nakitu se prepletajo čiste linije, ki jih kombiniram s kristali, bleščicami, peskom, usnjem itd. Najlažje bi ga opisala z besedami, kot so moderen, drugačen in svež. Po eni strani gre za prepletanje ostrine s čistimi linijami, po drugi pa nežnost, ki jo dodam z detajli. Ravnovesje. Stilsko ima velik razpon kombinacij, lahko ga nosimo s trenirko ali za svečano priložnost. Odvisno od tega, kako nam je pomemben končni videz. Z nakitom želim poudariti drznost, moč in edinstvenost vsake posameznice, ne samo modnih kombinacij, ampak njen celotni živ­ljenjski slog.

V nakitu najdemo predvsem geometrijske oblike, kaj vse vas navdušuje?

Ja, res je. Že kot punčka nisem risala rožic kot večina vrstnic. Z geometrijo, matematiko in števili imam neko višjo povezavo. Že od majhnega si jih z lahkoto zapomnim. Večinoma pa se ravnam po trenutnem navdihu. Velikokrat dobim idejo, ko sama nekaj potrebujem, potem pa si zadnji trenutek premislim in začnem delati novo zadevo, ker že vidim, da se bo super podala zraven. So obdobja, ko ti ustrezajo različne stvari, in prav je, da jih izraziš v svojem slogu. Za obilo inspiracije pa sem hvaležna tudi strankam, ker si vedno zaželijo kakšen ekstra kos na Mancca način. Seveda pa ni pravil, kdaj bo prišla nova ideja. Pri oblikovanju ni tako, da se usedeš ob odprti skicirki in jo čakaš ... Tudi če ima takrat namen priti, ne bo prišla. Planer in svinčnik sta tako vedno obvezna oprema.

Ali poleg nakita oblikujete še kaj drugega?

verižica

Trenutno je poudarek na nakitu, vendar imam v povojih še kar nekaj drugih projektov. Kar lahko že razkrijem, je zagotovo linija nakita za moške in ženska kolekcija oblačil. No, mogoče bi bili že ugledali luč sveta, če bi dan imel 36 ur.

V sodelovanju z oblikovalko Julio Kajo Hrovat ste ustvarili kolekcijo. Kaj lahko poveste o nakitu in samem sodelovanju?

Ja, res je, kolekcija je bila ustvarjena za pomlad/poletje 2020, bila predstavljena tudi na ljubljanskem tednu mode in dobila precej pozitivnih komentarjev. Ideje za nakit izvirajo iz slovenske kulturne dediščine, poigrali pa sva se predvsem z motivom nageljna in pava. S kolekcijo sva želeli prebuditi drznost in moč ženske energije. Bo pa sicer v okrnjeni izvedbi in bolj umirjenih barvah na voljo tudi jeseni/pozimi, seveda v Zoofi, kjer lahko najdete tudi mojo preostalo kolekcijo. S Kajo sva se odlično poslovno ujeli, in ta kolekcija je bila zgolj začetek super sodelovanja.

Se vam zdi, da je pomembno, da se oblikovalci na tako majhnem prostoru, kot je Slovenija, povezujejo med seboj?

Ja, zdi se mi pomembno, ker smo skupaj močnejši. Zato so dobrodošla tudi različna druženja, dogodki in trgovine s koncepti, kje se povezujemo in dobivamo nove ideje. Sama sem sicer zelo odprta za sodelovanja, a precej 'izbirčna', ker moram res začutiti pravo energijo. Ker to potem vidijo tudi ljudje, in če nisi pristen, se to čuti.

broške

Kako gledate na trend trajnosti? Se tudi sami ravnate po teh načelih?

Absolutno sem za, tudi moji kosi so trajnostni. Upam, da je trajnostna moda veliko več kot le aktualen modni trend, ker so na tem področju res potrebne globalne spremembe. Prav je, da ljudje začnemo razmišljati trajnostno, sploh pa preudarno, kaj potrebujemo in česa ne. Če se le da, tudi sama kupujem izdelke in oblačila, narejena v Sloveniji, in podpiram lokalne ustvarjalce. Ker vem, da takšna podpora znamki veliko pomeni.

Kaj vam je sicer pomembnejše – funkcionalnost ali estetika?

Uf, poskušam združiti oboje, čeprav se mi zdi, da me včasih estetika premami. Rada imam velike in izstopajoče kose, kar pomeni, da se moram hkrati potruditi oz. izvesti, da so čim bolj funkcionalni. V novi kolekciji bo precej kosov multifunkcionalnih, kar mi je v poseben izziv, hkrati pa je kreativnost tudi na strani strank, ki jih bodo lahko nosile po svojih željah in si same ustvarjale odbite stile.

V teh negotovih časih je za številne estetika postala postranska stvar. Kako vi vidite prihodnost mode po tem težkem obdobju?

Strinjam se, da časi niso najbolj ugodni, ampak vedno sem iz vsake situacije potegnila nekaj pozitivnega zase. Vsak se mora po svoje znajti in vztrajati. Opažam pa, da je nakupovanje prek spleta med temi časi še bolj v trendu kot prej. Mogoče v prihodnje lahko pričakujemo, da se bodo ustvarjalci in znamke malo zreducirali in bodo ostali res samo tisti, ki so dovolj drugačni in posebni od preostalih. In seveda, ostali bodo tisti, ki res delajo iz sebe in s srcem, se mi zdi, da je to ključno za uspeh in za to, da sploh privabiš ljudi, da se ustavijo in pogledajo.

broška

Kaj v svetu oblikovanja vas je v zadnjem času resnično navdušilo?

Reciva, da se zadnje čase zelo navdušujem nad arhitekturo in njenimi podrobnostmi. Vedno znova, ko pridem v kakšno oddaljeno kulturo, dobim veliko inspiracije. Naj bo to mediteranska Malta, Bali ali pa moderno središče Singapurja.

Kaj poleg oblikovanja vam še zapolni dneve? Kam najraje pobegnete?

Trenutno oblikujem novo linijo, ki bo letos v sodelovanju z Davidom Bacalijem predstavljena na LjFW, tako da mi ta in še trije drugi projekti vzamejo kar precej časa. Sicer pa obožujem šport in naravo, ki mi tudi predstavlja velik del inspiracije. Vesela sem, da živim v Kamniku, ker grem praktično lahko vsak dan v drug hrib in imam vse na dosegu roke. Še pred virusom pa sem neizmerno uživala v daljših potovanjih, ampak na to bomo še malo počakali.

Katero lastnost pri sebi najbolj občudujete?

Hmm, mogoče vztrajnost in iznajdljivost. Sama se sicer zelo dobro znajdem v kaosu (vstop v delavnico ni priporočljiv) in potem lažje preživim tudi, če gre kaj narobe, ker ne maram začrtanih poti, stvari in rutine. Preveč običajne stvari me včasih živcirajo. V bistvu sem osredotočena samo na končni cilj, vsega, kar se zgodi vmes, pa nikoli ne predvidevam, ampak se prepustim, da gre s tokom.

Pripravila Katja Kozlevčar // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Nova Story že v prodaji

Story