Manekenka Tadeja Ternar: "Lepota ima več obrazov in se z leti spreminja!"

Manekenka Tadeja Ternar: "Lepota ima več obrazov in se z leti spreminja!" (foto: A.K.) A.K.
Vir: Lea
5. 2. 2017

Lepotica Tadeja Ternar že nekaj let dokazuje, da se s trudom in delom lahko doseže marsikaj in še več. Ob tem, da je uspešna podjetnica, ki vodi svoj športni center, pa tudi že vrsto let uspešno deluje na področju mode. V Prekmurju ima svojo manekensko šolo in organizira številne prireditve.

Tadeja, deset let je že od tega, odkar so vas okronali za miss Slovenije. Kako to, da ste se takrat prijavili in kako danes gledate na to?

Res je, letos praznujem deseto obletnico. (smeh) Po eni strani se mi zdi, da je minilo, kot bi mignil, ampak ko pogledam nazaj in vidim, kaj vse sem v teh letih doživela in dosegla, pa je za mano res zanimivo obdobje. Pri 19 letih sem se na izbor prijavila predvsem zaradi želje, da bi spoznala svet mode in manekenstva. Takrat si nisem mogla predstavljati, kaj vse mi bo to prineslo, in želja po novih izkušnjah me je gnala naprej. Moram priznati, da sem danes zelo vesela, da sem šla po tej poti, in če bi še enkrat izbirala, bi izbrala enako. Res je, da si moramo priložnosti v življenju ustvariti sami, ampak pomembno je tudi, da imamo pogum in smo ob pravem času na pravem mestu. Lahko rečem, da mi je ta izkušnja prinesla vse! Delala sem v tujini kot model, veliko potovala, končala študij, ustvarila svoje podjetje, sklenila nekaj krasnih prijateljstev in vse to v kratkem času. Na Miss Slovenije še vedno gledam pozitivno, saj mi je projekt prinesel veliko dobrega.

Bili ste precej mladi. Kakšna izkušnja je bila to za vas?

Res je, bila sem med mlajšimi tekmovalkami, ampak moja odgovornost in resnost me spremljata že od malega. Tudi kot otrok sem bila včasih celo preresna za svoja leta, ampak to mi je samo koristilo. Mogoče mi res kdaj ni bilo lahko, ampak iz vsake izkušnje, tudi negativne sem se nekaj naučila.

Čeprav ste nosili naziv miss Slovenije leta 2007, ste še vedno zelo aktivni na modnem področju. Se ne naveličate tega dela?

Res je, poleg v podjetništvu sem še vedno aktivna tudi na modnem področju. Nikoli si nisem zapirala nobenih vrat, ampak poskušam iz vseh izkušenj in priložnosti izluščiti le najboljše. Moda me bo navduševala vse življenje, in če delaš tisto, kar te veseli, je to to! Veliko dela imam v sklopu podjetja T&T, ki ga vodim, ampak vedno najdem čas za dejavnosti ob tistih 'nujnih' opravilih. Vesela sem, da imam odlične zaposlene, ki dobro opravljajo svoje delo, zato lahko jaz delujem tudi na drugih področjih. V zadnjem času smo naredili veliko dobrih projektov, modnih revij in snemanj. Res sem vesela, da stvari potekajo tako dobro! Naveličati pa se tega, kar počnem s srcem, ne morem. Saj veste, tisto, kar te osrečuje, te žene in tako je pri meni na modnem kot poslovnem področju.

Lani so vas na kanalu YouTube razglasili za eno izmed 10 najlepših Slovenk. Kako gledate na to, da ste še vedno v ospredju modne oz. lepotne industrije?

Ko se enkrat uveljaviš na modnem področju, te to spremlja vse življenje. Velikokrat govorimo o lepoti, ampak kaj dejansko lepota je? Menim, da ima lepota več obrazov in se z leti spreminja. Dandanes vidimo vsepovsod veliko lepih deklet, s popolno frizuro in make upom, ampak sprašujem se, ali je to lepota ali samo fasada, ki jo nosijo v javnosti. Punce že v rani mladosti nosijo umetne nohte, si barvajo lase, in čeprav prihajam iz modnega sveta, nisem zagovornica tega. Želim si, da bi punce poudarile svojo naravno lepoto, in ne sledile 'popolnim likom' z naslovnic. Lep si šele takrat, ko se v svoji koži dobro počutiš in žariš s svojo energijo!

Vrsto let imate tudi svojo modno agencijo, ki se je letos povečala in zaživela pod novim imenom Glammodels. Kako so vas sprejeli in kakšen je odziv na vašem koncu?

Res je, trudimo se biti aktivni na različnih območjih in lokacijah od Murske Sobote, Maribora do Ljubljane. Razmišljamo tudi o širjenju na celjsko regijo, saj je povpraševanja po kakovostnih zunajšolskih dejavnosti veliko. Po vrhu pa v naših tečajih in sami zgodbi Glammodels ne gradimo samo na modnih zgodbah, ampak poskušamo mladino usmeriti v pravilno hojo, držo in jim dati tisto pravo mero samozavesti. Opažam, da današnja mladina sploh ne zna več hoditi. Morda se sliši čudno, ampak le eden od petih otrok ima pravilno držo. Večina se jih nepravilno drži in posledično obremenjuje hrbtenico. Sključena ramena in ukrivljena drža so danes posledica sedenja za računalniki in premalo gibanja. Posledice slabe, nepravilne drže se ne pojavijo čez noč, zato sta za odpravljanje težave potrebna določen čas in vadba.

Že nekaj let uspešno vodite tudi svoj športni center v Radencih. Kakšno je vaše delo in kako vas ljudje dojemajo v centru?

Podjetje sem ustanovila pred šestimi leti in se ob manekenskih izkušnjah podala še v podjetniške vode. Kot podjetnica se srečujem s številnimi birokratskimi zadevami, delom na terenu ter strankami. Vsi, ki to poznajo, vedo, da to ni lahek posel. Veliko lažje bi mi bilo, da bi se po končanem študiju zaposlila v recimo javni upravi. Kdor ne izkusi podjetništva, ne ve, kaj pomeni skrbeti za lastne prispevke, plače in vse dajatve, ki ti jih nalaga država. Menim, da so samostojni podjetniki premalo cenjeni, saj so kot motor, ki žene državo, in namesto da bi bili nagrajeni, se jim nalagajo vse večje dajatve. Upam, da bo v prihodnje naša država prijaznejša do tistih, ki države ne bremenijo, ampak jo financirajo. Pred nekaj dnevi sem zasledila zanimivo misel zdravnika, ki je izjavil, da sposobni ljudje delovna mesta ustvarjajo, nesposobni pa jih uničujejo, in še kako se strinjam z njim!

Glede na naravo dela ste direktorica in še vse drugo v enem. Kako gledate na to?

Že od malega imam privzgojene delovne navade in staršem sem zelo hvaležna za to! Redko rečem, da česa ne zmorem, in tudi v podjetju je tako. Poprijeti znam za vsako delo in menim, da je vsak direktor tudi zgled zaposlenim, ampak žal se tega premalo zavedamo.

Vaš brat Tomi Ternar se že uvršča med odlične tenisače, ki igra ob boku naših najboljših, Blaža Kavčiča, Gregorja Žemlje ... Kako spremljate njegovo športno pot in koliko vam pomaga pri športnem teniškem centru?

Tomi je krasen človek in najboljši brat. Če je v njegovi moči, mi vedno pomaga, ampak je trenutno še veliko po turnirjih in redko doma. Včasih pa pomaga tudi, da ti nekdo prisluhne in reče kakšno spodbudno besedo. Moram priznati, da sva zelo dober tim in se dopolnjujeva tako pri delu kot tudi v zasebnem življenju. Njegovo športno pot spremljam že od malega in naučila sem se živeti s tem. Življenje profesionalnega športnika je zelo težko, ampak to lahko razume samo nekdo, ki s tem živi. Tomi je zelo vztrajen in samodiscipliniran, zato mu res privoščim uspeh.

Tudi sami ste vrsto let igrali tenis. Še poprimete za lopar?

Ojoj, preredko igram tenis ... Upam, da si bom letos vzela malo več časa in najela kakšnega dobrega trenerja. (smeh)