Matej Skubic: Zaradi tašče začel prodajati nakit

Matej Skubic: Zaradi tašče začel prodajati nakit (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
29. 8. 2017

Matej Skubic je nad lesom navdušen že od malega in z veseljem oblikuje najrazličnejše izdelke iz domačega lesa in lesa iz drugih držav in celin.

Navdušenje nad lesom ga je vodilo do odločitve, da po končani osnovni šoli izobraževanje nadaljuje na Srednji lesarski šoli v Ljubljani. »Takrat sem kot večina nadobudnih srednješolcev svoje spretnosti preizkušal z izdelavo šolskih lesenih izdelkov, pozneje pa z izdelavo in montažo pohištva. A sem le z delom na tem področju težko izrazil svojo 'umetniško' plat,« nam je zaupal Matej, ki se s koščkom lesa v rokah prelevi v pravega umetnika.

Zakaj ste za osnovni ustvarjalni material izbrali ravno les?

Gre za zelo razširjen material, ki ga najdemo tako rekoč na vsakem koraku, široko je tudi področje njegove uporabe. Ne glede na to pa ima vsak končni izdelek iz lesa poseben čar in toplino. Ne samo domači slovenski, ampak tudi les, ki izvira iz drugih držav in celin, je možno po želji oblikovati, z razvojem spletne prodaje pa je dostopen tudi nam.

Osnovno znanje ste pridobili na srednji lesarski šoli. Česa pa ste se naučili pozneje v praksi in na lastnih napakah?

Uporaba izraza 'osnovno znanje' bo kar pravšnja, saj se načinov obdelave in posebnih veščin lahko naučimo zgolj skozi prakso. Srednja šola večji poudarek daje tehničnemu znanju, moji izdelki pa imajo nekoliko več umetniškega pridiha, za kar so potrebne tudi posebne veščine, ki jih sproti izpopolnjujem. V veliko pomoč so mi nasveti znancev in tisti, ki jih najdem na spletu, še vedno pa je treba v roke vzeti orodje in tehniko izpopolniti v praksi. Z novimi znanji prihajajo tudi nove ideje.

Kako to, da ste se usmerili v izdelavo nakita?

Po srednji šoli sem se zaposlil v pohištveni industriji in tudi sam občasno izdelal kakšen kos pohištva, kar sicer za lastno uporabo postorim še dandanes; ravno si namreč izdelujem pohištvo za lastno stanovanje. Pravzaprav ne vem natančno, kdaj je padla ideja o izdelavi nakita. Moja partnerica obožuje nakit, predvsem uhane, in tako sva dobila idejo, da bi kakšen par izdelal tudi sam. Kmalu pa so zanimanje za izdelke pokazale sosede, sodelavke in prijateljice. Ob spodbudi tašče sem tako izdelal in prodal prve pare uhanov. Ker mi je umetniško izražanje, kar oblikovanje nakita zagotovo je, blizu, so ideje rasle in se razvijale. V šestih letih ustvarjanja se je nabral že kar širok nabor.

Les katerega drevesa je za vas najlepši?

Vsaka vrsta lesa je po svoje lepa in vsaka od njih mi je po svoje ljuba. Če bi moral izbrati enega samega, pa bi omenil les oljke, ki se pojavlja v številnih zgodovinskih zapisih po svetu in dobro uspeva tudi v toplejših delih Slovenije. Les drevesa, ki je doseglo starost od 100 do 200 let, ima čudovito strukturo in izrazite barvne vzorce, pogled nanj je res veličasten.

Zasledila sem, da ste izdelali posebne izdelke iz notranjega dela hrastovega soda, v katerem je sedem let zorel svetovno znani jack daniels. Radi eksperimentirate z materiali?

To je eden bolj vznemirljivih delov mojega ustvarjanja. Izdelki morajo pripovedovati neko zgodbo, tako so bolj privlačni in zanimivi. Ideja o uporabi tega materiala se mi je zdela celo nekoliko odbita, zato sem poskusil. Rezultat je bil odličen, odziv tudi, malo za šalo bi pripomnil, da je še zlasti zanimiv vonj uporabljenega lesa. Tudi sicer veliko eksperimentiram, saj je treba delo nenehno dopolnjevati in nadgrajevati.

Les pri izdelkih kombinirate z drugimi materiali. Je težje izdelati izdelek, pri katerem sta združena dva materiala?

Les je sicer že sam po sebi dovolj zanimiv za oblikovanje, a imajo izdelki v kombinaciji z drugimi naravnimi materiali poseben čar, so bolj barviti, razgibani in nekateri celo bolje sledijo trendom. Tak izdelek seveda vzame veliko več časa, saj sem sam mizar in mi je obdelava lesa blizu, drugi materiali pa zahtevajo nekoliko več učenja, vaje in obdelave.

Izdelujete čudovit nakit za moške. Ga tudi sami nosite?

Moška kolekcija vsebuje predvsem različne manšetne gumbe in kravatne igle, izdelal pa sem tudi nekaj poročnih prstanov. Sam nakita sicer nisem še imel priložnosti preizkusiti, ker je moj stil bolj športen. Si ga bom pa zagotovo izdelal in nadel, ko se bo za to pokazala priložnost.

Od kod vam ideje in navdih?

Težko bi opredelil ali izpostavil, kaj je vir mojega navdiha. Ideje se mi porajajo sproti, ob delu, ko že razmišljam, kako bi določeno stvar naredil drugače, jo dopolnil, preoblikoval. Zamisli imam veliko, časa za njihovo oživitev pa premalo.

Delate izdelke le po lastnem navdihu ali sprejemate tudi posebna naročila?

Oboje. Vedno poskušam ustvarjati kaj novega, če pa imajo stranke interes in željo, da se oblikuje in izdela njihova vizija, se lotim tudi tega. Nekatere stranke imajo odlične ideje in njihova izvedba je pravi izziv.

Vsak kos nakita predstavite tudi skozi fotografije, kdaj ste se navdušili nad fotografiranjem?

V bistvu sem svojo ustvarjalnost pred leti najprej začel izražati skozi fotografijo, pri kateri me najbolj navdušuje minimalistični živalski svet, v stroki bolj poznan kot makrofotografija, ki nam podrobneje prikaže tako majhnost in raznolikost žuželk kot tudi njihov način življenja. Ker se zavedam moči fotografije in dejstva, da je vizualna predstavitev izdelka izredno pomembna, tudi sam svoje ustvarjanje predstavim skozi fotografije. Dejansko gre za 'združitev' dveh hobijev.

Kakšna je vaša vizija za razvoj blagovne znamke Kajzar's wood work v prihodnosti?

Stremim k nenehnemu napredku in sledim trenutnim smernicam, pri čemer želim vedno ohraniti svoj slog in izdelkom vtisniti svoj pečat. Načrtov in želja na tem področju je veliko, kateri se bodo uresničili, pa bo pokazal čas.

Besedilo: Metka Pravst
Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo