Mateja Komel: Morski nakit preprostih linij

Mateja Komel: Morski nakit preprostih linij (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
21. 8. 2017

»Glas morja šepeta moji duši vsak trenutek mojega življenja,« na kratko opiše svojo povezanost z morjem Mateja Komel, ki iz srebrne gline izdeluje čudovit nakit z morsko motiviko.

Nekega vročega sončnega popoldneva se je Mateji utrnila zamisel, da bi nabrane morske zaklade vpletla v nakit. Na plaži je z žičkami začela oblikovati nabrane školjke, naplavljene lesene palčke in zanimive kamenčke v obeske in uhane. »Nastal je čudovit nakit, a s časom se je ves moj trud izničil, saj je žica zaradi soli zarjavela. To je bil razlog, da sem začela razmišljati o drugačnem materialu, ki bi mi omogočil, da bi nakit ohranil svoj sijaj.« In odkrila je srebrno glino ...

Kolekcije nakita Deep Passion by Mateja so osredotočene na morske motive, od kod tako močna povezava z morjem?

Ker imam to srečo, da sem Primorka, lahko vsak prost trenutek izkoristim, da se s kužki zapeljem do morja. Morje je moj navdih, moja neskončna ljubezen in moj mir. V njem se sprostim, izgubim, odplavam v svoj najlepši svet. Zato moj nakit vedno nastaja z mislijo, kako bi vanj vpletla lepote morskega sveta, saj je namenjen vsem, ki si želijo nositi košček morja s seboj. Veliko ljudi je na poseben način povezanih z morjem, zato jim želim ponuditi, da lahko nosijo morje s seboj vsak trenutek, tudi takrat, ko nimajo možnosti biti v stiku z njim.

Kljub pestrosti podvodnega sveta so za vaš nakit značilne preproste oblike.

Res je. Podvodni svet je čudovit, barvit, pester, razgiban in s preprostimi linijami mu ne želim odvzeti mogočnosti, ki jo izžareva. Morje predstavljam na drugačen način in v oblikovanje morskega sveta iz srebra vnesem sebe. Želim si ustvarjati nakit, ki se lahko nosi vsak dan, ob različnih priložnostih in se lahko kombinira k skoraj vsakemu kosu oblačila. Menim, da sta preprosta linija in ročna izdelava, začinjeni z ljubeznijo, najboljša kombinacija. Ljudje to hitro opazijo in cenijo. Ker pa želim ponuditi vedno kaj novega, razmišljam, da bi v nekatere kose nakita vnesla nekoliko barve. To mi je še poseben izziv.

Pred leti ste ustvarjali nakit iz žičk, danes pa ustvarjate nakit iz srebrne gline, zakaj ste se odločili spremeniti osnovni ustvarjalni material?

Postopek izdelave nakita iz srebrne gline je veliko bolj zahteven kot ovijanje žičke okrog naravnih materialov, vendar danes sem prepričana, da je to material, ki sem ga iskala. Postopek oblikovanja ni običajen, je nekaj posebnega, kot si želim, da je poseben moj nakit.

Je ustvarjalni postopek nastanka posameznega kosa težaven in dolgotrajen?

Včasih se sama ne zavedam, koliko ur že sedim pri nekem kosu. Tehnika oblikovanja nakita iz srebrne gline zahteva zelo mirno roko in umirjeno srce. Zgodilo se je tudi že, da se mi je v neki fazi postopka – pri brušenju – ob nezbranosti nakit zlomil.

Med vašimi večinoma morskimi kolekcijami je mogoče zaslediti kolekcijo nakita za vse letne čase, ki ste jo poimenovali All seasons classic – v čem je posebna?

Ta kolekcija je namenjena vsem z željo po nakitu, ki ni direktno povezan z morjem, ampak je vezan na določen letni čas ali na poseben dogodek v življenju določene osebe. Lahko nastane čisto po trenutnem navdihu ali pa v dogovoru z osebo, ki si nakit želi zase ali ga želi podariti. V takih trenutkih lahko nastane kaj prav zanimivega in izvirnega.

Radi se umetniško izražate tudi skozi fotografije in nakit na spletni strani predstavljate skozi umetniško fotografijo. Zakaj ste se odločili za to?

Fotografija je del mojega življenja že kar nekaj let. Zelo rada opazujem, kar me lepega obdaja, in svoj pogled na svet želim deliti z drugimi. Ko pogledam skozi objektiv, poiščem tisto nekaj, česar drugi ne vidijo. V preteklosti sem se s fotografijo nekoliko bolj resno ukvarjala, zdaj pa je to le moj hobi. Prednost je, da lahko združim dve ljubezni in da se lahko sama izražam in predstavljam svoj nakit. Res pa je, da fotografije mojega nakita niso običajne. Po 'pravilih' se nakit fotografira na čistem ozadju, sama pa pogosto rada fotografiram določen kos tako, da ob nakit postavim dodatek, odvisno od trenutnega navdiha. Ob tem sem vedno pozorna, da dekoracija ne prevladuje.

V logotipu vašega umetniškega imena nastopata morska konjička – je v tej dvojnosti kakšen skrivni pomen, morda povezan z vašima kužkoma?

Po pravici povedano, ni. Življenje morskih konjičkov je nekaj posebnega – čudovito in neverjetno kot nakit, vendar očitno podzavest deluje in morda je le nekaj v ozadju te dvojnosti. Morda pa res obstaja neka povezava med morskimi konjički in mojimi kužki – edinstvenost in brezpogojna ljubezen.

Ste brezpogojno ustvarjalni še na katerem drugem področju?

Ustvarjalno strast vnašam v vse, kar v življenju počnem, pa čeprav mogoče ni vse vezano na ročna dela. Veliko let že plešem, zadnja leta zelo rada plavam, raziskujem in se z masko ter plavutkami potapljam v podvodni svet. Še ena moja ustvarjalna strast je organizacija različnih dogodkov in ljubezen do dekoracije. Sivka je moja najljubša 'roža', ki diši po Sredozemlju, in obožujem izdelovanje butar iz nje. Všeč mi je vonj, ki se prepleta med rokami, ko spletam svilene trakove med njenimi cvetovi. Tudi kuhanje obožujem. Skratka, rada raziskujem in ustvarjam nove stvari, se učim novih tehnik ... Dan je zame prekratek, da bi počela vse, kar imam rada.<

Besedilo: Metka Pravst
Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo