DH Fashion, za katerim stoji mladi oblikovalec David Hojnik, vse bolj prepoznaven

“Mislim, da smo Štajerci sami razvrednotili Maribor s poveličevanjem in pripisovanjem večje pomembnosti Ljubljani, ne samo v modi, temveč na vseh področjih.” (foto: Foto: Tibor Golob) Foto: Tibor Golob
Vir: Story
31. 3. 2019

Njegove kreacije so sinonim za drugačno, ekstravagantno, pravljično in zasanjano, kar je pred kratkim dokazal na velikem modnem spektaklu INVIDIA v Kazinski dvorani v Mariboru.

Story: David, najprej iskrene čestitke za čudovit modni spektakel, ki ste ga letos pripravili v Mariboru. Veliko ljudi, ki pridejo na tovrstni modni šov, se ne zaveda, koliko dela in organizacije je treba vložiti. Kako ste se vi lotili projekta?

Iskrena hvala. To je bila moja že peta samostojna modna revija in v zadnjih letih smo se ogromno naučili, kako se lotiti organizacije te. Ideja za tovrstni dogodek je v meni živela že zadnji dve leti, vendar vse dobro potrebuje dovolj časa, da dozori, tako tudi takšnega zalogaja ni bilo mogoče organizirati in izpeljati čez noč. Zadnje leto smo posvetili temu projektu, zadnjega pol leta pa smo se mu morali popolnoma predati in živeti ter dihati z njim, da smo na koncu dobili takšen rezultat.

Story: Znani ste po tem, da z modnimi šovi presenečate. Spomniva se, ko ste v hangarju mariborskega letališča pripravili največji modni šov do zdaj, in zdaj tega. Nekako se zdi, da pri vas nemogoče postane mogoče. Kako?

Čisto iskreno si že v osnovi rad postavljam izzive, ki se na prvi pogled zdijo nemogoči ali težko dosegljivi. Pri svojem delu in na splošno v življenju se rad predajam izzivom in projektom, ki se jih drugi ne lotijo. Poseben čar je v tem, ko premikaš meje mogočega in se dokazuješ, v prvi vrsti sebi in tudi drugim, publiki, strankam. Brez takšne miselnosti ni napredka. Ne znam si predstavljati, da bi na neki točki obstal, stagniral, se zadovoljil z obstoječim ter nehal hrepeneti po večjih izzivih in višjih ciljih.

Story: Projekt, ki ste ga imeli v Kazinski dvorani SNG Maribor, je bil izjemen. Koliko ljudi vam je pomagalo in kdo vse je sodeloval?

Osnovna ideja in zasnova projekta sta sicer zrasli v zelo ozkem krogu moje DH ekipe, brez zunanjih sodelavcev. Mogoče celo nekoliko prevelik projekt za tako maloštevilno ekipo, vendar nam je vseeno uspelo. Idejo o cvetočem pravljičnem ambientu pa je dopolnila in uresničila kreativna cvetličarska mojstrica Valerija Grubelnik iz znane in cenjene mariborske cvetličarne, ki je s svojo ekipo pričarala cvetoče poročno vzdušje s tisočerimi vrtnicami in cvetovi.

Z veliko volje, predanosti in odrekanja je vse mogoče. Bolj ko se je približeval dan dogodka, bolj se je širila tudi ekipa, ki ga je ustvarjala, tako da je na dan D na lokaciji sodelovalo ogromno ljudi, vključujoč tehnično ekipo, 30 modelov, številne nastopajoče glasbenike in plesalce, ekipo frizerjev Studia Oranž Gorana Pfeilerja in vizažistke pod vodstvom Doroteje Premužič (Diamondee Make-up).

Story: Za trenutek ste Mariboru povrnili nekdanjo slavo modnega blišča. Marsikdo je vaš šov primerjal z modnimi zgodbami vrhunskih mest, od Pariza do Milana, vi pa ste to naredili doma. Kako to, da ne delate tega recimo v Ljubljani?

Večno vprašanje, na katero vedno odgovorim: “Zakaj pa bi?” V prvi vrsti si želim in Maribor si tudi zasluži vsaj kanček tega blišča, ki je že skoraj izginil, kot ste povedali. Žalostno je, da marsikdo moje modne revije in projekte dojema kot 'lokalne dogodke', kljub svetovljanskemu pridihu in mogoče mnogo višji ravni, kot smo je morda vajeni kje drugje. Mislim, da smo Štajerci sami razvrednotili Maribor s poveličevanjem in pripisovanjem večje pomembnosti Ljubljani, ne samo v modi, temveč na vseh področjih.

Morda pa znajo v prestolnici vseeno bolje 'stopiti skupaj' in stremijo k skupnemu cilju ... Cenim vse in sem domač tako tukaj kakor v Ljubljani, vendar še vedno menim, da je razdalja med Mariborom in Ljubljano enaka - v obe smeri. In iskreno, čeprav je delati takšne projekte v Mariboru veliko težje, kot bi bilo v prestolnici, je zadovoljstvo na koncu ravno zato veliko večje. Na koncu koncev pa smo le tako majhni, da deljenje na dva pola skoraj nima smisla.

Story: Po vsakem dogodku se vprašamo, s čim boste naslednjič presenetili. Verjamem, da imate že nove ideje ...

Nisem še razmišljal o tem. (smeh) Ideje se porajajo vseskozi in zagotovo še nisem rekel zadnje, nove ideje vedno rastejo v mojih mislih. Priznam, da bo ta dogodek morda težko preseči, saj smo že tukaj šli na vse ali nič, pa vendar nič ni nemogoče. Vedno delam tako, kot čutim, in doživetje je tisto, ki ga želim dati ljudem. Moda je samo del sestavljanke in moje sredstvo za izražanje, vendar je na koncu pomemben celoten paket.

Story: Seveda ne morem mimo vaše letošnje kolekcije INVIDIA. Kako je nastala, kje vas je navdihnila ...

Navdih vedno iščem v svoji okolici in v fantazijah, kakšen bi svet moral biti. In tudi INVIDIA je nastala tako. S poplavo hitre mode in dostopnosti vsega sveta na pladnju je težko konkurirati, lahko pa izstopaš. Kot oblikovalec ne sledim trendom, temveč poskušam ustvarjati nove, skozi svojo vizijo. Marsikdo namreč zmotno misli, da sta uniformiranost in enotnost kul, pa nista! Biti original je danes večji izziv. In v ta 'copy-paste' svet si z INVIDIO želim vnesti kanček glamurja, drznosti in individualnosti.

Story: Zakaj pravzaprav ime Invidia in kakšno sporočilo nosi?

Klasičnemu slovenskemu imenu smo dodali malo svetovljanskega pridiha tako, da smo ga prevedli v latinščino. (smeh) Invidia oziroma zavist predstavlja prav vsakega izmed nas. Nisem želel pregloboko in obsojajoče, vendar verjamem, da vsi kdaj pa kdaj vsaj za hipec občutimo to čustvo, začenši z dobro obleko na prijateljici. A je ne bi raje imeli vi? In tako se je rodila naša Invidia - 'Sladka zavist, ki privzdigne obrvi in se neustrašno postavi pred zlovešč pogled. Vznemirljivo ljubosumje, ki obrača glave.'

Story: Koliko ur je bilo vloženih v kolekcijo in koliko metrov blaga se je recimo porabilo za vse modele?

Težko bi govoril konkretno o urah, ki so bile vložene v izdelavo kolekcije, saj gre za ogromno časa, mesece dela, ki je bilo posvečeno tudi ročnemu šivanju, lepljenju, okraševanju in dodelavi kreacij, da so na koncu polne detajlov in bogate v svojem videzu. Tudi kar se materiala tiče, gre za stotine metrov tila, šifona pa tudi ogromno perja, rožic, kristalov, bleščic, perlic ... Mislim, da ob vsem tem seštevanju časa, dela in materiala lahko z lahkoto govorimo o eni od najdražjih kolekcij, kar jih je bilo ustvarjenih in predstavljenih na slovenskih tleh.

Story: Kako spremljate modne smernice? Vas navdušujejo recimo tudi tuji oblikovalci?

Redko namensko spremljam modne smernice, sem bolj privrženec tega, da vsak obleče to, kar mu ustreza, ne glede na splošne trende, ki se menjujejo hitreje kot vreme. Imam pa seveda nekaj meni ljubih svetovnih oblikovalcev in njihovo delo z veseljem spremljam. Težko bi rekel, da se s kom lahko točno poistovetim, saj iščem neko svojo smer in vizijo, ki ji sledim, se pa najde kakšen vpliv in navdih, kakor pri vseh umetnikih. Nemogoče je odkriti toplo vodo, lahko pa najdeš svoj izraz, videnje in občutenje.

Story: V ospredju letošnje kolekcije je bil tudi poročni dan. Kaj bi mi zaupali o tem delu vaše kolekcije?

Že nekaj časa v ateljeju po meri izdelujemo tudi poročne obleke in nekako sta tokratna tematika in vzdušje prav klicala po teh. Kljub temu pa ne gre za klasične poročne obleke, temveč moje videnje teh. Lahkotne in zračne, ki se tako po formi kot materialih razlikujejo od poročnega klišeja in jih spoznamo v popolnoma cvetlični izvedbi, v kombinaciji s hlačami, iz perja, bleščic ... Tu so še obleke za družice, ženina in vse druge.

Story: Nepričakovan obrat k beli barvi je pospremilo tudi premierno poigravanje z zlato, ki oblačilom dodaja svečanost, prazničnost in prestižnost. Na eni strani jasne, izčiščene linije, na drugi sanjava romantičnost. Po kakšnih kosih najraje posegajo vaše stranke?

Kot se razlikujejo profili mojih strank, tako se njihove želje, pri izdelavi po meri pa je vsem skupno to, da želijo unikaten videz. Na eni strani so to gospe, ki želijo v svoj poslovni slog oblačenja vnesti svežino in razbiti monotonost klasičnih kostimčkov, na drugi strani moške in ženske unikatne obleke za posebne priložnosti ter sodobna moda za vsakodnevno kombiniranje v različnih izvedbah. Tudi kolekcija sledi temu trendu in ponuja kose v vsakem segmentu.

Story: Med njimi so tudi znane Slovenke. Maja Keuc in Lea Sirk, recimo, ki sta nastopili tudi na dogodku, sta blesteli v vaših kreacijah. Kdo vse vam še zaupa?

Maja Keuc je moja prva in mislim, da bo ostala večna. Sem pa vesel, da mi zaupa tudi mnogo drugih, čeprav je pred menoj vsaka stranka enaka, 'znana' ali ne. Od vsega začetka me spremlja, podpira in nosi moje kreacije Doroteja Premužič, že dlje časa pa sodelujem tudi z Gašperjem Rifljem, 6pack Čukurjem, Ilko Štuhec. V zadnjem letu ogromno delam z Leo Sirk, ki mi je med drugim zaupala tudi svoj evrovizijski videz lani na Portugalskem, eden izmed zadnjih projektov pa so bili Čuki za njihovo 30. obletnico v Cankarjevem domu. Se jih je pa v zadnjih šestih letih ob različnih priložnostih zvrstilo mnogo in za vsakega posebej sem počaščen, da mi je zaupal svoj videz.

Besedilo: Mihaela Margan Kocbek // Fotografije: Borut Očko, Tibor Golob

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story06/2019

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 06/2019

Story 06/2019, od 14. 03. 2019