Modna oblikovalca Marjan Krnjič in Jožef Sraka: Slovenke se bojijo izstopati!

Modna oblikovalca Marjan Krnjič in Jožef Sraka: Slovenke se bojijo izstopati! (foto: James Gallant) James Gallant
Vir: Story
2. 12. 2017

Drzna in mlada modna oblikovalca Marjan Krnjič in Jožef Sraka, ki pod modno znamko MK exclusive ustvarjata že dobrih pet let, nadaljujeta in utrjujeta svojo poslovno pot v Londonu. Mineva namreč že dobro leta, odkar sta se opogumila in si upala oditi v kraljičino mesto - se dokazati, poiskati nove izzive in priložnosti.

V modni prestolnici si lahko zaželiš praktično vse, in če delaš dovolj trdo, je tudi vse mogoče," pravi Marjan, ki se z Jožefom te dni intenzivno pripravlja na veliki modni šov. Za vse, ki si ga ne bodo mogli ogledati v Londonu, bo dogodek tudi v Mariboru - 23. decembra v Hiši zabave Trust. Marjan in Jožef obljubljata spektakel. "S platformo Adrifund nama je uspelo zbrati želena sredstva za modni šov - 10.000 evrov. Ker to seveda ni dovolj, da se s ponosom predstaviva množici, delava naprej. Ustvarjava nove kolekcije, ki jih boste lahko videli in kupili v Sloveniji in Londonu. Zadnja takšna stvar so ravno nahrbtniki, ki sva jih oblikovala s pevko July Jones," pove Marjan, ki šov za začetek seli torej v Maribor. Oblikovalca sta nam zaupala še nekaj utrinkov iz modnega življenja.

Story: Ali se vama zdi, da Slovenke 'dobro/pridno' sledijo modnim trendom? So dovolj drzne? Kako je v primerjavi z Londonom?

Če Slovenke primerjamo z Londončankami, je to kot noč in dan. To se kaže v drznosti, Slovenke so na varni strani. Bojijo se izstopati, morda pa je še bolj 'problem' to, da nimajo svojega stila. V Londonu imajo že otroci svoj stil, ki ga z leti samo še nadgrajujejo, spreminjajo ... Iskati se v modi, v stilu je v Londonu dovoljeno.

Story: Bi rekla, da so slovenske javne osebnosti precenjene, kar se tiče stajlinga?

Zelo, zelo težko bi našla ali izpostavila osebo, ki bi ji lahko rekla, da ima res dober stil. Sem in tja kdo preseneti, ampak redko. Ni pa tistega, ki bi si res upal in v tem navduševal. Verjetno je za to razlog tudi majhnost. Vsi se poznajo, vsaj na videz. Na ulici se imajo vsi 'radi', doma pa mislijo drugače. To mi nikoli ni bilo všeč.

Story: Kaj pa vajin lepotni nasvet za dame?

Voda, voda in voda. Za lepoto je tukaj voda!

Story: Kje iščeta navdih?

Navdih največkrat najdeva v različnih predmetih in na ulici. Tudi splet je lahko kdaj navdih. Sva pa zelo dobro založena z različnimi knjigami svetovnih oblikovalcev. Zelo rada jih 'študirava' in znanje potem vpeljujeva v svoje delo.

Story: Se vama zdi, da je pritisk na ženske prevelik? V čem vidva prepoznavata lepoto? Kaj menita o presuhih in anoreksičnih puncah v manekenstvu? Pa o lepotnih operacijah?

Pritiski so super, ženejo te naprej. Je pa razlika, kako vplivajo na posameznika - morajo delovati pozitivno, ne samo destruktivno. Nekaterim je plastično lepo, drugim ne, pomembno je samo to, kaj je všeč tebi. Za naju je vsak človek lahko lep, naj bo debel, plastičen ali anoreksičen. Pomembno je, kako se oseba vidi in se predstavi. To se takoj opazi. Lahko si odet v 'poceni' obleko, pa boš čudovit, lahko si oblečen v pregrešno drage kose oblačil in te ne bomo niti opazili. Odvisno je, kako dihaš sam s sabo, ljudmi in ne nazadnje oblekami.

Story: Kako bi komentirali nabiranje všečkov v vajinem poslu? Je pomembno? Vidva všečkata?

Če gledamo domačo slovensko bazo, kjer se vsi poznajo, je pomembno, da smo si vsi superkul, pa čeprav si nismo. V tujini, vsaj v Londonu, ni tako. Tukaj je Instagram tvoja osebna izkaznica.

Story: Ali so vajine kreacije ogledalo družbe ali ogledalo vaju?

Ogledalu naju, najinega trenutnega razmišljanja in stanja. Pa seveda tudi ogledalo vpliva družbe na naju.

Story: Zdaj sta v pogonu, se bosta kdaj ustavila? Kdaj vama bo dovolj, imata 'standard', ki ga želita doseči?

Odkar pomniva, sva v stalnem pogonu. V Londonu še veliko bolj. Ustavila se bova, zagotovo. Ne veva pa, kdaj. Zdaj so tudi standardi višji ... pot bo še dolga in trnova.

Slovenke se bojijo izstopati

Story: Kam se najraje skrijeta, ko ne delata?

Zelo rada si ogledava kak dober film, si privoščiva spa ali večerjo s prijatelji v Londonu.

Story: Sta kot modna oblikovalca zavezana temu, da oblačila potipata, preden jih kupita, ali tudi spletno nakupujeta?

Prek spleta naročava predvsem tehniko in čevlje, ki jih že imava. Marjan je pa tisti, ki vsako oblačilo pregleda, povoha ... (smeh)

Story: V čem vidita največji napredek v moški modi?

Vidi se premik v glavi, in to je super! To se kaže povsod. Vesela sva, da je tako tudi pri moški modi.

Story: Koliko sta bila stara, ko sta prvič obiskala modni dogodek?

To so bili izbori za miss Slovenije še v organizaciji gospoda Geržine. Takrat sva bila pa res še mlada. (smeh)

Story: V kateri kos oblačila sta pripravljena vložiti več denarja?

Jože v obutev in dober kos nakita, Marjanu so všeč različne majice in plašči. Oba sva za te stvari pripravljena odšteti veliko.

Story: Vajina življenjska filozofija?

Ni vse zlato, kar se sveti, ter živi in pusti živeti.

Story: Vajin top ženski in moški model?

Rada imava vse modele, s katerima sodelujeva. Na globalni ravni pa nama je zelo pri srcu Kate Moss.

Fotografije:  osebni arhiv, James Gallant

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story48/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 48/2017

Story 48/2017, od 23. 11. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri