Modna pravljica s slovensko zgodovino

Modna pravljica s slovensko zgodovino (foto: Nina Žnideršič) Nina Žnideršič
Vir: Story
17. 3. 2017

So zgodbe in so zgodbe. Zgodba o Ani Karenini je brez dvoma ena tistih z veliko začetnico, in če po njej vsaj malce diši modna zgodba Milana Gačanoviča in Nine Žnideršič, smo že na pol poti k nečemu, kar bo poglede navdušencev ujelo za precej dlje kot kratek utrinek sekunde. O modni zgodbi, ki se tesno privija k slovenskemu arhitekturnemu mogotcu Jožetu Plečniku in sledi potem njegove ustvarjalnosti izpred stotih let, tokrat z ustvarjalcem, čigar domišljija resnično ne pozna meja. 

O Nini Žnideršič

Nina je ena izmed najbolj nadarjenih modnih fotografinj nove generacije pri nas. V svetu modne fotografije vedno išče svoj unikatni pristop k delu, njena energija in neomajna domišljija pa resnično ne poznata meja. Njene fotografije odsevajo brezčasno lepoto, ob tem pa se v popolno enoto združujejo z nepremagljivo tankočutnostjo in vedrino. "Stvaritev je vedno del procesa, ki se nikoli ne konča," je eden od njenih najbolj pogostih rekov, njena posebnost pa je vse pogosteje pohvaljena tudi pri manekenkah, ki se v družbi nje in njenega fotografskega objektiva vedno dobro počutijo. ​Med drugim je njena posebnost tudi družinska ter otroška fotografija​​, s katero ujame prave trenutke in so v družinskih albumih vedno na prvem mestu (www.fashionnina.com​).

Modna zgodba, ki sta ji Milan in Nina na začetku nadela delovni naslov 'Anna Karenina' je nastala z mislijo na delo Jožeta Plečnika, ki je znatno prispeval k moderni identiteti tako Ljubljane kot številnih drugih mest v tem delu Evrope. Njegov slog številni povezujejo s slogom dunajskega secesijskega sloga arhitekture, in čeprav njegovo delo v večini poznamo z ljubljanskih ulic, Plečnikova ustvarjalnost krasi tudi druge evropske prestolnice, med njimi Dunaj, Beograd in Prago. Milan in Nina sta njegovo delo preslikala v serijo kostumov in modnih fotografij, ki poustvarjajo zgodbo Plečnikove ustvarjalnosti, vsak na svojem področju in vsak na svoj način. Milan, kot priznani make up artist, ki je poskrbel tudi za pričeske in dodatke, ter Nina, navdihujoča fotografinja, ki rada presega okvirje v vsem, kar počne. "Navdih sva iskala v dveh različnih virih; arhitekturi in ledeno hladnih zimskih dneh v Sloveniji.

Močne barve kostumov na eni strani in belina pokrajine na drugi sta bili rdeča nit tega editoriala," je pred svetovno modno javnostjo ob predstavitvi serije pojasnil Milan in dodal, da je bil njun posebni izziv združitev dveh popolnoma drugačnih svetov. In tako sta naredila. Prepustila sta se navdihu in prvi dan slikanja sledila zasneženi cesti od ljubljanskega mestnega središča na podeželje, vse tja do Plečnikove župnijske cerkve v vasici Črna vas, do cerkvice, poznane pod imenom Sveti Mihael na Barju, zgrajene med letoma 1936 in 1939. Po poti Plečnikovega dela sta naslednji dan sledila le nekaj kilometrski poti od cerkve Podpeškega jezera in 16-letni model, šolarko Patricijo Zore, postavila v novo Plečnikovo okolje. "Poskušali smo naravo doživeti tako, kot jo je doživljal on. Pokrajina je bila prekrasna in vsakič, ko smo se ustavili, smo v njej čutili njegovo prisotnost," je pojasnil Milan, ki prav zaradi strasti do ustvarjanja ni občutil mraza. Oblačila modne zgodbe so sicer odraz različnih časovnih obdobij, v seriji pa združujejo kostume, ki so bili narejeni za različne gledališke in baletne predstave, in tu​d​i tiste, ki so bili narejeni posebej za ta projekt.

O Milanu Gačanoviču

Poznamo ga kot ekstravagantnega oblikovalca modnih dodatkov, predvsem čevljev, v modnem svetu pa se je uveljavil še na številnih drugih področjih, predvsem v svetu profesionalnega ličenja, saj ima danes tudi svojo make up akademijo, kjer vse, željne novega znanja, uči čudovitega sveta pudrov in barv​ (www.gacho-makeup-academy.com). Je izvršni kreativni direktor podjetja LOCOSTORY Production, svojo ustvarjalno pot pa je v preteklosti že večkrat prepletel s svetovnimi zvezdniki, med drugim tudi s prvo damo Združenih držav Melanio Trump, nekdanjim podpredsednikom Alom Gorom, z manekenko Naomi Campbell, Evo Herzigovo in številnimi drugimi. Je strokovnjak na področju modnih revij, saj je v preteklosti že delal in sodeloval na modnih spektaklih, pod katere so se podpisale blagovne znamke, kot so Versace Cosmetics, Orlane Paris, Margaret Astor, Elizabeth Arden, Escada, Byblos, Palmers, Erre in številni drugi.

Fotografije poslala v svet

Serija fotografij je bila hkrati objavljena v revijah po vsem svetu. Pri nas so fotografije objavljene le v našem mediju, o Milanovem in Nininem uspehu pa si lahko bralci prebirajo tudi v reviji Solis in Primo iz New Yorka, reviji intELEGANCE iz Los Angelesa, angleški reviji Femme Rebelle in reviji En Vie Magazine iz Tokia.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 11/2017

Story 11/2017, od 09. 03. 2017