Modni skok v šestdeseta leta

Modni skok v šestdeseta leta (foto: atalija Jelušič Babič, MIMA) atalija Jelušič Babič, MIMA
Vir: Story
18. 9. 2015

Šestdeseta leta prejšnjega stoletja so bila zanimiva v vseh pogledih. Ženske so bile elegantne, urejene, modne in zelo seksi. Maša Merc, Natalija Jelušič Babič, Miša Margan, Mateja Naberšnik, Barbara Murko in Valentina Kovačevič je šest mamic, podjetnic in uspešnih žensk, ki se je prepustilo modnemu izzivu, s katerim so odjadrale v čudovito zgodovino.

Valentina je mamica še ne dve leti stari hčerki Brini. Po nekajletnem uspešnem delu v tujini se je vrnila v Slovenijo, kjer uspešno nadaljuje svoje kariero.
V oblačilih trgovine Luna in modnimi dodatki Accessorize je Miša predstavljala večno eleganco.
Mamica dveh sinov in nekdanja miss Slovenije je še danes videti kot vrhunski model.
Barbara je imela čudovito poslikavo s kano, ki jo je naredila Tina Dubrovnik.
Mateja Naberšnik je pozirala ob legendarnem starodobniku znamke opel rekord olympia P1, letnik 1958.

Tokrat smo šestim ženskam, materam, podjetnicam in gospodinjam izpolnili skrito željo. Poklonili smo jim čas, ki si ga v napornem in natrpanem delovniku nikoli ne vzamejo zase. Ali jih čaka delo v službi ali gospodinjske obveznosti. Vsaka od njih to pozna. Vsaka ženska ve, kako je, ko nimaš časa vzeti v roke kozmetične torbice in se naličiti. Kaj šele si vzeti čas za preobrazbo in se poleg tega nastaviti pred objektiv fotografa, ki ujame trenutek za zmeraj. "Ideja je nastala čisto spontano iz želje po tem, da bi si končno našle čas zase," je začela pripovedovati Barbara. Barbara Murko ima dve hčerki, Tajo in Tanajo, in je polno zaposlena z delom v družinskem podjetju. Barbara še predobro pozna trenutke, ko je družina na prvem mestu in so lastni interesi matere potisnjeni v ozadje. "Kolikokrat se nam mamicam zgodi, da nimamo časa. Sploh zase in počutimo se popolnoma nemočne. Saj vedno in v vsakem trenutku najprej poskrbimo za otroke. Naši interesi, naše počutje je postavljeno v drugi ali tretji plan. In prav slednje ni dobro, saj z zagotovostjo lahko potrdim stavek: srečna mati, srečni otroci," pove. "Ko sem slišala za ta projekt, sem brez oklevanja pristala, ker sem želela doživeti preobrazbo v pravem pomenu besede. Zanimalo me je, kako je, ko si vzameš dan zase in se prepustiš strokovnjakom. Tudi slikanje samo je bil en lep izziv, katerega rezultat so čudovite fotografije. Škoda, da so takšni trenutki redki, a pokazali so nam, da si moremo vzeti čas zase. Kajti ko smo lepo urejene, se tudi veliko boljše počutimo v svoji koži."

Pet izkušenih mojstric ličenja iz strokovnega tima LIC je hkrati naličilo vseh šest žensk. Popeljale so jih skozi osnove njihovega obraza, da bodo vedele, kaj jim pristaja in kako se naj lotijo vsakodnevnega izziva, da bodo v kratkem času urejene in naličene. Na pomoč so priskočili še drugi pokrovitelji, ki so Natalijo, Mašo, Barbaro, Valentino, Matejo in Mihaelo uredilo tako, da so se lahko odpeljale v čudovita šestdeseta leta. "Trgovina Luna iz trgovskega centra Europark nam je pripravila izjemne stajlinge v pridihu njihove nove jesenske kolekcije. Za dodatke pa so poskrbeli v trgovini Accessorize, kjer so pripravili izbrane kose nakita, klobukov, rokavic, šalov in drugih modnih dodatkov. Ne smemo pa pozabiti še na Bags&More, ki so prispevali vsakemu stajlingu še tisto zadnjo pomanjkljivost - in sicer njihove kolekcije torb, kovčkov, poslovnih torb in večernih torbic," je povedala Maša. Nekdanja miss Slovenije je mamica dveh sinov. Staš bo letos obiskal prvi razred, Jaša pa je dopolnil tri leta. V poslu je aktivna že od rojstva prvorojenca in svojemu partnerju pomaga pri poslu. V prostem času pa vso svojo energijo posveča vzgoji sinov. "Življenje je prekratko in v tem neusmiljenem tempu pozabljamo nase. Izziv, ki sem ga sprejela, me je za trenutek odnesel v zgodovino, ko sem se še sama aktivno ukvarjala z manekenstvom. Po dolgem času sem imela znova priložnost sodelovati z odlično ekipo in se preleviti v model iz šestdesetih let. Bilo je resnično izjemno in za trenutek sem pozabila na vsakdanje obveznosti." Maša redno spremlja modne smernice, saj je velika ljubiteljica mode. Zato ji je bil izziv pisan na kožo. "Obožujem vse, kar je povezano z modo, a žal nimam časa, da bi to živela tako, kot sem pred leti," nam je še zaupala Maša.

Celotna zgodba šestdesetih let se je odvijala pred zapščenim gradom Betnava v Mariboru. Čudoviti kulisi sta se pridružila še dva starodobnika, mercedes 230 SL pagode, letnik 1964, in opel rekord olympia P1, letnik 1958, ki sta jih pripeljala lastnika Dimitrije in Aleš Kolšek. "Prav ti avtomobili so dali svojevrsten pečat celotni zgodbi," je povedala Mateja Naberšnik. Mateja je navadno tista, ki osrečuje ženske s svojimi čudovitimi tečaji ličenja. Z ekipo LIC (lepotni izobraževalni center) izvajajo številna šolanja, med katerimi je tudi NPK za poklic vizažista. Sama sodeluje pri številnih filmskih projektih, med katerimi obožuje posebne efekte, saj je mojstrica filmske maske. "Na osnovnem tečaju ličenja ženske navadno bolje spoznajo svoj obraz, se ga naučijo pravilno senčiti (uporabiti korekcijo), pravilno izbrati in uporabiti barve, ki najbolj poudarjajo njihovo naravno lepoto," pove Mateja. "Res pa je, da je zadeva nekoliko drugačna, ko si na drugi strani in te nekdo drug naliči. Izziv je bil za Matejo nekaj novega, saj ga je spremljala iz drugega zornega kota. "Sodelovala sem pri številnih slikanjih, filmih, a vedno iz drugega stališča. Velik izziv so mi preobrazbe v druga leta in zgodba šestdesetih je bila enostavno čudovita." Med mamicami, ki so se zavrtele v zgodbi šestdesetih let, sta bili tudi Valentina Kovačevič in Miša Margan Kocbek. Valentina je mamica še ne dve leti stari hčerki Brini. Po nekajletnem uspešnem delu v tujini, kjer je delala kot Area Manager, (oz. področni vodja za Monsoon Accessorize), se je vrnila v Slovenijo, kjer uspešno nadaljuje svoje poslanstvo. Kot vsaka ženska se tudi sama sooča s tem, kako si je ob družini in poslu težko vzeti čas zase. "To so redki trenutki in zato sem vesela, da imam prijateljice, ki me potegnejo iz vsakdanjika ter me spomnijo na to, kako pomembo je druženje in sproščanje v tempu, ki ga narekuje življenje."

Nekdanja sanjska ženska Miša Margan ima kar nekaj izkušenj z modno fotografijo. Pri svojih 36 letih se redno postavlja pred fotografski objektiv tako sama kot z družino, saj meni, da so to spomini, ki ti jih nihče več ne povrne. "Sama sem zagovornica rednega fotografiranja, saj so fotografije nekaj, kar ti ostane za vse življenje. Vesela sem, da smo se lotili tega projekta in da smo pokazali tudi drugim mamicam, kako je, če se znajdejo v neki zgodbi, kjer se vse vrti okoli njih. Šestdeseta leta so bila presenetljiva in če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi izbrala prav to obdobje," doda Miša. Po koncu zanimivega dne so ženske razveselili še z drugimi darilci, ki jih je prispevalo podjetje Oblak Commerce, ki ima pod svojim okriljem številne blagovne znamke. Mamice so razveselili z izdelki za obraz in telo Delarome, ki so zasnovane po starodavnih načelih fititerapije, aromaterapije in aromakologije. Med njihovimi znamkami so tudi naravna kozmetika REN, Mama Mio, Cowsheed in druge.

Napisala Andreja Korenčan
Fotografije Natalija Jelušič Babič, MIMA

Oblačila Luna (Europark)
Make up Ekipa LIC: Jasna Kovačič Kelemina, Vesna Veit, Julija Kronovšek
Pričeske Frizerski salon Monika Topolovec
Nakit Accessorize
Dodatki Bags&More

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story37/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 37/2015

Story 37/2015, od 10. 09. 2015