Največja nočna mora vsake gospodinje in kako se jo znebiti?

Največja nočna mora vsake gospodinje in kako se jo znebiti? (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 11. 2019 | Promocijsko sporočilo

Pranje, sušenje in likanje perila so nujna, rutinska gospodinjska opravila, ki večini izmed nas niso v veselje. Če se v tem zapisu najdete, potem nujno nadaljujte branje, kajti opremili vas bomo z nasveti in triki, kako ravnati v primeru, ko se vam pripetijo nevšečnosti, kot so bledenje barv, sivenje belega perila in podobno.

Nevšečnost št. 1: perilo je preveč zmečkano

Vzrok za pretirano zmečkano perilo je lahko preobremenjenost pralnega stroja, zato je pomembno, da vanj ne naložite prevelike količine perila. Prav tako izberite pravilen program pranja. Ta je zelo pomemben, kajti različne tkanine zahtevajo različne hitrosti vrtenja in cikle pranja. Sintetična oblačila denimo naj bi se prala z nižjo hitrostjo vrtenja in s krajšimi cikli. Opranih oblačil prav tako ne puščajte v stroju in jih dajte sušiti takoj, ko so oprana.

Nevšečnost št. 2: barva na barvnih oblačilih bledi

Vzrok za to je običajno pranje oblačil na temperaturi, ki je višja od priporočene na etiketi. Da bi preprečili bledenje, uporabite pralno sredstvo, ki bo zaščitilo barvo perila in ki ne vsebuje belila. Belilo je namreč tudi eden izmed razlogov, zakaj oblačila lahko izgubijo barvo.

Nevšečnost št. 3: belo perilo ima siv odtenek

Sivenje belega perila je lahko posledica varčevanja z detergentom. V tem primeru se umazanija v tankem sloju ponovno nalaga znotraj bobna stroja in med pranjem tudi na oblačila, zaradi česar so predvsem bela, s časom videti rahlo siva. Rešitev: bela oblačila ponovno operite na (na)višji temperaturi in z večjo količino detergenta za pranje. V prihodnje pazite, da boste vedno uporabili zadostno količino pralnega sredstva in prali na primerni temperaturi.

Nevšečnost št. 4: brisače so s časom postale trde

Lahko, da uporabljate preveliko ali premalo pralnega sredstva, težava pa je lahko tudi nezadostno izpiranje med pralnim ciklom. V tem primeru v tkanino prodrejo snovi iz vode, zaradi česar so brisače po koncu pranja in sušenja trde. Težavo lahko rešite tako, da brisače namočite v vodi, ki ji dodate alkoholni kis (uporabite 500 ml kisa in 4 litre vode), nato perilo ponovno operite, brez pralnega sredstva, in sicer na visoki temperaturi.

Rešitev za vse vaše “pralne tegobe”

Ali uporabljate pravi detergent za pranje perila?

Da bodo vaša oblačila dlje obstojna in bo iz njih enostavno sprati tudi tiste največje in najbolj trdovratne madeže, bo poskrbel Henkel, ki predstavlja novost na področju pranja perila trgu. Najmočnejše kapsule Persil disc, ki s kar štirimi močnimi komorami odstranjujejo vse vrste madežev, ohranjajo obstojnost barv, zagotavljajo dolgotrajno svežino in negujejo perilo. Zaradi svoje oblike kapsule Persil Discs preprečujejo preveliko odmerjanje. Najdete ga lahko v dveh različicah: Persil Discs Regular in Persil Discs Color, ki sta popolna kombinacija za belo in barvno perilo.