Nataša Hozjan Kutin: Ljubim močne, intenzivne, kontrastne barve

Nataša Hozjan Kutin: Ljubim močne, intenzivne, kontrastne barve (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
25. 5. 2018

Nataša Hozjan Kutin je kot ustvarjalka rada preizkušala različne ustvarjalne materiale, a med vsemi jo je najbolj prevzela vsestranska masa – polimerna glina, iz katere izdeluje nakit blagovne znamke Mountain Pearls.

Pod umetniškim imenom Mountain Pearls (op. p. gorske perle) izdelujete unikatni nakit – zakaj je ime povezano z gorami?

Doma sem v čudovitem delu Slovenije, v dolini reke Soče, ki je obdana z gorami, s čudovito naravo, ki jemlje dih. Kamni ob reki Soči se bleščijo kot perle ... In to ime se je hitro prijelo.

Že od nekdaj ste zelo ustvarjalni, slikali ste na svilo, steklo, radi ste risali, šivali ste nakit, tudi na vrtu ste zelo ustvarjalni ...

Če sem iskrena, si dneva brez ustvarjanja ne znam več predstavljati. V tem nepopisno uživam, vso svojo dušo in srce izlijem v svoje izdelke. Ideje se rojevajo same od sebe, včasih tako hitro, da mi jih ne uspe realizirati.

Pa si vzamete čas za hobi, kot je vrtnarjenje?

Vrt je še vedno moja velika ljubezen, vendar se mu zdaj ne posvečam več toliko, kot sem se mu v preteklosti. Sem perfekcionist, ne maram površnosti in polovičarstva. Preprosto ni več časa za vse. Če bi bil lahko dan daljši za vsaj nekaj uric, bi zmogla vse. (smeh)

Kako pa se znajdete v vsakodnevni gneči obveznosti predvsem v povezavi z ustvarjanjem in naročili?

Za vsak izdelek si vzamem čas, ni mi všeč, da me priganjajo. Če z izdelkom nisem sama zadovoljna, če ne ustreza mojim kriterijem natančnosti, ga ne dam iz rok.

Kako pa se na to odzivajo vaše stranke?

Odziv strank je vedno pozitiven in topel, kar me znova in znova prepriča, da delam prav.

Ste sami kdaj hodili na ustvarjalne tečaje ali ste samouk?

Svoje znanje izpopolnjujem sama, med prakso. Na izobraževanju sem bila samo enkrat. V štirih letih vsakodnevnega ustvarjanja sem se zelo veliko naučila. Ni zastonj pregovor, da vaja dela mojstra (smeh).

Ljubim močne, intenzivne, kontrastne barve

Kakšen nakit raje izdelujete – iz polimerne gline ali vam je ljubše šivanje nakita iz perlic?

Polimerne gline so me popolnoma prevzele, zato nakit iz perlic delam samo še po naročilu.

Kakšnim ženskam je namenjen vaš nakit?

Moj nakit je namenjen ženskam, ki se cenijo, se imajo rade in se sprejemajo takšne, kot so, in to tudi rade poudarijo. Ni pomembno, ali si izberejo nakit, ki izstopa, je močnih barv in nenavadnih oblik, ali pa povsem minimalističen. Pomembno je, da ga z veseljem nosijo in se ob tem dobro počutijo.

Kje dobite navdih za vse raznolike oblike in barvne kombinacije?

Navdih najdem povsod, največkrat tam, kjer ga najmanj pričakujem (smeh). Ljubim močne, intenzivne, kontrastne barve. Največ mojega nakita je takšnih barv, se pa najdejo tudi kosi, ki so bolj umirjeni, minimalistični.

Kot ekonomistka ste izdelavo nakita spremenili v posel po izgubi službe. Obstaja kakšno področje, ki vam je danes najbolj v izziv kot podjetnici?

To, da svoj hobi lahko spremeniš v posel, je res nekaj lepega, in da nekomu polepšaš dan, trenutek ali da s svojim izdelkom postaneš del njegove zgodbe, vse to me navdaja s posebnimi občutki. Lepo mi je. Mislim, da je vsem podjetnikom izziv koordinacija med delom in prostim časom. Tega preprosto ni, če si ga sam ne vzameš.

Ljubim močne, intenzivne, kontrastne barve

Vi si ga enostavno morate, saj ste mamica štirih otrok. Vam otroci kaj pomagajo pri ustvarjanju?

Otroci so moj zaklad, moje vse. Družina mi pomeni največ. Seveda so tudi otroci vpleteni v moje ustvarjanje. Velikokrat prisedejo k meni in skupaj ustvarjamo. Še posebej je nadarjena in natančna najstarejša hčerka. Če bo šla po mojih stopinjah, verjamem, da bo boljša od mene.

Kdaj pa imate vi najbolj produktivne ustvarjalne urice?

Največ naredim zjutraj, ko so otroci v šoli, in zvečer, ko gredo spat. Med prazniki in ko je povpraševanje večje, pa se urnik raztegne čez ves dan.

Prodajate svoja dela samo v Sloveniji ali vaš nakit nosijo tudi v tujini?

Moj nakit se nosi tudi v tujini, predvsem v Ameriki in Evropi. Zadnje pošiljke so šle tudi na Novo Zelandijo in v Avstralijo.

Kako si želite, da bi se vaša blagovna znamka razvijala v prihodnje. Imate kakšne posebne načrte?

Želim si predvsem, da bi se povečala prodaja v tujino in v tej smeri tudi veliko delam.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Osebni arhiv

Priporočamo