Nega las - v boj proti razcepljenim konicam!

Nega las - v boj proti razcepljenim konicam! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
5. 4. 2018

Vsaki ženski so lasje ponos, njihove razcepljene konice pa nadloga, zaradi katere morajo (pre)pogosto obiskati frizerja.

Da bi lažje razumele, kaj povzroči poškodbe las, je pomembno, da poznate njihovo zgradbo. Če bi lase močno povečali, bi ugotovili, da so zgrajeni iz lusk. Da bi si lažje predstavljali te luske so kot opeke, s katerimi je pokrita streha hiše, in karkoli poškoduje to kritino, pomeni resno grožnjo za notranjost: notranjost hiše oziroma notranji del vaših las. Luskasta površina deluje kot zaščita, ki je zgrajena večinoma iz keratina, zato je zelo pomembno, da negovalni izdelki, ki jih uporabljate, vsebujejo te potrebne proteine, ki pripomorejo k obnovi lasne povrhnjice in s tem k boljši zaščiti las.

Po umivanju las uporabite balzam, šamponi namreč te luske razprejo (zato so lasje med umivanjem 'štrenasti', saj se luske med seboj zatikajo), balzami pa jih ponovno postavijo v pravilno poravnano strukturo (kar omogoča lažje razčesavanje, lepši sijaj in večjo odpornost). Prav pa je tudi, da svoje lase občasno nahranite z maskami, ki lasem povrnejo potrebne proteinske gradnike.

Če so vaši lasje pogosto izpostavljeni toplotnim obdelavam (likanju, sušenju, kodranju), vedno predhodno uporabite izdelek, ki bo naredil dodatni zaščitni plašč, tako da jih temperatura ne bo mogla poškodovati. Ne ignorirajte razcepljenih konic. Poškodovane konice vidimo kot male bele pikice, prav zaradi tega so pri temnolaskah zaradi večjega kontrasta te spremembe hitreje vidne. A če las pogledate pobližje ali pod mikroskopom, lahko ugotovite, da se je razcepil na dva dela. Ta dva dela sta zdaj še bolj nezaščitena in poškodba se s tem lahko hitro širi in potuje po lasu navzgor kar v prevodu pomeni, da bo sčasoma treba odstraniti vse večjo dolžino, zato s striženjem poškodovanih špičk nikar ne čakajte, dnevno pa za njih poskrbite z nanosom suhih olj.

Besedilo: Tina Curk // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo