Nika Veger: Je uživanje kolagena res pot do zavidljivo lepe polti?

Nika Veger: Je uživanje kolagena res pot do zavidljivo lepe polti? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
12. 5. 2017

Kolagen je postal eden od najpomembnejši prehranskih dodatkov, pa tudi vse bolj prisotna sestavina kozmetike (v teh izdelkih ne učinkuje kot gradnik čvrstosti, je le sestavina, ki kot pokrovka zadržuje vlago v koži). Ta super protein res lahko ob redni uporabi poskrbi, da je koža bolj čvrsta in navlažena.

Pitje kolagena propagirajo številne zvezdnice, npr. Jennifer Aniston. Morda ga slavni uživajo zgolj zaradi lepše polti, a kolagen lahko odpravi tudi kožne težave, npr. močno razpokane roke, če ste npr. veliko v stiku z vodo (frizerji, natakarji).

Ko uživamo kakovosten, hidroliziran kolagen, kot je Verisol, v telesu povečamo vsebnost posebnih aminokislin, ki so potrebne, da celice lahko proizvedejo kolagen. Naše telo, preplavljeno s takšnimi aminokislinami, zazna to kot poškodbo lastnega kolagena, zaradi česar je proizvodnja pospešena, hkrati pa, če ima telo še zadostno količino vitamina C, tudi omogočena. Tako ob rednem jemanju prehranskih dodatkov s kolagenom koža iz dneva v dan tudi v globljih plasteh, od znotraj, postaja bolj in bolj čvrsta, elastična.

A če smo se odločili za uživanje kolagena kot prehranskega dodatka, bomo lahko viden rezultat dosegli le, če je jemanje res vsakodnevno, če zagotovimo druge vitamine, ki sodelujejo pri sintezi lastnega kolagena (predvsem C-vitamin) in če hkrati pred UV-žarki zaščitimo kolagen v koži. Sonce je namreč med zunanjimi dejavniki največji 'uničevalec' kolagena v koži.

Nika Veger, vizažistka in lepotna blogerka

Spremljajte Niko na:
www.beautyfullblog.si