Nina Penhofer: Ustvarjalna zmešnjava

Vir: Story
31. 7. 2017

Vprašati nekoga, kako bi se opisal, je tako, kot bi v preteklem stoletju vprašali damo, koliko tehta. A Nina Penhofer s tem ni imela težav.

Je ustvarjalka po srcu in duši, ki je z dobro voljo in čistim ciljem v skupnosti slovenskeustvarjalke.si povezala kreativce z vseh vetrov. In tu je njihova zgodba

Story: Med slovenskimi izdelki na trgu je verjetno težko izstopati. Pa vendar je vam to nekako uspelo, odlično ste jih združili in predstavili. Od kod ideja za tak podvig?

Res bi lahko rekli, da danes že vsak ustvarja doma, kar me izjemno veseli. Težje pa je seveda te stvari nato poslati na trg. Ideja o združenih slovenskih ustvarjalcih je tlela v meni že dlje časa, bila pa je nekakšen logičen korak po tem, ko sem že nekaj let slovenske ustvarjalce predstavljala zgolj s fotografijami njihovih izdelkov na družabnih omrežjih. Izkazalo se je, da ustvarjalci nujno potrebujejo nove prodajne kanale. Ideja se mi je že od začetka zdela odlična, saj tega pri nas še ni bilo. Ustvarjalci z vključitvijo tako pridobijo dodatno promocijo in možnost za nadaljnji razvoj lastne znamke.

Story: Nekateri bi vašo spletno stran slovenskeustvarjalke.si verjetno hitro povezali z Etsyjem ... Ste pred tem tudi sami obiskovali takšne spletne prodajalnice?

Slovenskemu občinstvu je najbolj znan Etsy, tudi sama sem bila in sem še vedno redna obiskovalka ter zelo rada poiščem slovenske ustvarjalce, pomemben pa je tudi za spremljanje trendov v ustvarjalnem svetu. Pri nas spletne platforme, ki bi pritegnila veliko obiskovalcev, do zdaj še ni bilo. Na neki način se sicer po Etsyju zgledujem, vendar s prilagoditvami, saj je slovenski trg zelo poseben.

Story: Marsikdo pravi, da za vsako uspešno zgodbo stoji veliko nejev. Je bilo tudi pri vas tako?

Bolj kot to bi rada izpostavila, da je treba za uspešno zgodbo danes res garati, in tudi pri meni je bilo tako. Nobena dobra zgodba se ne zgodi čez noč, potrebuješ pa veliko požrtvovalnosti in strasti do tega, kar počneš.

Story: Zdaj združujete ustvarjalce z vseh vetrov, sami pa ste sicer pravnica. Kako je pravnica pristala v svetu kreativne zmešnjave?

Že v vrtcu sem kazala zanimanje in talent za kreativnost, ki sem ga žal v srednji šoli povsem zanemarila. Ustvarjanje in rokodelstvo je spet prišlo na plan ob končevanju študija, ko sem se nekako začela počutiti prazno in brez smisla. Ponovni začetek je bil težak, odkrila pa sem, da nujno potrebujem ročno udejstvovanje, in tako začela spet razvijati ročne spretnosti. Danes lahko rečem, da svet kreativne zmešnjave spet postaja moj prvi svet. Je neko ravnotežje pravu, čeprav je tudi to lahko do neke mere zelo kreativno. Sicer pa je tudi pravo moja velika ljubezen. Saj jih imam lahko več, kajne?

Story: Kje pa je vaša kreativna strast? V kakšni obrti?

Moja kreativna žilica se zaiskri z vsakim pogledom. (smeh) Mislim, da imam to preprosto v sebi, in ko s pogledom potujem po prostoru ali svetu, že takoj pomislim, kako bi se lahko kakšna stvar predelala, npr. veje, staro pohištvo, polomljeni keramični krožniki ... Partner se včasih huduje, da doma kopičim kramo. (smeh) Glede ustvarjanja pa sem poskusila že z vsem, npr. z 'mixed medio' na platno, 'decoupageem', izdelovanjem nakita, magnetkov, obnovo starega pohištva, suhim in mokrim filcanjem, trenutno strast sta glina in les. Le časa mi primanjkuje.

Story: Na strani sicer povezujete ustvarjalce z različnih področij. Pa so druženja tudi zasebno med vami pogosta?

Seveda. Povezali smo se tudi zasebno, z nekaterimi smo postali zelo dobri prijatelji. Redno se dobivamo na druženjih, si izmenjujemo mnenje, skupaj obiščemo kakšno razstavo ali koncert. Postavljam in utrjujem temelje za nastanek in obstanek velike ustvarjalne družine, večina me že zdaj vidi kot neko mamico te družine, ki jih povezuje. To pa je tisto, kar sem si želela. (smeh)

Story: Ste že organizirali tudi kakšne delavnice?

Prvi večji dogodek smo imeli v maju, Slovenske ustvarjalke na Trubarjevi, ki je bil namenjen predstavitvi naše skupnosti širšemu občinstvu. Za jesen pripravljam druženje med seboj, šlo bo za kreativne večere, kjer bomo samo mi z namenom, da si izmenjamo ideje.

Story: Danes lahko na strani najdemo 59 ustvarjalcev, ki pa se projektu niso pridružili istočasno. Kako pa lahko ustvarjalec postane del vaše skupnosti?

Moj cilj je postati osrednja in največja slovenska platforma za ročne izdelke in izdelke slovenskega oblikovanja. Zato se naša skupnost nenehno širi. Pridružijo se lahko ustvarjalci, ki izkažejo kakovost svojih izdelkov in izviren dizajn.

Story: Kaj pa je vaš naslednji korak? Verjetno vam zlahka ne zmanjka idej?

Oh, idej je ogromno. V bistvu jih je več kakor pa časa. (smeh) Naslednji korak bo postavljanje temeljev za širitev v tujino - kot skupina ustvarjalcev iz tega dela Evrope. Nadaljevali bomo organizacijo dogodkov, na katerih bomo povezovali ustvarjalce in širše občinstvo, šlo bo za nove vrste dogodkov pri nas.

Pripravila Petra Rozman
Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017