Oblikovalka nakita Marina Mlačić: Ustvarjalka morskega nakita

Oblikovalka nakita Marina Mlačić: Ustvarjalka morskega nakita (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
24. 7. 2018

Marina Mlačić je mlada oblikovalka nakita, ki je kot dijakinja ob pomoči družine zasnovala uspešno blagovno znamko Maristella za prodajo ročno izdelanih kreacij.

Ste zelo mlada in zelo uspešna ustvarjalka. Kako to, da ste že v gimnaziji tako uspešno začeli prodajati nakit po vsem svetu?

Ko sem začela ustvarjati, nisem vedela, kaj podjetništvo sploh je in kako se ga lotiti. Pri 12 letih sem odkrila ljubezen do ročnega ustvarjanja, a kar nekaj časa sem potrebovala, da sem ugotovila, da je poleg ustvarjanja treba izdelke znati tudi tržiti. Že takoj sem začutila, da je ustvarjanje to, kar želim početi, zato sem se posvetila raziskovanju načinov, kako moje kreacije predstaviti čim večjemu številu ljudi. Verjamem, da je k uspehu pripomogla doba interneta. Sprva sem se predstavljala na Facebooku, pozneje sem na forumih zasledila spletno stran Etsy, ki mi je spremenila življenje. Zadnja četrtina leta 2014 je bila prelomna, saj se je po polletnem učenju trud obrestoval in začela se je pravljica, ki se nadaljuje še danes.

Preden ste začeli ustvarjati morski nakit, ste izdelovali košarice z mili, kajne?

Res je, moje ustvarjanje se je začelo z izdelavo mil, zavitih v satenasti trakec, oblikovanih v košarico z ročajem. V mojem srcu imajo posebno mesto, saj sem jih začela izdelovati v spomin na pokojno babico. Ustvarjanje pa se ni ustavilo pri košaricah, saj sem zaradi velikega povpraševanja košarice postavila na stranski tir in se posvetila zgolj morskemu nakitu in dodatkom. Že nekaj let nisem izdelala nobene košarice z milom, ampak mojo sobo še vedno krasi veliko košaric, ki me vsakodnevno spominjajo na začetke mojega ustvarjanja.

Kako ste združili šolanje z ustvarjanjem nakita; je bilo kdaj stresno?

Da, velikokrat je bilo stresno in naporno, predvsem v obdobju, ko je bilo v šoli veliko ustnih spraševanj in pisnih izpitov, eno težjih obdobij je tudi zdaj, ko opravljam maturo. Glede na uspešnost Maristelle je naročil na tedenski ravni zelo veliko. Največji izziv je, ko je veliko naročil v času stresnih obdobij v šoli, ampak ključ je v organizaciji. Ko vem, da bom v šoli imela veliko obveznosti, mi mama pomaga narediti večjo zalogo nakita, tako da se lahko posvetim šolskim obveznostim. Šola je vedno na prvem mestu.

Imate koga, ki vam pri vodenju posla pomaga?

Seveda, sama ne bi zmogla. Starša mi že od prvega dne pomagata in mi stojita ob strani ter me podpirata. Brez mame, ki je za prodajo košaric odprla osebno dopolnilno delo in pozneje zaradi povečane prodaje morskega nakita še s. p., Maristelle danes ne bi bilo. Njuna podpora mi zares veliko pomeni. Že od začetka mi pri urejanju spletne trgovine, družbenih omrežij in komunikaciji s strankami pomaga tudi starejša sestra Matea, ki vsak dan posveti nekaj časa Maristelli, čeprav živi v Ljubljani. Pri izdelovanju nakita ne bi šlo brez mamine pomoči, s katero se pri ustvarjanju dopolnjujeva in skupaj izdelujeva nove kreacije. V pomoč mi je tudi pri pakiranju izdelkov in njihovem pošiljanju, saj to opravi zjutraj, ko sem jaz v šoli. Tudi oče in mlajša sestra Mia vedno priskočita na pomoč, kadar je treba, saj je Maristella navsezadnje družinsko podjetje, ki je nastalo s skupnimi močmi.

Material za svoj nakit večinoma nabirate kar na obali, saj živite v neposredni bližini – v Ankaranu. Kaj vse vam je morje naplavilo v roke?

Čeprav imamo zelo malo obale, je polna morskih zakladov, ki jih z veseljem uporabim pri izdelovanju nakita. V nakit poskušam vključiti čim več zakladov s slovenske obale. Na obali najdem veliko miniaturnih školjk in polžkov, pesek, korale, morske kamne, morsko steklo in koščke keramike. Čeprav nam naša obala ponuja veliko različnih morskih zakladov, pa morske zvezde in mah dobim iz Avstralije in Islandije.

Marina Mlačić: Od školjk do zgodovinskih najdb

Ste kdaj na obali našli kaj posebnega – kakšno zgodovinsko pomembno najdbo?

Na obalnem delu Debelega rtiča sem odkrila veliko zanimivih najdb. Ena izmed odmevnih najdb je najdba steklenice za višnjev liker družine Cosmacendi. Po kontaktiranju z muzejem za antično zgodovino v Zadru sem izvedela, da sem našla 200 let staro steklenico, za katere obstoj v muzeju niso vedeli. Zaradi zgodovinske vrednosti steklenice jo bom podarila muzeju. Med mojimi najdbami je tudi steklenica z napisom Proprieta' L. Dejak Pola, ki je bila pivska steklenica gospoda z imenom Luigi Dejak, ki je v Pulju živel konec 19. stoletja. Dejak je bil v Evropi izjemno znan in je za svoje pivo in vino dobil veliko različnih nagrad in priznanj. S pomočjo prebivalcev Pulja sem prišla do informacij in člankov o gospodu Dejaku ter njegovih dosežkih. Naslednja najdba, ki me je osupnila, je bila steklenica z napisom Melissa Dei C Scalzi Venezia, pri kateri gre za zelo znano l'Acquadi Melissa – zdravilno vodo iz melise. Po najdbi sem navezala stik s samostanom v Benetkah, s pomočjo katerega sem izvedela celotno zgodovino steklenice. Poleg navedenih treh sem odkrila še mnogo drugih zelo zanimivih najdb, ki jih dokumentiram na Maristellini Facebookovi strani, saj poleg svojega nakita rada delim vse morske zaklade.

Kako pa je s koščki keramike in naplavljenega stekla najrazličnejših barv – te najdbe še kaj zbrusite ali kako drugače obdelate, da jih potem lahko vdelate v nakit?

Moje vodilo pri izdelavi nakita je, da se v naravne materiale ne posega in se ne preoblikujejo oziroma se posega zgolj minimalno. Mislim, da prav ta naravna oblika in barva pri prejemniku nakita vzbudita občutek pristnosti.

Svoj nakit predstavljate na čudovitih fotografijah – vse posnamete sami ali kdaj najamete fotografa?

Moja druga ljubezen je fotografiranje, ki me sprošča. Vse fotografije nakita naredim sama brez pomoči profesionalnega fotografa. Daleč od tega, da bi si upala trditi, da sem domača v fotografiranju in da ga obvladam, ampak verjamem, da sem se skozi leta veliko naučila in da so fotografije lepe in predstavijo morsko zgodbo slovenske obale.

Vaše delo je v navdih številnim ustvarjalcem iz Slovenije in tujine. Se na vas kdaj obrne kakšna ustvarjalka in vas prosi za nasvet?

Da, name se je za pomoč in po nasvete obrnilo že veliko slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk. Ni mi težko odgovoriti na vprašanja in dati kakšen nasvet in vesela sem, če komu moja pomoč prav pride. Sem pa v zadnjem času dobila kar nekaj ponudb, da bi vodila predavanja ali delavnice na temo podjetništva. V prihodnje načrtujem, da bi nekaj v tej smeri tudi storila, a ne tako, kot to delajo ustvarjalski kolegi.

Marina Mlačić: Od školjk do zgodovinskih najdb

Imate morda nasvet za naše bralce, kako se lotiti posla?

Vsem bralcem, ki imajo željo po ustvarjanju, svetujem, da ne poslušajo negativnih ljudi, ki jih obdajajo, ter naj sledijo sanjam. Zveni zelo klišejsko, ampak je res, saj smo ljudje dovzetni za mnenja drugih in prav ta nas včasih omejujejo na poti k uspehu. Sama sem zaradi mladosti imela veliko težav, saj me starejši niso jemali resno, vrstniki pa moje želje po ustvarjanju niso razumeli in me pri tem niso podpirali. Zavedati se moramo, da si sami krojimo usodo. Res je, da so na poti zelo težki dnevi, ko si želimo odnehati, ampak nekaj najlepšega so trenutki, ko se ves trud poplača in zadani cilj doseže. Sem zagovornica sledenja sanjam in vem, da vsak med nami zmore doseči prav vse, kar si zada.

Lani poleti ste presenetili s čudovito kolekcijo, ki ste jo skrivnostno napovedali in nato predstavili z videom lastne produkcije. S čim boste to poletje presenetili ljubitelje svojega nakita po svetu?

To je bila že moja druga kolekcija – naredim namreč eno kolekcijo na leto – in lahko rečem, da gre za moj najljubši del leta, saj idejam pustim prosto pot in ustvarim res unikatne izdelke. Seveda tudi za letošnje poletje načrtujem novo kolekcijo, ki pa je trenutno v začetni fazi idej. Žal v tem trenutku o novi kolekciji ne morem razkriti ničesar, lahko pa rečem, da bosta za predstavitev kolekcije spet posneta dva videa z novo morsko zgodbo.

Končujete gimnazijo, kako pa boste zdaj usklajevali študij in posel, že imate načrt?

Zdaj je na vrsti matura, poletje in oktobra študij grafičnega oblikovanja v Ljubljani. Trenutno razmišljam o maturitetnih obveznostih, do oktobra je dolga doba, v kateri bomo z družino nedvomno prišli do načrta, kako naprej. Seveda sem že razmišljala, kako bo moja odsotnost vplivala na potek poslovanja, ampak življenje nam daje različne izzive, in verjamem, da bomo tudi ta izziv uspešno prebrodili.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo