Pariška eklektičnost v ljubljanski "2nd hand" trgovinici

Pariška eklektičnost v ljubljanski "2nd hand" trgovinici (foto: Robert Ribič) Robert Ribič
Vir: Story
22. 4. 2017

Nedelje, preživete na sončni terasi s pogledom na Rožnik s kozarcem dobrega rdečega vina, me vedno ponesejo nekam daleč. V zvočniku odzvanja romantična melodija Sergea Gainsbourga in Jane Birkin 'Je t'aime'.

Zamižim. In pred mano se razprostrejo Elizejske poljane. Pariz je v moji domišljiji vedno kot Gainsbourg: romantičen, vznesen, eklektičen in nonšalanten. Čeprav sem ga vedno obiskala le v mislih, velikokrat zaznam njegov utrip, pa čeprav le hiteč mimo Le Petit Cafeja.

Občutek pariške prefinjenosti sem začutila tudi v domu Neve Virant, dame, ki z modno strastjo vodi ljubljansko dizajnersko 'second hand' trgovinico 2nd chance. Neva je velik estetik, kar se odraža ne le v njenem delu, temveč tudi v odnosu do lepega v njenem stanovanju.

Story: Kaj pomeni imeti osebni stil in kako ga nekdo najde?

Imeti osebni stil pomeni nositi tisto, v čemer se počutiš dobro. Nekdo se obleče od glave do pete tako, kot je predlagal članek v modni reviji, kdo drug pa skombinira oblačila po svojem navdihu, svojem okusu. Dober osebni stil pa je druga zgodba. Za tega je zelo pomemben občutek za kombiniranje, zmernost, in ne slepo sledenje modnim trendom, ki jih ponuja najpriljubljenejša modna trgovina v mestu, ali tistemu, kar narekuje zadnja modna zapoved. Za dober stil je včasih treba odšteti tudi malo več denarja in si privoščiti kakovost.

Story: Je stil priučen?

Zagotovo nas na neki način 'učijo' modne brvi, dizajnerji, umetnost in zgodovina. Mislim, da si neki zelo lasten stil večinoma izoblikujemo z leti, vendar je občutek za estetiko, skladnost, ekstravaganco ali eleganco položen v zibelko.

Story: Opišite svojo estetiko pri notranjem opremljanju. Se razlikuje od vaše osebne estetike?

Notranja oprema mojega doma in interjer, ki me na splošno fascinira in navdihuje, je mešanica stilov. Starine v kombinaciji z modernimi trendi. Stil, ki ne gre iz mode. To je tudi moja osebna estetika. Kombiniranje z domišljijo. Vendar vse v nekem skladju in harmoniji.

Story: Kaj inspirira vaš stil, tako oblačilni kot tisti, ki ga uporabljate pri opremljanju in dekoriranju stanovanja?

Navdihuje me lepota barv in vzorcev. Temu sledim tudi pri oblačilih in modnih dodatkih. Vesela sem tudi, da moda dopušča trenutno praktično vse ozko, široko, plastenje, kombinacije različnih materialov itd., in v naboru ponudbe lahko resnično vsak najde nekaj zase.

Story: Katere so vaše najljubše trgovine z oblačili? Vas bolj privlačijo manjše konceptualne ali veliki modni giganti?

Konceptualne trgovine so bolj zabavne. Tam najdeš kose, ki so bolj ekskluzivni ali unikatni, in jih lahko kakovostno ter zabavno skombiniraš z oblačilom ali dodatkom, ki je trenutno 'in'.

Story: Ali vaša trgovinica 2nd chance odraža vaš osebni stil? Od kod ideja za koncept dizajnerske 'second hand' trgovinice?

2nd chance vsekakor odraža tudi moj osebni stil, saj se v njej najde marsikaj. Od klasične Max Mara elegance, ekstravagantnega Alexandra McQueena do romantičnega Cacharela. 2nd chance je ustvarila in nekaj let vodila moja predhodnica Marina, ki mi je utrdila pot, po kateri stopam zdaj.

Splet okoliščin me je pripeljal do 2nd chancea in verjamem, da mi je bilo prav to ves čas namenjeno. Prevzela sem njeno delo, ga dodatno nadgradila s stilskim svetovanjem in pripravo stajlingov, kjer z modeli in fotografom prek spletne strani in družbenih medijev ponudimo strankam najlažjo predstavo, kako kombinirati kose. Da si ljudje želijo dober stil, pa dokazuje ravno to, da se velikokrat odločijo za nakup celotnega stajlinga ali pridejo vprašat za modni nasvet. Se pa prav tako zgodi, da bi stranke kupile kar tisto, v kar sem takrat oblečena. Z osebnim odnosom, ki ga gradim s svojimi strankami, dosežem to, da mi zaupajo in se rade vračajo.

Story: Kaj vas na oblačilnih kosih najbolj pritegne?

Dobri detajli ter kakovostni materiali.

Story: Najljubši oblačilni kos v vaši omari in zakaj?

Boho obleka zagrebške dizajnerke LARIE, ker jo lahko nosim poleti in pozimi ter kombiniram na vso mogočo obutev, od superg do visokih pet.

Story: So v vaši trgovinici kakšni kosi tako posebni, da so vas v trenutku zapeljali? In ali imajo slednji tudi kakšno posebno zgodbo?

So. Veliko je takšnih, ob katerih mi je zaigralo srce. Ker so višjega cenovnega razreda, ima veliko kosov zanimive zgodbe, saj so večinoma kupljeni v tujini, na potovanjih, v dizajnerskih butikih, ki jih v Sloveniji ni.

Story: Kako kupujete oblačilne kose? So to premišljeni ali spontani nakupi? Nosi kateri od kosov posebno zgodbo?

V zadnjem času kupujem manj in zelo premišljeno. Rada kupim kakovosten kos, za katerega sem pripravljena plačati več. Včasih je to zelo moden kos, največkrat pa je to oblačilo, obutev ali dodatek, ki ga lahko kombiniram na tisoč in en način. Kos, ki mi trenutno največ pomeni, so salonarji Louboutin, rojstnodnevno darilo, ki mi ga je kupil partner na enem od najinih luštnih pohajkovanj po New Yorku.

Story: Kos, v katerega bi moral vsakdo investirati?

Dobra torbica.

Story: Ste se pri opremljanju stanovanja srečali s kakšnimi oblikovalskimi težavami?

Največ opravka sem imela s kombiniranjem barv. V hiši namreč nimamo belih sten ali belega pohištva razen postelje.

Story: Najljubši kotiček v stanovanju?

Dnevna soba, zvečer ob soju sveč. Z družino.

Story: Stil, ki ga trenutno občudujete? Pri tem mislim predvsem stil osebe, ki vam je v navdih.

Boho stil z rokerskimi elementi.

Story: Stvar, ki je ne bi nikoli našli v vaši omari?

Balerink.

Story: Katera je vaša modna pregreha?

Clutch Alexander McQueen.

Tina Tanko

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story16/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 16/2017

Story 16/2017, od 13. 04. 2017