Pivnica Pivovarne Union je Prostor in pol leta 2014!

16. 1. 2015
Deli
Pivnica Pivovarne Union je Prostor in pol leta 2014!

Na spletnem portalu www.rtvslo.si je med 11. decembrom in 11. januarjem potekalo glasovanje za »Prostor in pol 2014« v katerem je tekmovala tudi Pivnica Pivovarne Union.

Vodilo pri izboru ni namen prostora, temveč njegova zgodba, ovita v strast, inovativnost in spoštovanje kulturne dediščine.

Pivnica Pivovarne Union je tekmovala še z 12 drugimi prostori. Po izboru bralcev MMC si je priborila naziv »Prostor in pol 2014« in tako potrdila, da je vizija ustvarjalcev prava.

»Ideja za postavitev lastne pivnice se je rodila že pred mnogimi leti, vendar so razmere na trgu v zadnjih desetletjih vedno narekovale drugačne poslovne prioritete. V tem letu 150. jubileja Pivovarne Union smo se kljub težkim tržnim razmeram odločili, da projekt izpeljemo, in prestolnica je dobila čudovito pivnico svojega največjega pivovarja. Zavedamo se, da s tem Ljubljani nismo ponudili samo še enega prostora za druženje, ampak veliko več. S pivnico bomo lahko udejanjali svoje poslanstvo dvigovanja kulture pitja piva ter povezovanja piva s pivsko kulinariko,« pravi mag. Dušan Zorko.

Gradnja pivnice je potekala od meseca maja 2014. V tem času je stara sladarna, ena najstarejših in spomeniško zaščitenih industrijskih stavb v Ljubljani, dobila novo podobo, a pri tem ohranila svojo dušo. Pivnica tako preseneča s sodobnim interierom, prežetim z arhitekturo industrijskega časa, in je tako za Ljubljano pomembna pridobitev tudi za turiste, še posebej, ker je neposredno povezana tudi s Pivovarskim muzejem. Ta je v stavbi stare sladarne odprt že vse od leta 1986, zato je bila tudi izbira prostora za pivnico v pritličju te stavbe logična izbira.

Pivnica Pivovarne Union je rezultat dela širše projektne skupine, ki jo je vodil Andrej Varšek, kot vodja izgradnje projekta Pivnice. Pri oblikovanju celostne grafične podobe je Pivovarna Union sodelovala še z Gigo dizajnom, arhitekta na projektu pa je bila Eva Hrovatin iz Das biro studia.