Po fizikalnih zakonih bi morali poleti nositi obleko črne barve

Po fizikalnih zakonih bi morali poleti nositi obleko črne barve (foto: profimedia) profimedia
27. 6. 2018

Učijo nas, naj se poleti odenemo v belo, saj naj bi nas oblačila bele barve hladila. A to ni res. V resnici so za vročino najbolj primerne črne obleke. To lahko razberemo iz osnov fizike. In biologije. Poučite se, zakaj naj bi v poletnih mesecih nosili črno.

Poleti smo vajeni ohlapnih belih oblačil. Ne zgolj zaradi prijetnega videza, ki ga očesu ponuja frfotajoče blago na pikniku (do prvih madežev zelene trave seveda), ampak predvsem zato, ker bela barva hladi. Ko zagledamo belo, vidimo združeno vso možno vidno svetlobo. To pomeni, da bela oblačila odsevajo velik del valovnih dolžin vse energije, ki seva. Istočasno to pomeni, da odseva tudi sončne žarke in tako prepreči, da nas vročina v belih oblekah skuha. Vse to drži.

A žal razlaga ni popolna. Vročina ne prihaja zgolj od sonca, ampak tudi iz človeškega telesa. Smo toplokrvni sesalci in se potimo, kar nam je veliko bliže od sonca. Ko toplota našega telesa pride do bele tkanine, ki nas prekriva, se odbije nazaj, zato se v belih oblačilih pošteno kuhamo.

Najboljša barva za hlajenje v poletni vročini je torej črna. Resda črna vsrka vse sončne žarke, a hkrati vsrka tudi vso telesno toploto in je ne odbija nazaj. Učinkovitost črne obleke je odvisna od debeline tkanine in ohlapnega kroja, kakršen velja za poletna bela oblačila. Črna obleka potrebuje tudi nekaj pomoči iz okolja. Ko tkanina vsrka toploto, jo mora na nek način oddati. Če piha rahla sapica, je črna tkanina odlična izbira za vse, ki se ne bi radi kuhali v poletni vročini.

In če vas bo kdo vprašal, za kom žalujete, mu smelo odgovorite, da žalujete za njegovim pomanjkljivim poznavanjem fizike.