Popolna lepotna večerna nega in rituali!

Popolna lepotna večerna nega in rituali! (foto: revija Lady) revija Lady
Vir: Lady
14. 11. 2016

Marilyn Monroe je na vsa vprašanja o svoji lepoti odgovarjala: "Nekaj kapljic Chanela NR. 5." Enak odgovor so dobili tudi, ko so jo vprašali o večernem lepotnem ritualu. Danes bi bilo verjetno drugače. Lepotna industrija nam brez popolne večerne nege, ki je praviloma sestavljena iz več izdelkov, dobesedno ne pusti (za)spati.

Dermatologi vam bodo brez kančka dvoma zatrdili, da je dober spanec najboljši eliksir zdravja in lepote. Močnejši od lepotnih injekcij, brezplačen in neboleč. Medtem ko vi globoko in trdno spite, vaša 'servisna delavnica' dela z najvišjimi obrati. Celice, poškodovane zaradi stresa in ostalih dejavnikov, se ponoči obnavljajo. Najučinkovitejši čas za obnovo so ure med polnočjo in svitom. Takrat telesna temperatura pade, dotok kisika narašča in proces menjave snovi je najintenzivnejši. Koža ni podvržena zunanjim vplivom in se lahko optimalno regenerira. Pred polnočjo je koža že dobro prekrvavljena, medtem ko morate na optimalno delitev celic – pomemben proces pomlajevanja, čakati do enih zjutraj. Svetujemo vam, da se v posteljo odpravite pred polnočjo, tako ste uro pred najglobljim spancem že pripravljeni na pomladitev.

Zakaj nočne kreme?

Zakaj kozmetični koncerni investirajo ogromne vsote denarja v posebne izdelke za nočno nego, če se je naša koža ponoči res sposobna sama regenerirati oziroma obnoviti? Zato ker nočne kreme podpirajo in pomagajo pri samem procesu obnavljanja. Tako je zadeva še učinkovitejša. To bi moral biti za vsako žensko smiseln in dovolj velik razlog za dopolnitev vsakodnevne nege z nočno kremo. Vsekakor pa obvezen ritual po dvajsetem letu starosti.

Katera je prava?

Tako kot dnevna mora tudi nočna krema ustrezati vašemu tipu kože. Krema za suhi tip kože mora vsebovati dovolj maščobe: tako imenovane izgrajevalne kreme naredijo na koži tanek filter, ki upočasni izhlapevanje vlažilnih sestavin. Rožena plast se med spanjem olušči, zato naslednje jutro videz kože deluje zdravo in napeto. Če vaša koža čezmerno izloča sebum, je videti mastna in se sveti, imate najverjetneje mastni tip kože. Prava izbira bo vlažilna krema, ki bo namesto z maščobami vašo kožo napojila z vlago.

Idealna nočna rešitev za mešano kožo: suha mesta negujte s kremo za suho kožo, tako imenovano cono T – čelo, nos in brado, pa pri večerni negi preprosto izpustite.

Kreme proti staranju kože

Po 45. letu se tvorba 'lepotnega hormona' močno zmanjša. Nove, vedno močnejše in učinkovitejše kreme, serumi in ampule, namenjene zreli koži, se bolj ali manj uspešno borijo proti staranju kože. Vsebujejo sestavine, ki kožo gladijo, jo oskrbujejo z zalogami energije. Najpopularnejše v zadnjem času so tiste, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Nekatere skozi oglase obljubljajo skoraj nemogoče, vsekakor pa so kreme s hialuronsko kislino zelo dobra odločitev.

Pravilni gibi

Kremo vedno nanesite na očiščeno kožo, njeno regeneracijsko delovanje pa boste še izboljšali, če jo boste na kožo nanesli pravilno. Nanesite kremo na sredino čela, na lica in na brado. Nato z gibi od notranjega proti zunanjemu delu obraza in od spodaj navzgor kremo nežno vmasirajte v celotno površino obraza (z izjemo predela okoli oči, ki mu je namenjena posebna krema), vratu in dekolteja.

Nikakor ne morete zaspati?

Aktivni ljudje zaspijo lažje in spijo bolje kot tisti, ki ves prosti čas preživijo pred televizijo. Zadostovalo bo že dvajset minut gibanja (hitra hoja, tek, kolesarjenje ...) na dan. Vendar tega ne počnite po 21. uri, ker bi tako lahko dosegli nasproten učinek od želenega. Pred spanjem spijte sivkin čaj ali kozarec toplega mleka z medom. To vas bo pomirilo in zazibalo v spanec brez nepotrebnega štetja ovc. Izberite si navado, ki jo boste ponavljali vsak večer. To je lahko daljši sprehod (idealno za lastnike psov), branje v postelji ali izbira garderobe za naslednji dan. Zelo pomembno je, da se navade držite, saj bodo s tem početjem možgani dobili ukaz, da se približuje čas počitka, in se nanj pravilno odzvali. Do mirnega spanca vam bo pomagala kopel v soju sveč ali gorilnika. Priporočamo nekaj kapljic sivkinega olja, ki ga lahko kapnete tudi v gorilnik. Če ne pomaga nič od tega, poskusite z najstarejšim in najučinkovitejšim zdravilom proti nespečnosti; orgazmom. Lahko tudi v kombinaciji s kakšno zgornjo točko.

  • Nežno trepljanje

    Proti oteklim vekam in gubicam se borijo kreme, namenjene predelu okoli oči. Ti izdelki so načeloma bogati koncentrati, zato bodite pazljivi pri nanosu. Če izdelek zaide v oko, ga izperite z mlačno vodo. Da se temu izognete, majhno količino izdelka z blazinicami prstov nanesite pod zunanja kotička očes in ga z rahlim trepljanjem proti notranjemu kotičku in nazaj vtrite v kožo.