Poročni trendi narekujejo vse manj cvetov in vse več zelenja

Poročni trendi narekujejo vse manj cvetov in vse več zelenja (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Jana
11. 7. 2017

Poročne trende narekujejo velike poroke. Med poroko angleškega princa Williama leta 2011 so cerkev krasila ogromna drevesa, kar se še danes prenaša v različnih oblikah tudi na nižje ravni porok. "Na porokah in drugih velikih dogodkih ni več toliko cvetja, ampak je vse bolj v ospredju zelenje. Poroke vse bolj potekajo v džunglah in rastlinjakih ali pa imajo pridih rustikalnosti," je povedal cvetličar Marjan Lovšin.

Cvetličarji veliko uporabljajo liste monstere, palme, bršljana in podobnega zelenja, ki lahko visi s stropa, na stenah in stojalih, malodane povsod. Prvi stil jea džungla, ki je na oko enostaven, vendar zahteven, drugi pa je vintage, rustikalen slog z oljkami, vendar na zelo sodoben način. "Ko oljke vidite na mizi, ne gre za podeželsko kmečko različico. Beseda kmečka se prevečkrat izrablja in je negativno zaznamovana. Še vedno gre za urbano, sodobno zadevo. Ne delamo brez omejitev. Vedno se moraš spraviti v okvire. Lahko bi naredili zelo razkošno okrasitev, ki pa bi bila zelo draga. Višja drevesa, več kamnov in sveč terjajo več sredstev,‌" je pojasnil Marjan Lovšin.

šopek

Letos je bila odmevna poroka Pippe Middleton, sestre vojvodinje cambriške. Na njej ni bilo veliko rož, ki so bile postlane le posamično. Na njej je zelo prišla do izraza podeželska rustikalnost. Pri novem trendu imamo občutek, da je vse pripravljeno minimalno, vendar na drugačen način. Ni tako kot pred sedmimi ali desetimi leti, ko je bila na porokah le ena vrsta rož. Pri trendovskih porokah je zahtevna logistika zaradi visokih dreves. Do treh metrov še gre, nato pa je vse težje. Pri poroki z drevesi ali le s cvetličnimi aranžmaji gre za popolnoma drugačen pristop.

Marjana Lovšina smo opazovali med pripravljanjem poročne dvorane na Ljubljanskem gradu. Ker je imel med prvo in drugo poroko le pol ure časa za spremembo scenografije, je moral dobro razmisliti, kaj bo kam postavil, da bo dobil dve različni okrasitvi. "Že na prvo poroko, ki je bila vsa v belem in na kateri je bilo precej cvetov, smo postavili v dvorano vsa drevesa. Na prvi poroki smo jih razporedili levo in desno, na drugi pa smo dali poudarek eni strani, drevesa postavili le na eno stran, rože pa izločili. Bilo je videti, kot da je šlo za dve popolnoma različni postavitvi, vendar z istimi predmeti. Namizni aranžma iz belih potonik smo umaknili in ga zamenjali z aranžmajem iz oljk," je povedal Marjan Lovšin.

šopek

Cvetlične aranžmaje s prve poroke so po poroki postavili v eno linijo pri vhodu. Okrasitev z oljkami je bila bolj trendovska, ker so bile rože izvzete iz poroke, v ospredju sta bili le listje in zelenje. Mize za pogostitev so bile okrašene s svečami, kristali in oljkami. Ni več modno, da na poroko pripeljejo v dvorano veliko torto. Na poroki v belem, ki so jo proslavili z večerjo v hotelu Slon, je bilo devet tort, vsaka je bila drugače okrašena s cvetjem, tako da so sladice tvorile posebno prizorišče z veliko svečami. Tudi notranjost ljubljanske stolnice je za nekaj dni dobila drugačni podobo. Za poročni obred so postavili 14 oljk – kar med klopi.

Za prvo poroko v belem je nevesta, ki se je poročila z Nizozemcem, želela imeti zlato-belo kombinacijo, zato so se odločili za potonike, ostrožnik in zlate travice. V temi so se videle bleščice na rožah. "Nizozemcem se je zdel zanimiv izbor rož. Všeč jim je bilo, da nismo uporabili le vrtnic, ampak mešanico rustikalnih in podeželskih rož. Nevesta si ni želela veliko zelenja, zato smo ga izpustili," je povedal Marjan Lovšin.

Zelo zanimivo poroko je pripravil tudi v Tivolskem gradu. "Izpraznili smo vodomet z delfinom pod gradom in v osem velikih litoželeznih posod z metrskim premerom, v katerih so sicer agave, postavili praproti in pajčolanke. V naslednjem sklopu okrasitev za to poroko smo povezali različno zelenje in dodali češnje, ki so nevesti zelo všeč. Na tretjem prizorišču te poroke so med zabavo, večerjo in plesom stale štiri velike kvadrataste posode na črnih podstavkih, velikosti 60 x 60 cm, le z listi monstere in s pajčolanko. Gre za trendovski pristop. Zelo malo rož, zelo veliko zelenja," je svojo stvaritev opisal Marjan Lovšin.

Veliko porok je v belem, pojavljajo se vsi pastelni odtenki rožnate in kožne barve, do skoraj kavnih odtenkov. Rustikalnost se mora čutiti tudi pri izboru rož. V ospredju so starinska vrtnica Austin, potonike in veliko vrtnih rož. Dalije so zelo zanimive. Lepo je, da se barve med seboj prelivajo, da se že v enem samem cvetu barva prelije od marelične, rumene ali bele do rožnate. Vedno je zraven kakšen odtenek rožnate.

šopki

Znova se pojavlja zlata barva, ki pa bo trend za prihodnje obdobje. Morda se komu zdi, da se trendi ne spreminjajo, vendar se spreminjajo. Danes ni neveste, ki bi imela klasično poročno obleko s krinolino. Danes so obleke ozke z vlečkami zadaj. Dekleta so lepa in postavna, čipke pa fine. Stil oblek se je zelo spremenil. Pri izboru oblek in razmišljanju o poroki so ta čas priljubljena trideseta leta.

Besedilo: Jasna Milinković

Priporočamo