Projekt Plasti časa za sodobno prenovljeno dvorišče Gradu Fužine

Projekt Plasti časa za sodobno prenovljeno dvorišče Gradu Fužine (foto: Miran Kambič) Miran Kambič
23. 7. 2019

Muzej za arhitekturo in oblikovanje odpira sodobno prenovljeno dvorišče renesančnega Gradu Fužine in z njim vstopa v poletno dogajanje. Projekt prenove z naslovom Plasti časa je zasnoval španski arhitekt Julio Gotor Valcárcel, ki je zmagal na natečaju pod okriljem platforme Future Architecture.

V svojem projektu arhitekt grad Fužine obravnava kot rezultat nalaganja različnih plasti, različnih arhitektur, s katerimi se je spreminjala, zgodovine, starosti elementov in različnih dejavnosti. Vse to je oblikovalo in spreminjalo realnost zgradbe in njeno povezanost z okolico. Intervencijo si je zamislil kot dodajanje nove plasti časa, a brez pregrobega poseganja v podobo grajske stavbe z bogato zgodovino, želi, da bi bila njegova intervencija v dialogu s prejšnjimi plastmi, ki so zaznamovale grad, hkrati pa omogočila kar najboljši izkoristek dvorišča. Zamislil si je senčila, še posebej uporabna v najbolj vročih mesecih leta, zaščitne zavese za hodnike ob dvorišču in nekaj premičnih elementov: ozelenitev in pohištvo.

V obrazložitvi projekta prenove je Julio Gotor Valcárcel navedel primer iz rodne Španije: »Po Aldu Rossiju je Velika mošeja v Córdobi bolj zanimiva kot Alhambra v Granadi, zaradi njene rabe in oblike, ki se je v primerjavi s fosilnim in trajnim značajem Alhambre stalno spreminjala.«

10 predlogov za Prenavljamo!!!

Na mednarodni natečaj, ki ga je direktor MAO in vodja platforme Future Architecture Matevž Čelik tematsko povezal z aktualno razstavo Prenavljamo!!!, je prispelo deset zanimivih predlogov posameznikov in kolektivov za prenovo dvorišča. Strokovna žirija, ki jo je vodil koordinator platforme Milan Dinevski, je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije nagradila tri predloge in potrdila zmagovalca.

Poleg prve nagrade, ki jo za svoj predlog prejel v Baslu delujoči španski arhitekt in lanski prejemnik evropske nagrade za mlade talente (YTAA) Julio Gotor Valcárcel, so nagrado prejeli še PAN- PROJECTS, japonski arhitekturni dvojec, ki deluje na Danskem, in slovensko društvo Idrija 2020. Vsi nagrajeni arhitekti bodo sodelovali v diskusiji na večer odprtja.

Prenovljeno dvorišče spremlja tudi razstava, na kateri si bo moč ogledati vseh
deset predlogov za prenovo dvorišča.

   

Julio Gotor Valcárcel je diplomiral na univerzi ETSAM v Madridu leta 2017. Izkušnje si je nabiral v različnih priznanih svetovnih arhitekturnih birojih, med drugim v Atelier Bow-wow v Tokiu in v studiu Herreros v Madridu. Trenutno je sodelavec priznane švicarske arhitekturne pisarne Herzog & de Meuron v Baslu. Leta 2018 je bil eden izmed štirih prejemnikov evropske nagrade za mlade talente v arhitekturi YTAA, ki jo podeljuje fundacija Mies vander Rohe v Barceloni. Prejel jo je za projekt Perdido (Izgubljeno), Dediščina, infrastruktura in krajina - Načrt oživitve podzemnih prostorov v Madridu.

Future Architecture je prva vseevropska platforma za arhitekturo, ki jo je ustanovil Matevž Čelik in jo vodi Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Platforma povezuje mlade talente v arhitekturi z vrhunskimi evropskimi arhitekturnimi muzeji, bienali, galerijami, založbami in festivali in mladim mislecem in ustvarjalcem na področju arhitekture odpira priložnosti za predstavitev in uresničitev njihovih idej.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri