Prva mednarodna razstava naravnih parfumov v Sloveniji

Prva mednarodna razstava naravnih parfumov v Sloveniji (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 3. 2018

Ta konec tedna bo potekala prva mednarodna razstava naravnih parfumov v Sloveniji Dišeči pečat. Parfumi bodo podobni tistim, ki so bili na voljo pred letom 1880, preden so parfumerji naravne dišeče snovi v parfumih začeli nadomeščati z umetnimi. Otvoritev razstave bo danes ob 19. uri v Atriju ZRC, so sporočili iz Šole Aromaterapije.

Namen razstave je ozaveščanje uporabnikov o razlikah med parfumi, ki so sestavljeni iz umetnih snovi ter parfumi, ki vsebujejo snovi naravnega izvora. Obiskovalci bodo lahko vonjali ročno izdelane parfume, ki dejansko vsebujejo vrtnico, sandalovino, neroli, osmantus, vijolico, jasmin, bergamotko, poper, kardamom, vetiver in druge aromatične rastline.

"V povprečnem parfumu, ki diši po vrtnici, namreč najverjetneje ni prav veliko dejanske vrtnice, ker bi ta bila predraga in vsako leto nekoliko drugačna. Namesto nje uporabijo sintezno molekulo, ki diši podobno, kot diši vrtnica v naravi," so pojasnili.

Glavnino razstave bodo predstavljali alkoholni parfumi, ki vsebujejo absolute, eterična olja, ogljikov dioksid, ekstrakte, koekstrakte, tinkture in parfumerski alkohol. Na voljo bo tudi nekaj oljnih parfumov iz aromatičnih rastlin in olja jojobe ter trdih parfumov iz aromatičnih rastlin, olja jojobe in čebeljega deviškega voska.

"Naravni parfumi zaradi visoke cene in neponovljivosti predstavljajo butično nišo v parfumerskem svetu, ki postaja vedno bolj iskana," so še pojasnili. Razstava je namenjena ljubiteljem parfumov, pristašem naravnega, ljubiteljem rastlin, gurmanom in drugim.

Vseh 25 razstavljenih parfumov so ustvarjali kreatorji iz Slovenije, Hrvaške in Bosne pod mentorstvom hrvaške parfumeristke Slobodanke Poštić. Razstava bo odprta tudi v soboto od 10. do 14. ure.

Šola Aromaterapije, ki je v sodelovanju s hrvaškim portalom Aromaterapija.info pripravila razstavo Dišeči pečat, s Poštićevo že vrsto let pripravlja parfumerska izobraževanja in druge dogodke, ki so namenjeni ozaveščanju javnosti o aromatičnih, zdravilnih in samoniklih rastlinah, fitoterapiji, naravni kozmetiki, parfumeristiki in destilaciji, so še sporočili.

Priporočamo