S pravilno nego poskrbite za svoja stopala

S pravilno nego poskrbite za svoja stopala (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
8. 5. 2017

Opustite škodljive navade, ki vplivajo na zdravje vaših stopal.

Naša stopala vplivajo na naš celotni skelet, so kot ogledalo našega telesa in zdravja. Žal se nepravilnega ravnanja z njimi vse prevečkrat zavemo prepozno, ko že začutimo njegove posledice. Spodnje škodljive navade zato čim prej opustite.

Rezanje vraščenega nohta

Z vraščenimi nohti se prej ali slej srečamo skoraj vsi. Razlog je lahko poškodba, neudobni čevlji, lahko pa smo tudi dedno nagnjeni k temu. Karkoli je že vzrok, odpravljanja posledic se ne lotimo sami. Nesterilni pripomočki in nestrokovno rezanje nam bo povzročilo samo še več težav, okužbo, gnojenje rane, rast divjega mesa ... Če bomo strokovno pomoč poiskali že ob prvih znakih, si bomo prihranili marsikatero nevšečnost in bolečino.

Obutev

Verjetno ni treba razlagati, kako pomembna za zdravje stopal je obutev. Jasno nam je, kako škodljivo je dolgotrajno nošenje visokih pet, malce manj pa, da tudi balerinke in japonke niso ravno prijazne do naših stopal. Obutev s tankim in ravnim podplatom ne absorbira dovolj pritiskov, ki nastajajo med hojo. Tako že kratkotrajna hoja v takih čevljih poveča pritisk na blazinico in peto ter povzroči bolečine, poleg tega povzroča posedanje stopalnega loka, kar lahko privede do težav z ravnotežjem. Čeprav udobni, so iz enakih razlogov za stopala lahko škodljivi tudi preveč ponošeni čevlji. Pozornost pa moramo nameniti tudi pravilni velikosti. Predvsem čevlji za različne športne dejavnosti morajo imeti spredaj več prostora.

Brez vsega

Večkrat lahko preberemo, kako zdravo je, da hodimo bosi. A to žal drži le do neke mere. Ko bosi hodimo po trdi podlagi (parket, ploščice, kamen, beton ...) ni ničesar, kar bi ublažilo pritisk med stopalom in tlemi, poleg tega tudi ni nobene podpore stopalnega loka, kar lahko sčasoma privede do njegovega posedanja. Zato hodimo bosi le po mehkejših podlagah (preproga) in tudi doma nosimo obutev, ki udobno podpira naša stopala. Ravno tako ne hodimo bosi po različnih garderobah, kjer lahko mimogrede poberemo različne viruse in glivice. Vedno imejmo s sabo natikače, vedno.