Sandra Šnepf: V naravi vedno najde material za ustvarjanje

Sandra Šnepf: V naravi vedno najde material za ustvarjanje (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Jana
2. 12. 2017

Sandra Šnepf je mojstrica ustvarjanja venčkov z materiali, ki jih nabira na sprehodih v naravi.

Jesenski čas je zanjo najbolj ustvarjalen, saj je takrat narava najbolj radodarna pa še advent je pred vrati.

Kdaj ste začutili tako močno povezanost z naravo in kdaj ste to ljubezen do narave in naravnih materialov preslikali na ustvarjalno področje?

Z naravo sem povezana že od nekdaj. Odrasla sem na kmetiji v majhni vasici, kjer me je narava ves čas obkrožala, in je tudi ostala v mojem srcu. Sploh ne pomnim, kdaj sem začela. Vem, da je bilo moje prvo ustvarjanje, ustvarjanje adventnih venčkov za dom že pred leti. Seveda že takrat iz naravnih materialov.

Zakaj tako navdušenje prav nad oblikovanjem in ustvarjanjem venčkov? Vaše ustvarjanje je namreč izrazito osredotočeno nanje!

Po pravici povedano, ne vem, zakaj venčki. Preprosto jih obožujem.

Kdaj ste ustvarjalno nabolj aktivni oz. kdaj imate največ idej in tudi energije, da jih uresničite – šele ko narava ponudi material ali kar vse leto?

Če opazuješ naravo, lahko vedno najdeš material za ustvarjanje. Je pa gotovo jesen tista, ki ponudi največ materiala, in zato tudi takrat največ ustvarjam.

Je vaše delo osredotočeno na jesenski čas tudi zato, ker je treba narediti zalogo adventnih venčkov, ali tako intenzivno ustvarjate tudi dekoracije za dom v drugih letnih časih?

Moje ustvarjanje je zelo osredotočeno na jesen oziroma obdobje okrog prvega novembra in pa seveda adventa. Se pa vse leto vedno porajajo ideje in tudi takrat nastanejo kakšni novi venčki ali dekoracije.

Sandra Šnepf: V naravi vedno najde material za ustvarjanje

Vsako leto se oblikujejo trendi za praznične sezone. Ali pri oblikovanju venčkov spremljate trende, jih tudi upoštevate?

Ne sledim nobenim trendom. Barv niti ne morem vsako leto spreminjati, ker so moji venčki takšnih barv, kot jih ponudi narava. Ustvarjam po notranjem občutku. Kar je meni všeč in menim, da bo tudi drugim, to nastane. V nobeni povezavi z vnaprej določenimi trendi.

Kaj pa bi svetovali?

Sama priporočam naravno okrašene domove. Prekrasno dišijo posušene limone ali pomaranče z dodanimi začimbami, kot so cimet, klinčki ali janež. In te vonjave nas popeljejo v čarobne praznične dni že, ko samo stopimo v prostor, ki je okrašen z njimi.

Kateri naravni materiali se največkrat znajdejo pod vašimi prsti?

Če dobro pomislim, največ najverjetneje uporabljam mah. Ker je čudovito zelen in zelo preprost za uporabo. Kar precej pa je v uporabi tudi kava v zrnju. Obožujem temno rjavo barvo in njeno čudovito dišavo. Prav tako pa se velikokrat znajdejo pod mojimi prsti zelo različni plodovi: želodi, kostanji, žir, razni storži, in začimbe: cimetove palčke, janeževe zvezdice.

Kako pa je z barvami in njihovim kombiniranjem – se držite zemeljskih barvnih odtenkov, ki jih jeseni ponuja narava, ali kombinirate naravne materiale tudi z bolj živahnimi barvami?

Definitivno imam raje zemeljske barvne odtenke. Večina je rdeče, oranžne in rumenkaste barve, seveda v kombinaciji z rjavo in zeleno. Sveče so navadno živahnejših odtenkov, ampak še vedno v prej naštetih barvah. Zelo težko pa ustvarjam s hladnimi barvami sveč, kot sta modra ali zelena.

Kako se lotite oblikovanja venčkov – s skico zamisli ali kar med ustvarjanjem razvijate izdelek do končne podobe?

Vse leto iščem ideje in zamisli za novo ustvarjanje in jih zapisujem v zvezek. Velikokrat imam kako skico, ki je v pomoč, ampak nikoli končni izdelek ni enak skici. Vedno dodam nekaj svojega, naredim nekaj drugačnega, da nastane unikaten končni izdelek. Večkrat pa nastanejo tudi izdelki povsem iz moje glave.

Sandra Šnepf: V naravi vedno najde material za ustvarjanje

Ali vse naravne materiale nabirate v naravi?

Veliko večino materiala naberem. Pogosto dokupim le cimetove palčke in janeževe zvezdice.

Nabirate material spontano na sprehodih ali načrtno?

Veliko materiala naberem načrtno, saj so potrebne zaloge za takrat, ko imam veliko dela in malo časa za nabiranje, velikokrat pa tudi na sprehodu vidim kaj zanimivega in poberem, pa prej to ni bil namen.

Je treba naravne materiale pripraviti za ustvarjanje, posušiti ali kako drugače obdelati, da so potem tudi bolj obstojni?

Nujno jih je treba posušiti. Sicer pa ne obdelujem nobenega naravnega materiala. So mi najbolj všeč takšni, kot so v naravi.

Za konec še kakšen nasvet oz. napotek iz vaših ustvarjalnih izkušenj – na kaj moramo biti pozorni, če sami delamo adventni venček, da bo lep, usklajen, estetski in obstojen? Da bo na vidnem mestu dosegel 'vau efekt' ...

Če želite ustvariti svoj venček iz naravnih materialov, se podajte v gozd ali park na sprehod in naberite, kar se vam zdi zanimivo. Vse je lahko uporabno, če se le da posušiti, da bo obstojno. Pri izdelavi upoštevajte vodilo 'manj je več'. Izberite si neko vodilno barvo. Kupite sveče, ki naj ne bodo prevelike ali premajhne za venček, ki ga želite izdelati. Potem pa dodajte nabrano dekoracijo, ki naj bo usklajena s svečami in obliko venčka. Ni nič težko, le malo dobre volje in ustvarjalnosti je treba.<

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv