Sara Briški Cirman: Črno - bela zgodba

Sara Briški Cirman: Črno - bela zgodba (foto: Ulla Wolk) Ulla Wolk
Vir: Jana
21. 11. 2016

Pevka in harfistka Sara Briški Cirman, ki ustvarja pod umetniškim imenom Raiven, je najprej nabirala znanje in izkušnje v klasičnih vodah, vse bolj pa se uveljavlja tudi v popularni glasbi.

Igrate harfo, prepevate klasično in popularno glasbo. Kaj od naštetega vas najbolj izpolnjuje?

Vsa omenjena področja me zelo definirajo in v vsem uživam do neke mere. Najbolj pa sem srečna na odru kot Raiven.

Za svoje dosežke na področju klasične glasbe ste bili večkrat nagrajeni. Kaj vam pomenijo nagrade?

Potrditev, da nekaj počnem dobro.

Glasbo ustvarjate skupaj s Tadejem Koširjem in Jernejem Kržičem. Kako poteka sodelovanje, kjer se pretaka moško-ženska energija?

Z njima zelo rada sodelujem in sem zelo hvaležna, da ju imam. Vsi imamo približno enako vizijo za Raiven in točno vesta, kaj hočem. Pri ustvarjanju glasbe nimamo večjih težav, ker imamo podoben okus. Navadno eden izmed nas predlaga idejo oziroma akorde in linije za pesem, sama napišem besedilo, Jernej pa potem to zapakira tako, da skladba dobi mističen elektronski zvok, ki je značilen za mojo glasbo. Seveda pri vsej tej moško-ženski energiji včasih pride do kakšnega kratkega stika, ampak se običajno vse hitro dogovorimo.

Besedila za pesmi pišete sami. Kaj vas navdihuje?

Navdih najdem v vsem, kar lahko označim za umetnost. Velikokrat ga dobim v muzejih in galerijah, ki jih zelo rada obiskujem. Včasih najdem navdih tudi v filmih in fotografijah ali pa celo v modi.

Glasbeniki pogosto črpajo navdih iz trpljenja. Kaj vas najbolj razžalosti?

Moram priznati, da na srečo nisem velikokrat žalostna. Sem pa velikokrat pod stresom ali pa sem zaskrbljena in jezna. Največkrat takrat, kadar stvari ne potekajo po načrtu. Nisem spontan človek in postanem nervozna, kadar se mi podrejo kakšni načrti, povezani z Raiven.

Menda ste bili med odraščanjem obdani s pticami, ki so pogosto sinonim za svobodo. Kaj vam pomeni svoboda?

Ogromno. Imam veliko srečo, da so mi starši vedno omogočali ogromno svobode. Nikoli me niso posebej omejevali in vedno so mi omogočili, da uresničim svoje želje in načrte. Tudi če so bile kakšne želje nekoliko nenavadne. Vedno sem bila svobodna in sem naredila stvari tako, kot sem jih sama želela. Zaradi tega sem tako hitro postala samostojna.

Ena izmed vaših pesmi nosi naslov Črno bel. Je za vas značilno, da stvari vidite črno-bele?

Da. Ko sem bila mlajša, mi je neka starejša gospa, ki se ukvarja z bioenergijo, rekla, da bodo v mojem življenju vse stvari črno-bele. Ali bom v nečem zelo dobra ali pa se tega sploh ne bom lotila. To drži. Če nekaj delam, delam to z vsem srcem ali pa se raje sploh ne lotim. Najbrž se zato nikoli nisem ukvarjala z ničimer drugim kot samo z glasbo, ki mi pravzaprav kroji življenje.

Katere vaše lastnosti vam najbolj pomagajo pri ustvarjanju glasbe?

Perfekcionizem in delovne navade, ki sem jih dobila iz klasične glasbe.

Vaša uspešnica nosi naslov Nov planet. Na kakšnem planetu bi želeli živeti?

Sem popolnoma zadovoljna z življenjem na Zemlji.

Besedilo: Danaja Lorenčič // Fotografija: Ulla Wolk