Sezona porok: Nežni odtenki, romantika in ženstvenost

Sezona porok: Nežni odtenki, romantika in ženstvenost (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
19. 5. 2017

Sezona porok se začne po veliki noči in traja vso pomlad in poletje. Zatišje porok je le pozimi, ker cerkev narekuje, da v času posta ni veselja. Večina porok je v soboto, nekateri pari pa se odločijo tudi za druge dneve.

Ni nujno, da je vsaka poroka razkošna. Tudi običajno cvetje, kot so potonike, ima svoj čar in pride lepo do izraza ob vsakršni obleki. Pomembno je, da sta nevesta in ženin po obredu zadovoljna. Običajno smo na porokah pozorni na nevestin šopek, vendar pa cvetje ni le v šopkih.

Marsikdo naroči različne aranžmaje. Želje so različne, poroke pa različno zahtevne. Lahko naročijo le šopek in naprsni šopek za ženina, ki ga imajo velikokrat tudi priče. Avtomobili so lahko okrašeni, vendar to ni nujno. Veliko rož je na samem poročnem obredu, na mizah in v prostoru. Sledijo dekor za pogostitev, šopki za mame, posebni dekorji za zahvalo, cvetovi za domov in lističi cvetov, ki jih mečejo namesto riža ali plastičnih konfetov.

šopek

Cvetje na torti

Cvetličarji tudi torto okrasijo z rožami. Razlika med navadno zabavo ob rojstnem dnevu in poroko je samo v dekorju. Gostje jedo enako hrano, pijejo enak šampanjec, razlika je le še v svečah in rožah. Rože in dekor naredijo poroko svečano. Ljudje se zavedajo, da je poroka drugačen dogodek od običajnega praznovanja rojstnega dne.

Sezonske rože

Rože za poroko so običajno sezonske. O njih se je najbolje pogovarjati mesec dni pred poroko in ne veliko prej. V tem trenutku je sezona tulipanov že mimo, pred pol leta pa bi lahko rekli, da bodo tulipani na začetku maja še primerni za poroko. Zelo pomembno je, kaj prinaša čas. Če se ljudje o poroki pogovarjajo veliko prej, se velikokrat zgodi, da izpade kot ameriška mora, da se vsi vpleteni izgubijo v pretiranem zagonu.

Trendi

Ves čas obstajajo trendi, ki se zelo spreminjajo. Nekoč je bil bolj trend minimalističnih, preprostih in čistih stvari, zdaj je veliko bolj pisan, romantičen, imamo veliko pudraste, marelične, rožnate in svetlo rožnate barve. Ljudje imajo radi nežne odtenke, veliko romantike in nežne ženstvenosti, o čemer pred petimi ali desetimi leti ni bilo govora.

nevesta

Pastelni odtenki morda delujejo malo starinsko, vendar ni tako. Poroke sledijo modnim zapovedim z veliko nežnih odtenkov, čipkami in pošitimi stvarmi. Obleke so razkošne na drugačen način, ne starinski. Danes se skoraj nobeno dekle ne poroči v krinolini. Gre za drugačno romantiko. Šopki so nekoliko večji, razkošni in bolj bogati kot nekoč, vendar se le redke neveste odločijo za resnično velik šopek.

Vse je dovoljeno

vrtnice

V poročni šopek lahko damo prav vse rože, res pa je, da v določenih obdobjih paradirajo določeni cvetovi. Za poročne šopke so primerne pomponske rože, ki imajo veliko cvetkov: ranunkule, potonike, romantične vrtnice, liziantusi, dalije.

Ti cvetovi so romantični, polni in nežni. Lahko jim dodamo veliko posebnih, drobnih in zanimivih rož, kot so jasmini, stefanotisi, pomarančni cvetovi in šmarnice. Skratka vse, kar je izredno romantično in ima tudi malo vonja. Vrtnice niso več klasično zaprte, ampak so razprte do konca. Mladi se navdušujejo nad monsterami, saj po obdobju minimalizma odkrivajo novo romantiko. Znova prihajajo stare rože.

Cvetličar Marjan Lovšin svetuje

Nevesta narekuje poroko
Ko ženin in nevesta prideta na pogovor o cvetju na poroki, prvih 15 minut govori ona. Jaz le poslušam njene zamisli. Najprej morajo povedati svoje ideje, kakšna bo obleka, kje bo poroka, kako so si jo zamislili.

Nekatere zamisli so že zelo dodelane, nekatere sploh ne. Vendar nič ne de, glavno je, da si lahko predstavljam, kje potrebujejo mojo pomoč. Največkrat razložim osnove vsega. Nevesta narekuje poroko. Pomembno je, kako se nevesta obleče, kakšen stil izbere, saj s tem postavi nivo poroke. Če ima zelo elegantno obleko, mora biti elegantno tudi cvetje.

vrtnice, nevesta

K obleki iz čipk ne moreš dati sončnic, pa tudi če je poroka pod kozolcem. Mladoporočenci s svojimi oblačili narekujejo stil poroke. Če je poroka elegantna, je pomembno, da je barvno skladna. Če gremo v kontraste, je treba vedeti, zakaj.

Kontrasti morajo vedno temeljiti na nečem. Lahko pridete s poroke in rečete, da je bila odlična, ko pa vas vprašajo, kakšen je bil nevestin šopek, tega niti ne veste. Vse je bilo samo zase odlično, vendar se ni ujemalo. Druga pomembna stvar je, da vsi šopki, ki so strogi, zaključeni in kompakt­ni, postavo zvišujejo, razvlečeni šopki z dolgimi peclji pa postavo znižujejo.

Ne poznam neveste, ki ne bi pogledala vsaj tristo šopkov, preden pride k nam. Včasih dekleta vedo že vnaprej, kaj si želijo. Pri pogovoru je zelo pomembno, da vedno utemeljiš, zakaj bi bila smiselna določena barva in kaj bi z njo dosegli. Vsako stvar, ki jo poveš, moraš tudi razložiti. Drugače si ljudje ne znajo razlagati, zakaj mora biti tako. Razlaga je celo pomembnejša kot samo dejstvo.

Besedilo: Jasna Milinković
Fotografije: Profimedia, Shutterstock