Slovenski dizajn: Poletne torbice za vse okuse

Slovenski dizajn: Poletne torbice za vse okuse (foto: osebni arhiv oblikovalcev) osebni arhiv oblikovalcev
Vir: Jana
23. 8. 2018

V delavnicah slovenskih oblikovalk nastajajo zanimive torbice. Nekatere so stilsko praktične, druge večfunkcionalne, tudi unikatne do zadnje podrobnosti, klasične ali ravno prav divje za poletne večerne sprehode.

Mzuzu Design: S potegom zadrge do nove torbice

Maša Senčar je oblikovalka drugačnih ženskih torbic pod blagovno znamko Mzuzu Design (www.mzuzudesign.com), prav posebna pa je njena torbica MZU-Zip, ki je na voljo v manjši različici 'mini bag' in večji 'tote bag'. »To torbico sem razvijala z mislijo na današnjo žensko, zaposleno, aktivno, z družino in hobiji, na žalost velikokrat preobremenjeno, posledica vsega tega pa je tudi raztresenost. In večno menjavanje torbic, da se ujemajo z vsakodnevnim videzom, prinese s seboj pozabljene ključe, denarnico, telefon, šminko ... Zato sem zasnovala MZU-Zip,« nam je zaupala oblikovalka in pojasnila, kako enostavno do novega videza torbice. »Z zadrgo enostavno odpremo zunanji del, ga odstranimo in jedro torbice z vsemi stvarmi prestavimo v drug zunanji ovoj, ki ga z zadrgo zapremo, in torbica ima novo podobo, ki zaključi popoln videz ženske. Tako imamo vedno s seboj vse, kar potrebujemo za svoje 'macgyverske' podvige.«

AZ by Anja Zupančič: Preplet trikotnikov in barv

Anja Zupančič je diplomirana modna oblikovalka in ustvarjalka za blagovno znamko AZ by Anja Zupančič (www.anjazupancic.com). Njena začetna kariera v grafičnem oblikovanju je ustvarila ljubezen do geometrijskih vzorcev, ki so danes ena izmed glavnih prepoznavnih lastnosti znamke. Anja se posveča predvsem detajlom, zaradi katerih je izdelek edinstven in prepoznaven. Tudi pri novi kolekciji ZOE se prepletajo trikotniki in različne barve. Na nekaterih torbicah pa lahko opazimo tudi vse bolj moden vzorec terrazzo, ki ga je oblikovala njena sestra Lea Zupančič.

Huda Pehta: Iskanje ravnotežja v kompoziciji

Polona Gržinič je oblikovalka unikatnih torbic blagovne znamke Huda Pehta (www.facebook.com/huda.pehta). »Torbice so skupek moje ustvarjalnosti in znanja ter želja strank. Vsako posebej vzamem kot izziv, kako znotraj danih okvirjev narediti nekaj zame popolnega,« nam je povedala oblikovalka. »Izdelovanje mojih unikatov je čisti užitek, saj se ne prilagajam trenutnim modnim smernicam, ampak samo sebi in strankam.« Vsakič znova pa ji je v izziv, kako narediti torbico določenega modela, pri kateri bodo vse izbrane barve, vsi vzorci in teksture v ravno pravšnji kompoziciji in bodo vsi ti elementi tvorili ravno pravšnje ravnotežje.

Frachella: Torbice z resicami in cofki

Mateja Škraba je oblikovalka, ki ustvarja izdelke blagovne znamke Frachella (frachella.com). »Pri mojih torbicah za vsako kolekcijo stoji neka zgodba, moja zgodba – obdobje ali počutje, skozi katero grem, ga čutim in živim. Vse, kar se dogaja okoli mene, se kaže na mojih izdelkih. Včasih je to kakšen trenutni navdih, potovanje, mogoče tudi stil oblačenja, ki me v nekem obdobju inspirira, ali pa dogodek, ki pusti močan pečat,« nam je zaupala oblikovalka torbic in nahrbtnikov z resicami in cofki, ki so trenutno pravi modni hit.

Viva's: Večnost klasike in kakovosti

Živa Javeršek je oblikovalka klasičnih torbic pod blagovno znamko Viva's (www.vivasproject.com), ki strastno sledi zakonom narave in jih prenaša v modo. Čeprav blagovna znamka sledi hitro menjajočim se modnim trendom, je njen glavni cilj ustvarjati brezčasni dizajn torbic, ki jih uporabnica lahko nosi dolga leta. To pa je mogoče le ob izboru kakovostnih materialov – italijanskega usnja in organskega bombaža –, na katere prisega ta slovenska blagovna znamka klasičnih linij.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: osebni arhiv oblikovalcev