Sončenje: Namazani, a vseeno opečeni

Sončenje: Namazani, a vseeno opečeni (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
24. 7. 2017

Skrbno ste izbrali zaščitno kremo za sonce, se namazali, pa vas je vseeno opeklo.

Morda ste storili katero od spodnjih napak?

Nanašanje kreme

Za učinkovito zaščito pred soncem je nanašanje kreme najpomembnejše. Pomembno je, da na kožo nanesete dovolj kreme dovolj pogosto. Približno na dve uri in vsakič, ko pridete iz vode, se spotite ali obrišete z brisačo. Če na telo ne nanesete dovolj kreme (1 žlička za obraz, pribl. 40 ml za telo), je njen zaščitni faktor dejansko za polovico nižji od napisanega. Najbolje je, da kremo na telo nanesete, ko ste goli. Predeli ob robovih kopalk oz. obleke namreč radi ostanejo nenamazani. Ne pozabite na nart in prste na nogah, notranjo stran nog, pod koleni, pod pazduho, stranski del vratu, ušesa in za ušesi ter na linijo, kjer se začnejo lasje. Posebej skrbno zaščitite ustnice. Namažite jih kar z zaščitno kremo za obraz ali pa uporabite poseben stik za ustnice z visokim zaščitnim faktorjem. Čez dan se izogibajte bleščilu za ustnice, njegov bleščeč nanos še okrepi moč sončnih žarkov.

Kemijski in fizikalni filtri

Oboji so učinkoviti. Kreme s kemijskimi filtri so navadno bolj mastne in lepše mazljive, a da začnejo opravljati svojo funkcijo, potrebujejo od 15 do 20 minut. Če se namažete šele, ko pridete na sonce, je to že dovolj časa, da vas opeče. Kreme s fizikalnimi oz. mineralnimi filtri so večinoma slabše mazljive in se ne vpijejo v kožo, delujejo pa že takoj po nanosu. Glede na svoje navade izberite ustrezno kremo.

Pršila

Kreme v obliki prišil so priljubljene, ker so preproste za nanašanje, pa še rok si ne umažemo pri nanosu. A lahko so tudi vzrok za vaše opekline. Pri pršenju gre dobršen del kreme namesto na kožo v zrak, še zlasti če piha veter. Ne glede na to, kako natančni smo, s pršilom vedno izpustimo kakšno mesto. Zato je treba tudi kreme v pršilu z rokami razmazati oz. razporediti po koži, še bolje pa bo, če uporabite zaščitno kremo v obliki losjona.

Zdravila

Med jemanjem antibiotikov lahko postane vaša koža bolj občutljiva. Prav tako bodite pazljivi, če uporabljate izdelke proti aknasti koži, in izdelke, ki vsebujejo izvlečke šentjanževke. Vse našteto namreč lahko poveča občutljivost vaše kože.

Priporočamo