Sonia Rykiel: V modnem svetu je pustila svoj pečat

Sonia Rykiel: V modnem svetu je pustila svoj pečat (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
11. 9. 2016

Sonia je bila ženska, ki je ni bilo mogoče spregledati. Izstopala je tako s svojim videzom kot tudi s svojo osebnostjo. Bila je samosvoja in odločna ženska, ki je v svetu mode povzročila pravo malo revolucijo. Oblikovala je namreč oblačila, ki so bila pisana na kožo ženskam, saj so bila čutna in ženstvena, včasih bolj, drugič manj drzna, a (skoraj) vedno uporabna in nosljiva.

Tudi zato je hitro postala ena od najbolj priljubljenih in cenjenih modnih oblikovalk. Čeprav se je leta 2009 upokojila, je modi vseeno ostala zvesta vse do svoje smrti pred nekaj dnevi, 25. avgusta. A ker je Sonia v modnem svetu pustila neizbrisen pečat, smo se odločili, da njeno življenje in delo na kratko predstavimo tudi vam.

Kot otroka je moda ni zanimala

Sonia je bila rojena kot Sonia Flis 25. maja 1930 v Neuillyju, predmestju Pariza, kot najstarejša izmed petih hčera očetu Romunu in mami Rusinji. Kot je v intervjujih sama večkrat poudarila, je bila zelo razposajen otrok, moda in oblačila pa je niso kaj veliko zanimala. Ne nazadnje so doma bolj kot o modi razpravljali o politiki, kulturi in umetnosti. Vseeno je pri sedemnajstih začela delati prav v trgovini z oblačili, kjer je skrbela za urejanje izložb. Tam je prišla do izraza njena kreativnost, saj je te znala urediti tako, da so pritegnile pozornost mimoidočih, celo francoskega slikarja Henrija Matissa. Tega so namreč tako očarali domiselno zloženi barvni šali v izložbi, da je kupil čisto vse. A to, da jo bo pot nekega dne popolnoma odnesla v modni svet, se ji takrat še sanjalo ni. A življenje je zanjo imelo svoj načrt.

V modni svet jo je izstrelil pulover

Leta 1953 se je Sonia poročila s Samom Rykielom, lastnikom butika z oblačili Laura, pri katerem je tudi delala. A z oblikovanjem oblačil se je začela ukvarjati po naključju. Med svojo drugo nosečnostjo je obupano iskala privlačna oblačila za nosečnice, a jih žal ni našla. Sama si je namreč želela oblačil, s katerimi bi lahko vsemu svetu pokazala svojo srečo, svoj rastoči trebušček. Zato je oblikovala pleteno obleko, ki je telo med nosečnostjo poudarilo. Ker je oblačilo poželo veliko navdušenje med njenimi prijateljicami, jih je v trgovini začela tudi prodajati. Še večji uspeh pa je doživelo njeno drugo oblačilo - preprosto zasnovan, oprijet pulover z dolgimi rokavi. Pletenine so bile namreč do tedaj po večini grobe in prav nič estetsko oblikovane, Sonia Rykiel pa jim je vdahnila ženstvenost in uporabnost. Očitno uspešno, saj je pulover pritegnil modne urednike francoske Elle, da so vanj oblekli model, ki je krasil eno od njihovih naslovnic. Pulover je pritegnil tudi številne znane obraze, kot so Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Lauren Bacall in tudi Audrey Hepburn.

Oblačila je oblikovala po svoje

Leta 1968 se je Sonia sicer ločila od svojega moža - s katerim sta imela dva otroka, hčerko Nathalie in sina Jean-Phillippa - a to je ni ustavilo, da ne bi nadaljevala svojega modnega ustvarjanja. Ravno nasprotno. Odprla je svoj butik z oblačili, ki so jih ženske preprosto oboževale. Sonia je namreč oblikovala oblačila popolnoma po svoje – ni upoštevala tradicije niti let, ta so bila zanjo le številka. Menila je namreč, da lahko tudi starejše ženske nosijo mladostna in modna oblačila. Mnogi so se temu smejali, a dejstvo je bilo, da so se njena oblačila prodajala kot za stavo, saj so bila nosljiva, ženske so se v njih počutile ženstveno, pa še cenovno ugodna so bila. Tudi zato je njena slava vse bolj rastla, leta 1972 je postala tudi ena od 12 najboljših modnih oblikovalcev v Evropi. Danes so njene trgovine prisotne po vsem svetu, ob oblačilih pa se pod njenim imenom prodajajo tudi obutev in modni dodatki.

Presenetljivo pa je dejstvo, da Sonia Rykiel nikoli ni obiskovala šole za modne oblikovalce ali katerekoli druge oblikovalske šole, a se s tem, da nima nobenega predznanja na področju oblikovanja, ni nikoli obremenjevala. Menila je namreč, da človek kreativnost nosi v sebi. Za časnik The Times Magazine je leta 1982 tudi povedala: ''Bila sem zelo močna v svojem razmišljanju in načinu gledanja na modo, točno sem vedela, kaj hočem. Rekla sem si, da nimam omejitev." In prav to je bilo očitno tisto, kar jo je pripeljalo tako daleč. Med številnimi nagradami je leta 1986 prejela oskarja Mednarodne modne skupine New Yorka (1986), leta 1994 nagrado za oblikovalsko odličnost (Design Excellence) Kostumskega odbora zgodovinskega društva Chicaga, leta 2009 pa častno priznanje Légion d'Honneur za svojo štirideseto obletnico delovanja v francoski modni industriji.

Pisanje je bilo njena druga strast

Ob modnem ustvarjanju je Sonia Rykiel gojila tudi veliko ljubezen do knjig in pisanja. Med drugim je bila avtorica številnih kolumn, knjig o modi, zbirke otroških zgodbic in ne nazadnje tudi knjige Ne pozabi, da igram (Don't Forget That I'm Acting, 2012). V njej je svetu razkrila, da že dlje časa boleha za Parkinsonovo boleznijo, kar je sicer dolga leta skrivala tudi pred svojimi bližnjimi. A tako, kot je ista bolezen prizadela in bila usodna za njeno mamo, je bila tudi zanjo. Zaradi zapletov, ki so nastali kot posledica bolezni, je namreč v 86. letu umrla na svojem domu v Parizu, 25. avgusta 2016. Novico o njeni smrti je javnosti sporočila njena hči Nathalie. A pozabljena ne bo nikoli, saj je s svojim delom v modnem svetu pustila neizbrisen pečat. Njeno delo bodo nadaljevali tudi po njeni smrti. Podpredsednica njene modne hiše je namreč njena hčerka Nathalie, delo umetniške direktorice pa je leta 2014 prevzela Julie de Libran, ki je modno znamko še obogatila. Kot poročajo mediji, naj bi prav v kratkem luč sveta ugledala tudi nova kolekcija, ki naj bi vsebovala tudi oblačila s potiskom obraza pokojne modne oblikovalke.

Tekst: Tina Ambrožič