Sovražnik zdravja št. 1. ni več maščoba!

Sovražnik zdravja št. 1. ni več maščoba! (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 7. 2015

Desetletja že poslušamo o maščobah, ki naj bi bile glavni krivec za debelost in številne druge bolezni. Zdaj je jasno, da se je zaradi pretiranega razglašanja maščob kot glavnega krivca zanemarilo dejstvo, da lahko tudi druge skupine živil predstavljajo tveganje. Sploh, če jih uživamo v prekomernih kiličinah.

Prvi je maščobe očrnil ameriški znanstvenik Ancel Keys.

V 'raziskavi sedmih držav', ki je bila prvič objavljena leta 1970, je prišel do zaključka, da so maščobe odgovorne za debelost, visoke vrednosti holesterola in srčne infarkte. Kljub trhlim argumentom se je njegova teza razširila po vsem svetu, uspelo mu je omajati ugled nasičenih maščobnih kislin in hkrati postaviti temelj novim prehranskim smernicam, na katerih je mastno služila prehrambna industrija (z izdelovanjem umetnih maščob in 'lahkih' izdelkov) in farmacija, ki je na trg poslala nešteto zdravil za zniževanje 'slabega' holesterola.

Nedavno izvedene raziskave pa so pokazale, da tedanje informacije niso bile dovolj podprte s strani znanosti; smernice iz let 1977 in 1983 so spregledale druge skupine živil – na primer ogljikove hidrate – ki so pri ljudeh skozi leta prav tako povzročale prekomerno težo in bolezni srca. 

Preberite več na Aktivni.si

Priporočamo