Stilistka Maja Lazar - od sodelovanja z Gwyneth Paltrow do velikih modnih imen

Stilistka Maja Lazar - od sodelovanja z Gwyneth Paltrow do velikih modnih imen (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
17. 2. 2018

Simpatična Primorka Maja Lazar je že leta v modnih krogih pri nas iskana stilistka.

Njeno delo pa so opazili tudi v tujini, tako da je že osem let nepogrešljiv člen pri žensko-moških modnih revijah v prestolnici mode Milanu.

Story: Ste stilistka mnogo medijskim osebam, med drugim pevki Lei Sirk. Nam lahko razkrijete, s kom vse sodelujete in kdo je zvest vašim nasvetom?

Da, z Leo Sirk sodelujeva že vse od njenih začetkov, ujameva se tako na delovnem področju kot zasebno. Svojim strankam vedno pustim, da izrazijo in nosijo tisto, kar želijo, predvsem pa želim, da se v tem dobro počutijo. Zato pravim, da je moje delo podobno psihologovemu, saj je dobro, da poznam značaj oziroma osebnost stranke, da lažje sestavim stajling. Sodelovala sem že s kar nekaj pevkami, kot so Lara Love, Hannah Mancini, Anđa Marić, Marina Martensson, Anika Horvat ter druge.

Story: Že leta ste prisotni tudi na modnih revijah v modni prestolnici Milano. Tam gotovo ne manjka stresa in adrenalina?

Že osmo leto sodelujem z milansko agencijo Line up, ki opravlja različna dela v zaodrju modnih revij. Tako da imam različne funkcije: odgovorna sem za osebje, ki oblači modele, sem pomočnica režije, za določene oblikovalce opravljamo pomerjanje in kastinge modelov. Uživam v teh različnih funkcijah, saj tako iz prve vrste opazujem dogajanje v zaodrju in sem v stiku z oblikovalci ter stilisti, iz tega pa se lahko veliko naučim. Ja, adrenalin je prisoten predvsem 20 minut pred in med revijo, ko mora vse potekati brezhibno, brez napak.

Story: Delo v zaodrju je torej do sekunde organizirano, je težko temu slediti?

Tako je, zato imamo vedno poskusno revijo, da takrat, ko je prava, ni napak. Pa še se zgodijo. (smeh) Včasih se nam na poskusni reviji zdi, da česa na bomo zmogli, oziroma razmišljamo, kako bomo to izpeljali, in realno koordiniramo čas. Vsi smo pod hudim stresom in napetostjo. A če je celoten tim usklajen, na končni reviji vedno vse uspe. Če se kaj zalomi ali se model zmoti, tega obiskovalci niti ne opazijo.

Story: S katerimi modnimi velikani pa ste že sodelovali?

Redno so naše stranke Dolce & Gabbana, Fendi, Versace, Ferragamo, Max Mara, N21, Tod's, Blumarine, Moschino, Richmond, Trussardi, MSGM. Vsi oblikovalci stremijo k temu, da je vse izpeljano, in ničesar ne prepustijo naključju. Čeprav se kdaj zadnji trenutek kaj spremeni, smo zato mi tam, da je stvar neopazna in izpeljana profesionalno od začetka do zaključka revije.

Story: Pred leti ste bili tudi asistentka stilistke svetovno znane igralke Gwyneth Paltrow. Kakšne spomine imate na to sodelovanje, ki v svetu mode tudi nekaj pomeni?

Kot pomočnica priznane stilistke sem se veliko naučila in spoznala, kako profesionalno se pristopi k delu v svetu, ko si v stiku z znanimi imeni in z velikimi korporacijami, ko so vsote denarja res vrtoglave. Bilo je več projektov, ki so mi ostali v spominu, in ponosna sem bila, ko sem določene kampanje videvala po Veliki Britaniji in sem lahko rekla, jaz sem bila del tega. (smeh)

Story: Sodelovali ste tudi na moškem tednu mode v Milanu. Kaj je na vas pustilo največji vtis in kateri kosi bodo naslednjo sezono nepogrešljivi v moških omarah?

Januarski teden moške mode si bom predvsem zapomnila po tem, da se vračajo 90. leta, sama pa sem v teh živela svoja najstniška leta in sem se ob videnem tega spominjala. Kot asistentka režije sem sodelovala na dveh revijah Dolce & Gabbana, saj sta imela glavno predstavitev trendov in še eno revijo v veleblagovnici Rinascente, kjer sta hotela predstaviti modo tudi tistim, ki niso v elitnem krogu modnega sveta. Delala sem še na revijah znamk Moschino, Fendi, N21, Frankie Morello, kjer sem bila odgovorna za ljudi, ki oblačijo modele. Bila pa sem tudi na slikanju 'look booka' znamke Tod's, kjer sem asistirala stilistu, zame super izkušnja, saj sem videla, kako razmišljajo pri sestavljanju stajlinga.

Story: Kaj menite o tem, da je moški v zadnjih letih prikazan zelo ženstveno?

Zelo se čuti, da so moški vedno bolj ženstveni, in pri določenih oblikovalcih je to zelo očitno. Bila sem tudi na predstavitvi, ko je med moškimi modeli bila ženska, saj je oblikovalec želel pokazati, da je kolekcija uniseks, čeprav je ženska delovala zelo 'moško'. Na trenutke se mi zdi, da tudi narava vse te fante naredi že malo ženstvene, saj se težko najdejo tisti pravi moški.

Od sodelovanja z Gwyneth Paltrow do velikih modnih imen

Story: Slovenija ima kar dva tedna mode, je za nas to prednost ali ne?

Menim, da nista potrebni dve organizaciji za dva tedna mode v istem časovnem obdobju. Lahko smo opazili, da so se predstavljali tudi tuji oblikovalci, predvsem iz Hrvaške. Ne vem, ali je to ravno potrebno! Lahko bi bil namreč le en teden mode z vsemi našimi priznanimi oblikovalci. Glede zanimanja pa smo žal premajhni, saj le svetlim izjemam iz našega modnega sveta uspe, pa še te so v tujini.

Story: Kot stilistka najverjetneje spremljate tudi slovenske oblikovalke in oblikovalce. Kdo vam je najljubši?

Imamo odličnega mladega modnega oblikovalca Petra Movrina, ki je bil opažen v svetu in tudi pridno ustvarja, tako da upanje v tej smeri je.

Od sodelovanja z Gwyneth Paltrow do velikih modnih imen

Story: Kateri modni kosi pa so vam najljubši?

Rada imam dodatke, tako da med gledanjem izložb vedno najprej opazim čevlje in torbice, šele nato grem gledat oblačila. Rada opazujem izložbe, saj dobim v njih navdih za sestavljanje kakšnega stajlinga.

Story: Kako bi opisali svoj modni stil? V katerih oblačilih se počutite najbolje?

Moj zaščitni znak so očala, in ko sem v tujini, grem rada v optike in povprašam po njihovih modelih. Predvsem uživam v manjših optikah, kjer izdelujejo svoja očala, saj imam rada posebne okvirje, ki izstopajo. Moj modni stil je 'mix&match', rada kombiniram različne sloge, predvsem 'casual' elegantno.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story4/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 4/2018

Story 4/2018, od 01. 02. 2018