Stoli: Prava stvar za vse okuse

Stoli: Prava stvar za vse okuse (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Jana
8. 8. 2018

Če imate radi umetelne stole, stare tudi kakšno stoletje, se vam bo pogled zagotovo ustavil na izložbi Salona Jože Murkovič v Štefanovi ulici v Ljubljani. Pripravili smo vam izbor čudovitih stolov.

Skladno z razvojem oblazinjenega pohištva so se razvijali tudi stoli. Nasloni in sedala so postajali vse udobnejši, kar so omogočali novi materiali in tehnologije.

Razvoj

Od renesanse naprej je bilo zelo malo vrst stolov in še ti so si bili zelo podobni. Bili so brez naslona ali z njim. Šele pozneje se je kompleksnost povečala, še zlati v 19. stoletju, v katerem se je pojavila široka paleta stolov za različno uporabo. Stole so uporabljali glede na vrsto prostora in namen. Bili so hodniški ali vežni stoli, na katerih so gostje lahko posedeli med čakanjem, ali pa so bili stoli le na ogled. V salonu so bili stranski stoli, ki so jih prilagali k skupinam. V večjem salonu z družabnim večerom in večerjami, na katerih so se ljudje tudi zabavali, je bila ena vrsta stolov. Imeli so tudi stole, ki so jih prilagali k igralnim mizam. Bili so malo drugačni, udobnejši, ker so na njih sedeli veliko dlje. V salonih so imeli tudi pisalne mizice, na katerih so pisali sporočila. Tudi pred stoletji so si ljudje dopisovali večkrat na dan – tako kot mi danes z mobilnimi telefoni –, zato so morali na hitro sesti in kaj napisati. Takšen stol je bil manjši in je stal pri pisalni mizici.

Različni stoli

Bila je cela vrsta jedilniških stolov, ki so bili postavljeni okrog jedilne mize. Bili so že oblazinjeni in s polnim ali odprtim hrbtom. Na čelu mize sta bila običajno stola z nasloni za roke. Obstajali so knjižnični in bralni stoli, oblikovani malo drugače, da se je bralec usedel iz obratne smeri, v bistvu je stol zajahal. Roke je držal na naslonu, spodaj pa je bila polička za knjigo. Kotni stoli so zapolnili kote.

Tabureji in stolci

Obstajali so zelo različni tabureji in stolci. Tabureje so prilagali k foteljem in naslanjačem, da so si odpočili noge, občasno so na njih tudi sedeli. Stolci so bili pomožni stoli in so stali pri oknih. Bili so različno oblikovani, morda z nasloni za roke, lahko so bili tudi podolgovati. Služili so za priložnostno sedenje.

Danes

Ljudje danes radi posegajo po starinskih stolih. Kupijo si tiste, ki so jim všeč po obliki, ne ozirajo se toliko na to, kakšnemu namenu so služili nekoč. Izbirajo jih glede na prostor, kamor jih bodo postavili. V manjši prostor dajo manjše stole, v večje pač večje. Ljudem so všeč različne stvari in iz različnih obdobij. Kolikor je okusov, toliko je izbir. Ljudje izberejo glede na to, kar jim je všeč. Nekateri ljudje zbirajo stole in si naredijo lepe zbirke iz različnih obdobij in različne uporabnosti.

V Salonu Jože Murkovič so na voljo stoli, ki so uporabni in ne služijo le za okras. Obstaja določena izbira zelo različnih stolov za različne uporabe. Zelo pogosto jih nabavijo tudi po želji in potrebi kupcev. Stole je treba potem urediti; skupaj izberejo tkanino, ki se bo lepo ujela z njihovim okoljem, in jih tapiciraajo, da so stoli potem takšni, kot so si jih zaželeli.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik