Tadej Glavač je v poplavi športnih nogavic izdelal nove

25. 11. 2018 | Vir: Lady
Deli
Tadej Glavač je v poplavi športnih nogavic izdelal nove (foto: Tine Gornik, Jernej Borovinšek)
Tine Gornik, Jernej Borovinšek

Mladi podjetnik Tadej Glavač je zasnoval novo generacijo športnih nogavic, ki jih je preizkusilo več kot 200 znanih športnikov po vsem svetu. 

Nogavice GO4GOAL so inteligentno zasnovane, njihov glavni cilj pa je izboljšanje športnikovih zmogljivosti. Kot pravi Tadej, so nogavice zelo pomemben del športne opreme, ker so prvi stik s stopalom. Po dveh letih testiranj je zdaj čas, da svoj par naročite tudi vi in s tem podprete izjemen slovenski projekt. Tadej je več let iskal športne nogavice, ki bi pri športnih aktivnostih odpravile številne težave, kot so drsenje v copatu in žulji, ter zagotavljale udobnost in zaščitile stopalo, vendar zaman. Preizkusil je vrsto nogavic in ugotovil, da na trgu ni takšnih, ki bi odpravile vse težave, s katerimi se je srečeval. 

“Vedno sem iskal tisto pravo obutev oziroma prave nogavice, ki bi zaščitile moje stopalo, mi dale občutek stabilnosti v športnem čevlju, v smislu, da se mi stopalo med aktivnostjo ne bi preveč premikalo. Ena izmed večjih težav je bilo tudi potenje in posledično veliko žuljev, kar mi je povzročalo nemalo težav in bolečin, s tem pa onemogočalo nadaljnje treniranje. Zato sem, čeprav sem preizkusil veliko športnih nogavic, tudi mnogo kakovostnih in svetovno priznanih znamk, vedno naletel na težavo, da mi nobene niso popolnoma ustrezale. Z nobenimi nisem bil povsem zadovoljen. Zato sem razmišljal, kako bi lahko izboljšal športne nogavice, da bi bile res tisto, kar iščem. Rekel sem si, če je že meni, rekreativnemu športniku, tako neudobno v večini športnih nogavic, kako se morajo počutiti šele profesionalni športniki, ki imajo treninge tudi večkrat na dan.” 

Tadej se je odločil, da sam izdela nogavice, ki bodo pomagale športnikom pri izboljšanju njihovih športnih zmogljivosti. “Pri večini športov je obutev bistvenega pomena, ker vpliva tudi na športnikove dosežke. Ko nekdo omeni obutev, avtomatično pomisli na čevlje, ampak nogavice so tiste, ki so prve v stiku s stopalom (kožo), zato so te ključnega pomena. Odločil sem se, da bom res poskusil uresničiti in izpeljati to svojo idejo o vrhunskih športnih nogavicah. Najprej sem mislil, da bi bile le zame in moje bližnje, vendar se je hitro pojavilo množično povpraševanje po njih. Tako sem dal narediti več kot 200 poskusnih parov nogavic, ki sem jih razdelil med profesionalne in rekreativne športnike, da jih testirajo. Vesel in ponosen sem, da so bili nad njimi navdušeni. Zdaj pa je čas, da jih spravimo na vsako nogo.” (smeh)

Projekt oživlja prek množičnega financiranja 

Testna faza je zaključena. Športne nogavice so testirali znani športniki, kot so Marcos Tavares, Bojan Jokič, Beno Udrih, Borut Mačkovšek, Dragan Gajič, Uroš Zorman, Timotej Lampe Ignjić, Eva Mori, Dejan Zavec in drugi. Dobre povratne informacije so bile tiste, ki so ga gnale naprej. “Zagotovo so bila mnenja naših vrhunskih športnikov tista, ki so mi dala dodatni zagon in mi pokazala, da smo na pravi poti,” prizna.  Proizvodnja bo potekala v slovenskem podjetju Intersocks, ki je vodilni svetovni oblikovalec in prodajalec visokokakovostnih nogavic. Projekt bo tako povsem slovenski.

Zaradi vrhunskih materialov je proizvodnja precej draga, tako da se je odločil, da se prednaročila zbirajo prek množičnega financiranja (crowdfunding) na spletni platformi Indiegogo. “To pomeni, da boste podprli naš, slovenski projekt s tem, da boste naročili svoj par nogavic po znižani ceni in ga nato čez nekaj časa dobili domov. Popolnoma preprosto. Sredstva bomo zbirali mesec dni. Seveda vsi skupaj verjamemo, da bo projekt, če bo naročil dovolj, dokončno oživel.” Do 10. decembra bodo po znižanih cenah na voljo trije različni modeli v treh različnih barvnih kombinacijah. Nizki, srednji in model do kolen – kompresijski.

Poplavo nogavic na trgu zamenjali s kakovostjo 

Športnih nogavic je na trgu vse več in Tadeja veliko ljudi sprašuje, kako to, da se upa postaviti ob bok ogromnih korporacijam. “Povsem preprosto. Vem, da so nogavice, ki smo jih izdelali, res vrhunske. Verjamem, da je športnih nogavic na trgu ogromno, a takšnih pač ne.” In katere so glavne prednosti pred drugimi športnimi nogavicami? 

“Prednost pred drugimi je predvsem ta, da so športne nogavice GO4GOAL inteligentno zasnovane na podlagi raziskav in mnenj tako strokovnjakov kakor tudi športnikov. Izbrali smo šest visokokakovostnih tkanin in jih namestili na točno določene predele nogavice, tako da vsaka na tistem mestu opravi svojo nalogo (odvajanje vlage, hitro sušenje, zračnost, antibakterijsko delovanje, absorbiranje udarcev od tal, protizdrsnost, zaščita nekaterih predelov). Tudi način pletenja je na določenem predelu nogavice drugačen in poskrbi, da se nogavica popolnoma prilega stopalu ter ga stabilizira.”
 
Besedilo: MIMA // Fotografije: Tine Gornik, Jernej Borovinšek