Teja Pintarič: Kvačkati se je naučila na vlaku

Teja Pintarič, ustvarjalka nakita (foto: Klemen Brumec in osebni arhiv) Klemen Brumec in osebni arhiv
Vir: Jana
18. 9. 2016

Teja Pintarič je ustvarjalka kvačkanega nakita, ki ga je zanimivo nadgradila z ročno poslikanimi in vgraviranimi vzorci na lesenih osnovah.

Kako se je začela vaša ustvarjalna zgodba s kvačkami?

Moji prvi poskusi kvačkanja so se začeli na vlaku proti Budimpešti in takrat si vsekakor nisem predstavljala, da me bo to pripeljalo do mojih 'kvačk', kot jih rada poimenujem, in da jih bom ustvarjala ne le zase, ampak tudi za druge. Da bi čas na vlaku hitreje minil, je Helena, moja cimra iz študentskega doma in takratna sopotnica, predlagala, da me nauči kvačkati.

Kvačkarije ste zanimivo dopolnili z lesenimi osnovami, ki jih tudi ročno porišete in poslikate – koliko časa nastaja en kos nakita?

Praviloma izdelujem več kosov hkrati in po posameznih fazah, v čas ustvarjanja pa spada tudi čas, ki ga marsikdo spregleda, to je čas za iskanje ter naročanje materiala, za fotografiranje in obdelavo fotografij ter pripravljanje objav za družabna omrežja

Izdelovanje nakita je bilo sprva vaš hobi, kako je preraslo v osebno dopolnilno delo?

Vedela sem, da bo iskanje zaposlitve po končanem študiju in opravljenem pripravništvu težek izziv, zato sem se kmalu začela nagibati k ideji resnejšega ustvarjanja z namenom poznejše prodaje in osebno dopolnilno delo se je takrat zdelo najprimernejše. Nadela sem si ustvarjalno ime Kvičke Kvačke, ki je domislica mojega fanta, oblikovala logotip, postavila spletno stran in stran na Facebooku, vmes pa intenzivno ustvarjala in pilila videz izdelkov.

Kaj ste naredili za promocijo lastne blagovne znamke?

Na začetku sem se posvečala predvsem prodaji na ustvarjalnih sejmih, v nadaljevanju pa sem zavzeto skrbela za redno objavljanje na družabnih omrežjih in urejanje spletne strani, z veseljem sem se odzivala na povabila in s svojimi izdelki sodelovala na licitacijah, v nagradnih igrah in podobno. Menim, da sem tako postala do določene mere prepoznavna na spletu, to pa je vodilo v čedalje večje število naročil. Za promocijo zdaj ne skrbim več samo sama, saj sodelujem že s kar nekaj trgovinicami, ki moj nakit prodajajo v različnih slovenskih krajih.

Končali ste študij likovne pedagogike na Pedagoški akademiji v Ljubljani, a se niste zaposlili kot likovna pedagoginja, ampak ste od marca samostojna podjetnica. Kako se kot ustvarjalka znajdete v podjetniških vodah?

Med iskanjem zaposlitve sem vseskozi ustvarjala, in ko se mi je ponudila priložnost ustvariti posebno kolekcijo nakita z graviranimi in ročno poslikanimi vzorci za Woodway, uspešno in znano slovensko trgovino z lesenimi izdelki, in trgovino na Ljubljanskem gradu, sem se odločila, da se bom ustvarjanju popolnoma posvetila. Prehod v samostojno podjetništvo zaradi prejšnjih izkušenj ni bil težek, je pa vse skupaj zdaj veliko bolj 'resno'. Že od samega začetka sem namreč sama skrbela za vse, od načrtovanja in izvedbe novih idej, nabave materiala, celostne grafične podobe, predstavitve izdelkov, spletne strani, strani družabnih omrežij do iskanja novih priložnosti za sodelovanje z novimi trgovinami ali podjetji, ki bi jih moji izdelki zanimali.

Bi bili raje zaposleni kot likovna pedagoginja ali se ukvarjali s čim drugim, na primer z oblikovanjem, saj ste lani poleti zmagali na natečaju za mestni kino Ptuj?

Kot likovna pedagoginja sem med pripravništvom skrbela za razvijanje in spodbujanje ustvarjalnosti otrok, trenutno pa mi zelo ugaja, da lahko razvijam svojo ustvarjalnost, nove ideje in predvsem, da imam pri tem popolnoma proste roke. Na natečaj Mestnega kina Ptuj za oblikovanje motiva za platneno vrečko sem se prijavila, ker uživam v ustvarjalnih izzivih, zmaga pa je bila lepa potrditev, da je moje ustavarjanje smiselno in všečno.

Svoje ustvarjalno znanje združujete tudi z drugimi uspešnimi ustvarjalci, s kom ste do zdaj imeli priložnost sodelovati in kaj so vam prinesla takšna sodelovanja?

Po tem ko sem pripravila nekaj preprostih navodil za izdelavo nakita, ki so bila objavljena v različnih spletnih in tiskanih medijih, sem na povabilo začela sodelovati s skupino ustvarjalcev, s katero pripravljamo različna navodila in nasvete 'naredi sam' za različne naročnike. To sodelovanje mi je prineslo predvsem ogromno izkušenj s področja načrtovanja in izvedbe projektov kot tudi stiliranja za večje naročnike. Pri ustvarjanju nakita pa sem moči že združila z ustvarjalko Catninas in nastala je posebna in zanimiva kolekcija prepleta najinih idej.

Kaj je do zdaj največji dosežek vašega ustvarjanja, na kaj ste najbolj ponosni?

Najbolj ponosna sem na to, da se je moja ideja o ustvarjanju nakita popolnoma osmislila in da sem ustvarila nekaj novega in prepoznavnega. Iz preprostih kvačkanih oblik sem razvila nakit iz poslikanih lesenih osnov, iz teh pa nakit z graviranimi in ročno poslikanimi vzorci, ki sem jih dizajnirala sama.

besedilo: Metka Pravst // fotografije: Klemen Brumec in osebni arhiv

Priporočamo