Testirali smo kremo Noela, v kateri je kar 40% polžje sline!

Testirali smo kremo Noela, v kateri je kar 40% polžje sline! (foto: Štartaj Slovenija Press) Štartaj Slovenija Press
8. 10. 2017

Polžja slina ne velja zaman za novo čudežno sestavino za nego kože. Še več. Nekateri ji pravijo kar novi sveti gral kozmetične industrije.

 

Izjemni učinki polžje sline so znani že desetletja.

Prvo kremo s polžjo slino je neko manjše družinsko podjetje, ki je polže gojilo za petične evropske gurmane, v Čilu razvilo že leta 1995. Na to revolucionarno idejo so prišli potem, ko so opazili, da imajo delavci na farmi neverjetno nežno kožo rok, hitreje kot običajno pa so se jim na rokah celile tudi rane od ureznin.

Devet let raziskav, ki je sledilo odkritju, je nato pokazalo, da je polžja sluz polna kolagena, glikolne kisline, elastina in drugih snovi, ki obnavljajo in zdravijo kožo, manjkajo pa niti hialuronska kislina in antioksidanti. Pravi naravni super serum za anti-age nego!

Nova zvezda je rojena!

Od takrat naprej se je navdušenje nad kozmetičnimi produkti, ki vsebujejo polžjo slino, razširilo po vsej zemeljski obli. Kreme s polžjo slino so ta hip najbolj popularne v Aziji in Južni Ameriki, zadnjih nekaj let pa so močno prisotne in čislane tudi na evropskih trgih.

A če zdravilne, negovalne in anti-age kreme s polžjo slino v naših prostorih niso ravno novost, pa je novost najnovejši tovrstni produkt, ki mu je uspelo priti tudi med letošnjo osmerico Sparovega projekta Štartaj Slovenija.

Aljaž Fras, ki je na slovenski trg skupaj s poslovnima partnerjema Mileno in Leonom Frasom lansiral kremo Noela, se konkurence z razlogom ne boji: »Najprej smo se pozanimali, kaj ponuja trg, in ugotovili, da že obstoječe kreme vsebujejo od 5 do 10 odstotkov polžje sline. In ker smo hoteli ljudem ponuditi nekaj novega, boljšega in bolj kakovostnejšega, smo se odločili za za kremo z vsebnostjo kar 40 odstotkov polžje sline, saj smo prepričani, da bo to zagotovilo še hitrejše in še boljše rezultate.«

Glede na pričevanja čilskih delavk na polžjih farmah, ki si za najboljše rezultate mažejo kožo kar s stoodstotno sluzjo, gre slovenskemu rejcu polžev to seveda verjeti.

Učinek je takojšen

Tudi Aljaž Fras je prišel na idejo o kremi s polžjo slino zgolj po naključju.

Nekega popoldneva, ko sta s punco Saro ob polžih v skrbeh razmišljala o svoji prihodnosti, saj se predelava polžev v kulinarične izdelke v Sloveniji ni najbolj prijela, se je zgodilo. »Punca Sara je prijela v roke enega od polžev in si ga posadila na majhno ureznino na prstu svoje roke. Naslednji dan njene ureznine ni bilo več.« Je pa zato prišel navdih za Noelo.

In ker si (zaradi lastnih predsodkov) ne želimo testirati stoodstotne učinkovine z živimi polži, ki bi jim tako kot navdušene Japonke dovolili, da se plazijo po naših obrazih, smo bili še kako veseli, da nam je zdaj na voljo Noela - krema z zares visoko koncentracijo tako dragocenega vira naravnega kolagena, hialuronske kisline, elastana, alantoina, antioksidantov, proteinov in vitaminov, s primešanim karitejevem maslom in jojobinim oljem pa taista krema dobi tudi teksturo, ki pritiče lepo mazljivi kremi prijetnega in blagega vonja. Ker smo imeli priložnost kremo tudi testirati, lahko le še dodamo, da se hitro in izjemno lepo vpije, koža pa je po njej še ure in ure gladka in prijetna na otip. In to že ob prvi uporabi.

O tem, da krema s polžjo slino znatno izboljša videz kože, pomaga preobčutljivi koži po britju in depilaciji, ter dela prave male čudeže pri negi aknaste kože, smo slišali kasneje poročati še nekatere druge testirance, podobne rezultate pa je beležil tudi podjetnik Aljaž Fras, ko je Noelo v preizkusni fazi testiral na članih svoje družine in pri znancih: »Vsi odzivi so bili enaki. Ljudje so bili naravnost presenečeni, da so v tako kratkem času lahko učinki tako veliki. To nam je kasneje tudi dalo zagon, da smo kremo še izboljšali, saj smo si želeli, da bi bila zares izjemno kakovostna in bi jo želeli uporabljati prav vsi.«

Ne spreglejte!

Krema s polžjo slino Noela je že v prodaji na posebnih policah v megamarketih Interspar. Našli jih boste med osmerico letošnjih produktov, ki jih je pod svoje okrilje vzel Sparov projekt Štartaj Slovenija.

Interspar

Morda vas bo zanimalo tudi ...

7 zanimivosti, ki jih niste vedeli o polžih in polžji slini!

polž in polžja slina

  • 1. Samozdravljenje s pomočjo sline

Znanstveniki so z opazovanjem polžev ugotovili, da si zna pozdraviti s pomočjo svoje sluzi in celo popraviti poškodovano hišico. Slednje mu uspe že v roku dveh ur. Polži se s pomočjo svoje čudodelne sline postavljajo po robu grobim kamnom, okužbam in UV-žarkom.

  • 2. Polžja sluz enako učinkuje tudi na ljudi

Podobne regeneracijske učinke pa so taisti znanstveniki nato opazili tudi pri negi človeške kože s polžjo slino. Nje obnovitveni material, ki jim ga je uspelo ujeti v kremo, naj bi tako gladil gube, zmanjševal in mehčal brazgotine, izboljševal videz pigmentnih madežev in odstranjeval odmrle celice.

  • 3. Pri 'molži' polžev ne poškodujejo ali mučijo

Zbiranje polžje sline za potrebe izdelave kozmetičnih izdelkov je načeloma preprost postopek, pri katerem polžev ne poškodujejo. Polže namreč položijo na gladko stekleno površino in jih spodbudijo k premikanju, nato pa sluzasto sled, ki jo ti puščajo za seboj, le še zberejo. Za zbiranje polžje sline uporabljajo danes tudi posebne stroje.

  • 4. Polžja slina z dodatkom

Nekateri polžjerejci dodajajo v polžjo hrano tudi rdeči ginseng, ki naj bi dodatno dobro deloval na kožo.

  • 5. Polžjo slino za izdelavo krem večkrat filtrirajo

Polžja slina je v kar 91 do 98 odstotkov navadne vode. Da bi dobili kar najvišjo koncentracijo dragocenih učinkovin v slini, morajo sluz večkrat filtrirati.

  • 6. Najboljši so navadni vrtni

Polžja slina za kozmetične izdelke običajno jemljejo pri laboratorijsko vzgojenih navadni polžih vrste Cornu Aspersum (nekoč znanim kot Helix Aspersa). Hja, točno tistih, ki jih na svojih vrtovih tako pridno mečete s svoje solate.

  • 7. Poznali so jo že stari Grki

Lepotilna in zdravilna uporaba polžje sline ni novodobno odkritje. Nje učinke so poznali že v stari Grčiji. Slavni Hipokrat naj bi polžjo slino redno predpisoval za zlomljene nohte.

    

Priporočamo